Svenska Uppfinnareföreningen Syd
Svenska Uppfinnareföreningen Syd

 

Svenska Uppfinnareföreningen Syd

 
Svenska uppfinningar och uppfinnare

Fler förslag?
Skicka gärna text till mailadressen nedan.
Det hade varit kul med bilder, men då måste det vara bilder med tillstånd. Jag samlade information till den här sidan från olika webbplatser. Först tänkte jag endast publicera länkar, men sedan tyckte jag att det var bättre att sammanställa allting här på vår egen webbplats. Jag fick även några tips av min son, Joakim Jönsson som är forskare och jobbat på Lund Universitet och på Durham University i NC, USA.
Vänligen, Valentina Jönsson
info@gloria.se

MINECRAFT
Minecraft är ett kreativt äventyrs- och byggdatorspel för människor i alla åldrar. Spelet utvecklades först av Markus "Notch" Persson i programmerings spåket Java och sedan av företaget Mojang som Persson grundade. I juni 2016 hade det sålts över 23 miljoner exemplar av PC-versionen och samma år passerades 100 miljoner sålda exemplar sammanlagt över olika plattformar. Bäst sålda uppfinning inom tiderna!

Bluetooth
Bluetooth är en standard för trådlös, kortväga kommunikation mellan till exempel headset och mobiltelefon eller mellan tangentbord och dator. Bluetooth utvecklades till stor del i Lund på på Ericsson Mobile Communications, men namnet kom amerikanen Jim Kardach på efter att ha läst Frans G Bengtssons roman Röde Orm. Loggan är en stilisering av den danske kungen Harald Blåtands initialer i runskrift. Den allra första specifikationen skrevs av Tord Wingren. Från 1997 leddes projektet av Örjan Johansson och specifikationer samt grundteknik utvecklades av Torbjörn Gärdenfors, Sven Mattisson och Jaap Haartsen.

Skype
Skype är en programvara som togs fram av företaget Skype som var verksamt inom området Internetbaserad kommunikation, främst IP-telefoni och som grundades 2003 av svenske entreprenören Niklas Zennström och danske Janus Friis. Med Skype kunde utrikessamtal bli betydligt billigare och man kunde plötsligt kommunicera med hela världen. Här kan även nämnas att Zennström är grundare och VD för investeringsbolaget Atomico som investerar i relativt nystartade företag inom IT-sektorn. Bland Atomicos investeringar finns bland andra Rovio, Jawbone, FON, Fab och Klarna.

Spotify
Spotify är en digital musiktjänst med tillgång till miljontals låtar utan reklam. Spotify Technology S.A. är ett svenskt multinationellt företag som sedan år 2008 tillhandahåller en tjänst för att lyssna till strömmad musik och poddradioprogram över Internet. Grundare: Daniel Ek, Martin Lorentzon

Dynamiten
Alfred Bernhard Nobel, född 21 oktober 1833 i Stockholm, död 10 december 1896 i San Remo i Italien, var en svensk kemist, uppfinnare av dynamiten, industriman, donator, ingenjör och stiftare av Nobelpriset. Grundämnet nobelium med atomnummer 102 är uppkallat efter honom. 1866 lyckades Alfred Nobel blanda det kraftfulla nitroglycerinet med stabiliserande ämnen och fick fram dynamit.

Navigationssystem
Håkan Lans har arbetat med utformning av kommunikationsmetoden STDMA för sjöfart respektive luftfart som anger ett fartygs position till andra fartyg i närheten för att öka säkerheten vid navigering. Dessa system har antagits som världsstandard först för sjöfart och senare även för flygtrafik. Under tiden Lans arbetade på FOA, tog han fram ett system för färggrafik till datorer, som han personligen fick patenträttigheter till. Lans erhöll utmärkelsen Årets uppfinnare i Sverige 1990.

AGA-fyren
AGA-fyren uppfanns av Gustaf Dalén i början av 1900-talet. Mer specifikt var det belysningsanordningen Dalén uppfann - ett sätt att hushålla med ljusbränslet samt en solventil som gjorde att fyren endast lös på natten. Dalén tilldelades ett nobelpris i fysik åt Sverige år 1912 för sitt arbete med att göra sjöfarten säkrare.

Separatorn
Gammal metod att separera grädden från mjölken gick ut på att vänta tills grädden flyter upp till ytan. Istället uppfann Gustaf de Laval en separator med en snurrande cylinder där den tyngre mjölken pressas ut mot sidorna och grädden håller sig i mitten, för att sedan kunna tömmas i varsitt utloppsrör.

Säkerhetständstickan
Säkerhetständstickan uppfanns 1844 av Gustaf Erik Pasch. Nu hade man en tändsticka som varken var giftig eller kunde självantända. Man använde röd fosfor istället för den farliga gula fosforn. Den röda fosforn placerades på ett separat plån istället för på själva tändstickan.

Sfäriska kullagret
År 1906 löste Sven Wingquist problemet med hur man kunde använda kullager till axlar som inte var helt raka. Lösningen blev sfäriska kullager där den inre ringen av kullagret kunde luta i förhållande till den yttre.

Tetra Pak
År 1944 fick Erik Wallenberg i uppdrag av chefen att hitta ett sätt att förpacka mjölk i engångsförpackningar (mjölk såldes då i lösvikt). Han uppfann Tetra Pak - den tetraederformade förpackningen samt metoden bakom för att fylla dessa med mjölk. Det världskända svenska företaget Tetra Pak tillverkar idag alla möjliga förpackningar.

Skiftnyckeln
Efter att ha uppfunnit den ställbara rörtången 1888 fortsatte Johan Petter Johansson med att uppfinna ett annat ställbart verktyg. 1892 uppfann han den geniala designen till skiftnyckeln med ställskruven som är standard än idag.

Pacemakern
Läkaren Åke Senning och uppfinnaren (och tidigare läkaren) Rune Elmqvist designade och opererade in världens första invärtes pacemaker. Den tredje personen i teamet var patienten Arne Larsson som led av allvarliga hjärtrytmrubbningar. Arne fick 26 olika pacemakers inopererade och blev 86 år gammal.

Rollatorn (rullatorn)
Aina Wifalk drabbades av polio när hon var 21 år gammal och hade gångsvårigheter under resten av livet. Hennes axlar blivit utslitna av att gå med käppar. 1978 hade hon en idé till hjälpmedel klar - en rollator. Genom en utvecklingsfond fick hon finansiering och även kontakt med ett företag som konstruerade en första modell. Sen var det inte svårt att få igång produktionen av rullatorn, som blev en världssuccé. Bara i Sverige finns cirka 250 000 personer som använder rullator. Tänk, vilken lycka för en person med rörelsehinder att kunna gå ut själv!

Skåneleden
De första sex etapperna av Skåneleden invigdes 1978 mellan Sölvesborg och Glimåkra och blev början till SL1 Kust till kust. Detta blev möjligt tack vare drivkraften och visionen hos initiativtagaren Folke Fribert, en vandringsentusiast av egen klass. Skåneleden går idag genom 32 kommuner, varav 3 ligger i annat län.