www.ResMer.nu
www.ResMer.nu

 

www.ResMer.nu

 
På väg att vandra?

Här kan du vandra och få fina naturupplevelser.
Sätt gärna "Like" på ställen ni gillar, intressant att veta, tycker jag. Tack!
Valentina

Stenrundan i Immeln
Vandringsleden erbjuder en unik tur på 5 km genom historien, kantad av en härlig omväxlande natur med vattenfyllda dagbrott och höga tipphögar. Bord för fikapausen finns utplacerade längs leden.
Vandra genom Immelns bykärna till Gederyds gamla stenbrott. Fortsätt längst skogsstigar runt det vattenfyllda brotten. På vissa ställen är fallhöjden hisnande. Klättra på trappor och vandra över skorstenhögar där lavar och tallar skapar en sällsam natur. Gör en avstickare upp till den högsta stentippen för en fika med vidunderlig utsikt.
Vill ni göra en kortare vandring på ca 2 km går det bra att starta vid Bergssmedjan och följa slingan medsols. När man passerat Gyvik stenbrott och kommer ut på Gyviksvägen tar man till höger och återvänder till Bergssmedjan.
Karta i PDF-fil finns på hemsidan


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Immeln
2 55758 visningar
Frickabron Halens Naturreservat
Frickabron som invigdes våren 2020 är en 83 meter lång imponerande hängbro som binder ihop Halens och Pieboda naturreservat till ett stort och härligt friluftsområde. Detta gör det möjligt att kombinera lederna i området på ett helt annat sätt. Halens fritidsområde är ett totalt 809 hektar stort område med vacker ädellövskog, värdefullt friluftsliv och naturområde runt Halen, Blekinges största sjö.
Vid brofästet finns både picknick bord och grillplats. Under bron kan man se kanoterna från HalenKanot central glida fram på nya äventyr.
Vi starta vår vandring vid nya Olsanäsets P som har info och kartor över Halens naturområde. Vi gick den 6 km vackra Olsarundan som tog oss till Frickabron. En vandring som bjöd på stor variation och följde Halens vatten långa sträckor.

Hitta hit: Vid Pressaregatan 21-15 hittar man den nya Olsanäset P med information och kartor över Halens Naturområde. Härifrån kan man följa Halen eller Olsarundans markeringar som leder Er till Frickasundet där den nya Frickabron är byggd.
Det går även bra att utgå från HalenKanotcentral och följa Halen rundans markeringar till Frickabron.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Olofström
1 42223 visningar
Linnebjers naturreservat
En vårpromenad i Linnebjers lövskog får vardagsstressen att rinna ur kroppen. Marken har börjat skifta i grönt och det doftar från myllan. En matta av vitsippor breder ut sig, med gula inslag av svalört och gulsippa och lila toner av skogsviol. Luften är fylld av fågelsång – svarthätta, koltrast och rödhake ackompanjeras av den större hackspettens trumvirvlar. Ta en paus vid betesmarken i väster och njut av Vombsänkans vyer.
Lederna är från 1-4 km.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Södra Sandby
0 44050 visningar
Bornholm Konstmuseum
Bornholms Konstmuseum i Rö är en fantastisk plats där konst, arkitektur och natur smälter samman på ett unikt sätt. Museet är hem för en imponerande samling konstverk med särskild fokus på konst från Bornholm, men det är inte bara konsten som lockar besökare – själva byggnaden och dess omgivningar bidrar till en oförglömlig upplevelse. Museets arkitektur är modern, men samtidigt harmonisk i relation till landskapet.
Den lilla bäcken som rinner igenom museet och följer besökarna på en lugn, meditativ resa ner mot havet. Detta skapar en naturlig och rofylld atmosfär som förstärker upplevelsen av konsten och gör besöket ännu mer speciellt.

Museet är ljus och rymligt, med stora fönster som släpper in naturligt ljus och ger en storslagen utsikt över havet och Helligdomsklipperne som ligger några hundra meter från museet och erbjuder en spektakulär utsikt över Östersjön. Dessa klippor, som stupar brant ner i havet, är ett av Bornholms mest ikoniska naturfenomen. Klipporna är formade av uråldriga geologiska processer och har blivit en populär plats för både turister och konstnärer som söker inspiration.



Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Otto Bruuns Plads 1, 3760 Gudhjem, Bornholm
0 10956 visningar
Forsakar vattenfall
Forsakar ravinen bjuder på så mycket mer än Skånes två högsta vattenfall på 8 respektive 10 m. Denna dramatiska plats som enligt sägnen blivet formad av jättars grova händer, men där ett ständigt nötande av smältvatten från inlandsisen ligger närmare sanningen. Stanna upp på er färd över ravinens botten och insup den härliga atmosfären som att vara omgiven av dessa 40 m höga branter ger en. Denna mäktiga upplevelse får en att känna sig liten som en pyssling, men samtidigt sprider sig ett lugn av harmoni här.
Vi valde att börjar vår vandring längst ravinen övre kant och tog trappen upp längst Forsabäckens södra sida. Genom bokskogen böljade stigen fram med ravinen kant ständigt i vår närhet. Snart nådde vi fram till en utsiktplattform som bjöd på en fin utsikt över fallen. En bit uppströms finns en bro som tar er över bäcken så ni kan återvända längst ravinens norra sida. Här erbjuds många mysiga platser för en picknick där man kan blicka ner i ravinens botten innan man återvänder ner i dalen via en brant trappa.
På dalens botten följer vi nu stigen som ringlar sig fram i en värld så trolsk och vacker tills ni når Skånes högsta vattenfall. Här får naturen utvecklas fritt och fallna trädstammar av döda träd är därför ett vanligt inslag i miljön. Den fuktiga marken är täckt av grön mossa där en groda hoppar iväg så glatt. På sina ställen sticker tvärgående bergsryggar ut från ravinen kanter och den största kallas Pysslingkyrkan. Plötsligt när ni har rundat ett hörn har ni de ståtliga fallen framför er. Mellan fallen har ett kar bildats som gett namn åt platsen.
Turen längst ravinen övre kant är ca.1800 m t/r och längst ravinens botten ca 1500 m t/r lång.

OBS! Det är på egen risk ni beträder ravinens botten där det alltid finns en fara att träd kan falla ner längst ravinen branta kanter. Denna risk ökar vi stark vind. Det är också förbjudet att klättra på ravinens kanter vilket kan starta ras som drabbar andra.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Degeberga
2 82492 visningar
Årups hjorthägn
Årups hjorthägn är som en liten safari park där man kan möta 100-200 dovhjortar som ströva omkring på savannen. Hägnet är på uppskattningsvis 40 ha och tillhör Trolle-Ljungby gods och är öppet för allmänheten.
Dovhjorten är mindre än kronhjorten, men större än rådjuret. Hanarna har från början spetshorn, men efter fem år har dessa utvecklats till rejäla skovelhorn. Här i hägnet kan man se vita dovhjortar vilket inte är så vanligt i naturen där de har svårt att smälta in.
Vi valde att utgå från starten på Lilla Kungsleden i Bromölla där det finns parkeringsplats, rastbord och informationstavla. Från parkeringen följde vi de gröna markeringar och kommer snart in i slottsallén som leder fram till Årups slott. Ett litet jaktslott från slutet av 1800-talet. Efter slottet går leden in genom Årups hjorthägn.
Vid hägnets södra ingång väljer vi att lämna hägnet tillfälligt för att gå den vackra slingan som bjuder på Käsebron, Garvaregården, Nymölla kvarn och Möllehuset. På Käsebron med Skräbeåns brusande vatten under sig hittar ni en underbar plats att fika på.
Vid Nymölla kvarn kan man fortsätta på Lilla Kungsleden ut till havet, men vi går över bil bron och återvända till hjorthägnet längst Skräbeåns västra sida där vi passera Möllehuset.
Tillbaka i hägnet håller vi till vänster och vandra fram i hjulspåren som följer staketpinnarna till hägnets västra sida. Från november fram till maj stöd matas hjortarna vid hägnets västra delar och det är här ni har störst chans att se dem. Ett hett tips om ni vill ta bra bilder på hjortarna är att klättra upp i något av jakttornen vid skogsbrynet. Då glöms ni snabbt bort.
OBS! Kartan visar starten på Lilla Kungsleden. Årup hjorthägn hittar ni rakt söder ut vid Årup slott.



Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Bromölla
0 53770 visningar
Alunbrukets B & B
Alunbrukets B & B ligger i charmiga Alunbruksbyn bredvid Skånes äldsta kaffestuga, omgiven av skogen och Verkeån som flyter förbi. Alunbruket är en del av Verkaåns naturreservat, ett av de största naturreservaten i södra Sverige. Skåneleden, Backaleden och Sydostleden går igenom Alunbruket, vilket gör läget perfekt för både vandring och cykling.
Rummen är personliga och i köket kan man laga till sin egen middag eller varför inte utnyttja grillmöjligheterna i den trevliga trädgården.Frukosten serveras på Kaffestugan Alundbruket ett stenkast där ifrån.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Brösarp
7 85857 visningar
Humletorkan Café & Vandrahem
Välkommen till Humletorkans Café & Vandrahem!
Humletorkan, som gett namn åt kulturvägen Humleslingan, är en charmig plats med en fascinerande historia.
Här i vår vackert renoverade byggnad får du en smakupplevelse utöver det vanliga. Här serverar hembakat fika med allt från kanelbullar och kakor till smarriga bakelser. Om du är sugen på något mer matigt erbjuder vi läckra smörrebröd, matiga sallader och värmande soppor. Vare sig du föredrar att sitta inne i vår charmiga lokal eller ute på den stora terrassen, har vi något för alla smaker och väder.
Humletorkans är mycket mer än bara en plats för god mat och fika. Den historiska byggnaden, vars renovering genomförts av händiga män, rymmer en bevarad humletork som ger en unik inblick i regionens traditioner och bryggerihistoria. Du kan ta del av den gamla torkens funktion och beundra de handtag som användes för att vända humlet – en påminnelse om torkens tid i drift från 1926 till 1959.
Om ni väljer att njuta av vår stora terrass, belönas du med en vidunderlig utsikt över åkrarna som sträcker sig ner mot Ivösjön. Det finns även gott om bord på gräsmattan under svalkande skugga, perfekt för en avkopplande stund.
För dem som söker en aktiv upplevelse, passerar Näsumleden – en vacker 24 km lång vandrings- och cykelled – precis här. Vi erbjuder även mysiga övernattningsmöjligheter för att göra din visit ännu mer minnesvärd.
Kom och upplev Humletorkans Café & Vandrahem – en plats där historia och nutid möts i en harmonisk och välkomnande miljö.



Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Näsum
0 277906 visningar
Måkläppen
Den 5 km långa vandringen gick över ett tunt näs som ständigt hotades av vågornas brusande skum. Målet med turen var Måkläppens södra spets. Här väntade en mäktig syn när vi fick se 10-12 sälar ligga och njuta i soldiset. I vattnet kunde man se ett 20-tal sälar leka så skojfriskt medan vi avnjöt aromen från en kopp java.
OBS! Måkläppen är endast öppen för besökare mellan 1 november till 31 januari respektera detta.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Falsterbo
2 43701 visningar
Rååns dalgång
Rååns dalgång är ett naturreservat som sträcker sig ungefär fem kilometer in i landet, från Råå i södra Helsingborg, till Gantofta. Här kan du uppleva vacker natur, vandra på stigarna längs åns båda sidor.
Vandringsstigarna ger dig tre attraktiva vandringar utmed Råån:
Raus kyrka – Görarps mölla – Raus kyrka (cirka 3,5 kilometer)
Görarps mölla – Gantofta – Görarps mölla (cirka 3,5 kilometer)
Raus kyrka – Gantofta – Raus kyrka (cirka 7 kilometer)
I Gantofta hittar man Cafe Dalstugan som kan bli ett trevligt stopp på vandringen.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Gantofta
3 46499 visningar
Arriesjön naturreservat
Som en oas mitt ute på Söderslätt hittar man naturreservatet Arriesjön endast en mil utanför Malmö. En 20 meter hög kulle som reser sig över det flacka slättlandskapet och ett vattenfyllt grustag som bildat den fågelrika Arriesjön. Ett litet reservat med de stora möjligheterna.
Här finns utsikts- och fiskeplattformar, rullstolsvänliga stigar, rid stigar, vandringsleder och flera grillplatser. Längst de kuperade vandringslederna passera man små dammar med groddjur. Genom att kombinera en vandring på rid stigen och vandringsleden blir det en trevlig runda på 5 km. Här växer även Blåhallon.
Små holmar i Arriesjön är ett eldorado för häckande fåglar. Sjön är djup med klart vatten och rik på både Abborre, Gädda och Karp.Här kan man bada, fiska och på vintern åka skridsko.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Arrie Vellinge
3 43799 visningar
Tärnö
Tärnö stod för dagens stora äventyr och det var med stor förväntan vi klev på färjan i den lilla hamnen i Matvik. Tärnö är den största och ytterst belägna ön i Karlshamn kommuns kustband, men trots detta gick färden mest inomskärs och under dagens ljuvliga väder var det en ren fröjd att tuffa fram mellan öarna.
Väl framme vid denna skärgårds idyll möts man av ett 40-tal små fiskarstugor jämnt utspridda runt hela viken. Från bryggorna hörs glada plask av badande barn och överallt ser man båtar ligga lugnt vid sina förtöjningar. Tanken slår en att här finns ingen hamn med vågbrytare utan endast en enkel pir omgiven av en mängd bryggor. Här fungerar hela viken som en stor skyddad hamn.
Med ryggsäcken fylld av badkläder och några kulinariska läckerheter att inta på picknickfilten startar vår lilla expedition med målet att upptäcka denna öns sevärdheter. En markerad vandringsled vägleder oss först till Sandviks badplats som bjuder på svalkande bad, men med ack så mycket tång. Här ligger öppna havet på.
Vidare upp på hällarna där vi besöker den åttasidiga träfyren som uppfördes 1910. Den är en av Sveriges äldsta träfyrar.
Näst i tur står Drakaberget som är Tärnös högsta punkt och lämnar ingen oberörd. Härifrån har man en vidunderlig utsikt över halva Blekinges skärgård och redan på 1600-talet tändes vårdkase här för att leda sjömännen rätt.
Tillbaka i viken slingrar sig leden fram mellan små gemytliga stugor med dess punkande trädgårdar. Vid vikens pir hittar man Laxboden med sin butik. Här serveras enkla rätter och till detta ett glas vin eller en svalkande öl som kommer väl till pass efter dagen expedition. I denna idyll blir de enklaste måltiderna uppskattade.
Vill ni övernatta på Tärnö finns två lägenheter i den före detta lärarbostaden och vid vattnet fyra sjöbodar att hyra. Kontakta Karlshamns Turistinformation för bokning.
Det går även att ta båten från Karlshamn till Tärnö, men den turen tar längre tid så båten från Matvik är att föredra.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Tärnö
3 270516 visningar
Risen naturreservat
Risens omväxlande natur ger fina upplevelser året om. Här kan du vandra över blomstrande fälads mark, förbi blöta kärr och genom ek- och bokskog. Här finns även en MTB-slinga för dig som gillar att cykla i skiftande natur. Eller varför inte leka lite kurragömma bland enarna? Ta tid på dig och håll ögonen öppna efter djur och växter.
I området hittar man 4-5 olika vandringsleder som går att kombinera ihop till en mängd varianter. Vi valde att utgå från Hässleberga-Häckeberga vägens P, men det går lika bra att starta från Genarpsbadet.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Genarp
5 43972 visningar
Tosteberga ängar
Tosteberga ängar är beläget vid Skånes enda skärgård, en moränkust med öar och skär. Området växlar mellan öppna ytor och täta busksnår, där hagtorn, slån och nypon dominerar. I skydd av dessa stickande buskar trivs en pallet av blommor. Här kan man vandra runt i ett gammalt beteslandskap som sträcker sig ner till havet.
Den tidiga våren inleds med en rik blomning av blåsippa, vitsippa och gulsippa. Sipporna avlöses av mängder med gullviva, backsippa, St Pers nycklar och göknycklar.

En sensommardag passade vi på att ta en tur ut till Tosteberga ängar ett natur område ute vid havet känt för sina fridlysta blommor.
Visst är blommorna vackra, men nu spanades det efter ängens guld med flackande blickar.
Och när man minst anade det dök första hatten upp en Ängschampinjon som raskt följdes av några rejäla frasiga hattar från Stolt fjällskivling.
Efter några lyckade ögonblick kunde vi fylla hela korgen till våran stora förtjusning. Efter detta var vi nöjda och styrde stegen ner mot havets lockande vatten som glittrade så inbjudande. Här nära strandkanten kunde vi bre ut filten och avnjuta en fika medan blickarna leta sig ut över fjärden.
Har man tur kan man få se både Havsörn och Kungsörn ligga och segla på vindarna i jakten efter något byte över skären.
Här finns två vandringslingor man kan följa
Hemsida >>>

Visa på Google Map
Besöksadress: Tosteberga
11 53705 visningar
Tjärö
Mitt i den Blekingska skärgården finner man Tjärö, en av de större öarna.
Här är naturen fantastisk en skärgårdsidyll när den är som bäst. På Tjärö finns allt från solvarma klippor till avgrundsdjupa bergsbranter varvat med bokskog, ängar och betesmark. Hela ön är ett naturreservat med ett rikt växt- och fågelliv.
Med utsikt över Blekinge skärgård tar vi vara på den goda maten. I stort fokuserar vi på rena och enkla smaker – som verkligen smakar något. Oavsett om du besöker oss för frukost, lunch, buffé eller a la carte, möts du av en smakupplevelse att minnas.
På Tjärö äter du med både gom, öga och kropp! Att mat smakar bra och presenteras på ett tilltalande sätt tycker vi är självklart. Men mat ska även ge energi och välmående. Meningen är att den mat vi serverar, ska hålla dig pigg och energisk – hela dagen.
Välkommen till en restaurang som bryr sig!
Tjärö erbjuder boende i härliga små hus från 1800-talet. Vi har 137 bäddar fördelat på 52 rum i 13 olika hus.
Till Tjärö kommer ni med vår egen färja M/S Tjärö med utgångspunkt från Järnavik. Ni kan även resa till Tjärö med länstrafiken från Karlshamn och Matvik.
Se färjtider. https://tjaro.com/farjeavgangar/


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Järnavik, Tjärö
1 270704 visningar
Torups Slott
Torup är ett av Skånes bäst bevarade slott från 1500-talet. Den ursprungliga borgen i Torup låg på en kulle kallad Askebacken. Fynd efter utgrävningar finns att se i utställningen Expo Torup. Det nuvarande slottet anlades 1537 och restaurerades under åren 1602-1630, då det också fick det utseende det har idag.
Torups slott ligger mitt i Torups rekreationsområde - Bokskogen. Hit kan man komma med bil eller buss 138 från Malmö Centralstation. Stora parkeringar och en busshållplats finns i närheten.

Inom området förutom slotten med sin magnifika park finns det motionsspår, utegym, lekplatser, stigar, vandringsleder, sjöar, rastplatser m.m. Alla stigar bär till Magasinet som inrymmer Friluftsgården med ett café, ett innegym, bastu samt information om olika aktiviteter, utställningar mm. Friluftsgården är öppen alla dagar i veckan.
En del av vandringsstigar passerar även genom parken runt Torup slott. Gå gärna längs muren med klängande päronträd och känn på tegelstenarna som kanske berättar någon 500-års gammal hemlighet till Dig. Stottet har guidade visningar och andra event, så som Torupsdagarna, stor och trevlig utställning under vårens Konstrunda, fakelgång mm.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Bara, Svedala kommun
14 277865 visningar
Hälleviks Arboretum
Intill Stenshuvud vid Äpplets hus, finns en magisk plats. Det var den trädkunnige trädgårdsmästaren Carl Wilhelm Ekenstam som under åren 1914–23 hämtade hem träd från de sju olika världsdelarna och planterade dessa på de Österlenska markerna. Så uppstod ett arboretum - en samling av exotiska träd.
Att stiga in i arboretumet, är som att stiga in i en spännande saga. Utan att vara expert, så kan man ändå väldigt lätt urskilja att trädstammarna inte tillhör den skånska naturen även om vissa av träden är skyhöga och trivs väldigt bra med rötterna i den skånska myllan. I arboretumet finns mycket olika cederträd och tallar från Asien och Nordamerika, väldiga rhododendron från bland annat Japan.
Vandringen går utmärkt att kombinera med ett besök på Stenshuvud nationalpark
Hitta hit: Passera Kiviks musteri med några hundra meter och ni hittar P för Hälleviks Arboretum med info.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Kivik
0 48154 visningar
Lilla Kungsleden
Lilla Kungsleden förmedlar med sina slottsmiljöer och forsande vatten en storslagen känsla.
Vandringsleden invigdes 1999 av kung Carl XVI Gustaf. Leden är 4 km lång och börjar nära centralorten Bromölla, inte långt från Årups slott. Här finns parkeringsplats, rastbord och informationstavla. Från parkeringen följer du gröna markeringar och kommer snart in i slottsallén, intill Årups slottspark. Efter slottet går leden genom Årups hjorthägn. Därefter följer den tätt inpå Skräbeån ner till åns mynning ut i Östersjön. Antingen kan du vandra över bron och passera Garvaregården eller vandra den smalare stigen väster om ån ner till Nymölla kvarn. Stigen fortsätter sedan mellan pappersbruket Stora Enso och Skräbeån ner till havet.
Besöksmål längs vägen: Kungastenen - Årups slott - Hjorthägnet - Skräbeån - Garveriet i Nymölla - Nymölla Kvarn
Leden kan vandras i andra riktningen också. Dessutom går det utmärkt att koppla samman Lilla Kungsleden och Edenryds Kustled för en längre vandring med härliga upplevelser.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Bromölla
0 53126 visningar
Trollskogen Vresbokarna
Strax utanför den lilla byn Torna Hällestad hittar man ett vackert skogsområde som består av de två naturreservaten Gryteskogen och Prästaskogen. Kliv in i denna Trollskogs magiska värld där ni får möta den mäktiga Vresboken. Ett lynnigt träd vars stammar är förvridna i smärta och dess grenar skjuter ut som bläckfiskarmar och påminner mer om ett levande väsen än ett träd.
En naturens rebell som vänder och vrider på alla förebilder hur ett träd skall se ut.
Skåneleden passera genom skogen och flera andra leder utgår från platsen.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Torna-hällestad
6 44415 visningar
Aspö
Det var med stor spänning och förväntan vi närmar oss Aspö som var för de flesta ett nytt resmål i det Svenska kustbandet. Med sina 535 bofasta invånare bjuder ön på en ny upplevelse. De vackra vägarna kantades stumtals av höga stengärden och syrenbuskar för att i nästa stund bjuda på pittoreska samlingar av hus och vackra vyer ut över havet.
Besök gärna de charmiga gallerierna och ateljéerna som finns på ön. Det finns också lanthandel, kiosk samt möjlighet att rida islandshästar. Drottningskärs Kastell från 1600-talet med sina vallgravar, tjocka murar, kanoner och utsikt över vida vatten eggar fantasin. Här kan man äta på restaurang och njuta av musik-underhållning under sommaren.
Militärmuseum för Rörligt Kustartilleri är ett annat spännande besöksmål, bredvid det ligger Drottningskärs vandrarhem. Skärgårdshotellet och vandrarhemmet Aspö Lotstorn erbjuder ett unikt boendealternativ i det gamla lotstornet.
Vägfärjan från Handelshamnen ger året runt en gratismöjlighet att komma till ön.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Aspö Karlskrona
0 272838 visningar
Kulla Gunnarstorps Slottspark
Vackert inbäddat i parkens grönska och med en vidunderlig utsikt över Öresund ligger Kulla Gunnarstorps slott, den nya pampiga slottet uppfört 1865-1872 av Baltzar von Platen efter ritningar av arkitekten Christian Zwingmann. Slottet med omgivningar är privat, endast vissa delar av slottsparken är tillgängliga för allmänheten. I slottsparkens hagar kan besökare stöta på Islandshästar, får och Scottish Highlander Cattle. Slottsparken är också hem till vilda djur - rådjur, rävar, änder och andra fåglar. Vissa dagar öppnar slottsparken upp portarna för besökare av olika event - trädgårdsrundan, konstutställningar, konstinstallationer och performance. Vi sidan om slottet ligger Kulla Gunnarstorps Borg med dess stora innergård av kullersten. Borgen är omgiven av en vallgrav och en stenbro leder till porten. Ännu en intressant byggnad fångar besökarens blick - ”Rosavita huset”. Den uppfördes i slutet av 1700-talet av greve Gustaf Adolf Sparre och fungerade som en silo eller ett magasin. Senare blev magasinet renoverat för att användas som inspektorsbostad. Du kan läsa mer om slottets och borgens historia på deras hemsida.

Hemsida
Visa på Google Map
Kulla Gunnarstorp, Helsingborg
2 67161 visningar
Hammershus Slottsruin, Bornholm
Hammershus Slottsruin är en plats där historia, natur och äventyr möts. Det är en av Bornholms mest fascinerande historiska sevärdheter och erbjuder en unik möjlighet att utforska en medeltida borg i en otroligt vacker miljö. Oavsett om man är intresserad av historia eller bara vill njuta av den storslagna utsikten, är ett besök på Hammershus en upplevelse man sent kommer att glömma.

Hammershus Slottsruin är en av Bornholms mest imponerande historiska platser. Ruinen, som ligger dramatiskt på en klippa på Bornholms nordvästra kust, är Nordeuropas största medeltida borg och en av Danmarks viktigaste kulturarv. Den imponerande ruinen är både en historisk sevärdhet och en plats med spektakulära vyer över havet och landskapet runt omkring. Hammershus byggdes under 1200-talet, troligen på initiativ av den danska ärkebiskopen i Lund. Borgen fungerade som en viktig fästning och maktsymbol genom många århundraden, och har spelat en central roll i Bornholms och Danmarks historia. Genom årens lopp har Hammershus varit centrum för både konflikter och allianser, särskilt mellan den danska kronan och kyrkan. Trots sin strategiska vikt övergavs borgen i slutet av 1600-talet och föll långsamt i ruiner.

Idag är Hammershus Slottsruin en populär turistattraktion och erbjuder en fascinerande inblick i Danmarks medeltida historia. Ruinen består av olika delar, inklusive huvudborgen, murar, torn och olika försvarsverk, och man kan tydligt se hur stor och mäktig borgen en gång var. På plats finns även Hammershus Besøgscenter, där besökare kan lära sig mer om borgens historia genom interaktiva utställningar, modeller och informationstavlor.



Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Langebjergvej 26, 3770 Allinge-Sandvig, Danmark
0 10268 visningar
Kjugekull
Vid Ivösjöns sydvästra strand hittar du en plats lik ingen annan i Skåne. Här har massor av gigantiska stenblock samlats runt en uppstickande urbergsknalle, vilket lockar klättrare från när och fjärran, men det är också trevligt att bara vandra runt som en pyssling i detta jättelandskap och lukta på blommorna.
Börja i hembygdsparken med att studera kartan över området i Kjugekulls utemuseum. I parken ligger även Kjuges Kaffeservering, hembygdsmuseum och några grillplatser.
I området finns tre markerade vandringsleder, en gul, en röd och en blå. Kopplar du samman dem får du en fin tur med stor variation på 4,2 kilometer, som tar dig runt hela området.
Den gula och röda leden slingrar sig fram genom skogen med gigantiska stenblock.Bli inte förvånade om ni får se folk komma och släppa på en tjock madras. Det är Boulders klättrare som har sitt eldorado här bland blocken.
Den blå leden börjar med att bjuda på utsiktsplatsen där ni kan se färjan gå ut till Ivö. Vidare ner genom tallskogar, kohagar, bokskogar och plötsligt är ni nere vid Ivösjöns strand.
Från mars börjar en skön blomsterprakt blomma här med blå, vita, gula sippor och sköna orkidéer. Längre fram i maj kommer backsippor, gullvivor och smörblommor i kohagarna.
På väg tillbaka passera ni klyftan, ett fem meter högt jätteblock som Tors hammare klöv mitt itu en ruskig natt.



Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Kjuge Fjälkinge
17 57631 visningar
Åbjär naturreservat
Kliv ner Åbjärs bäckravin och bli berusade av Mjöåns porlande vatten och fåglarnas sång. Åbjärs naturreservat bjuder på en dynamisk vandring med spännande vandringsstigar genom bokskog och längst med ån. De två lederna är väl markerade som går lätt att kombinera tillsammans och blir då en runda på 4,5 km.
På stadigt byggda trappor och broar tar ni er lätt ner i bäckravinen där ni hittar grillplatser och fikabord vackert placerade med två bäckfåror rinnande på var sin sida.
På hösten kan man hitta ett stor utbud av svamp här och på sommaren lockar snår fyllda av vildhallon.
Bildreportage om vår vandring >>>


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Östra Sönnarslöv
3 56694 visningar
Listershuvud Naturreservat
Söndagen vandring blev gjord på Listershuvud ett litet berg på Listerlandet. Än en gång i visade sig vädrets makter sin glada sida och erbjöd ett strålande väder.
Med sina 80 m över havet startade vandringen med en härlig utsikt längst kusten och rakt ut torna ön Hanö upp sig med sin stolta fyr på toppen med kustens starkaste sken.
Ett bräkande hälsa mej välkommen bland de resliga Enarna från de Gutiska fåren. De är en renrasig spillra från vikingatiden som höll beteslandskapet öppet här.
På olika stigar gick färden ner mot havet med ett skiftande scenario i landskapet och ökande muller från vågornas brus.
Trots det rådde kav lugnt fick de starka havsströmmarna genom Hanösund havet att koka så vredgat att skummet yrde från vågorna när man satt utanför ”Engelska källan” och njöt på klipporna.
Lite drabbad av historians vingslag som rådde på platsen lämnar jag nu detta trevliga utflyktsmål…
Vandringskarta se hemsida-Mer info-Skylt vandringsleder
Jag föredrar att utgå från Hörvik där reservatets norra ingång finns, men det finns fyra ingångar till reservatet.




Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Hörvik
9 42063 visningar
Balsberget Naturreservat
Balsberget är en närmare hundra meter hög skogsklädd urbergshöjd som ligger en knapp mil norr om Kristianstad. Från toppen har man en milsvid utsikt över det omgivande landskapet med Råbelövssjön i öster och hela Kristianstadsslätten i söder. Området är naturreservat och här finns varierande skogsmiljöer med stora bokar, stenblock och urskogsliknande stråk av ek och tall på magra hällmarker.
Jag kan rekommendera att gå upp till toppens utsiktsplats, ta en fikapaus och njuta av den milsvida utsikten. Denna lilla tur kan man med fördel kombinera med en 2,5 eller 5 km slinga som då bjuder på en härlig upplevelse.
På Balsbergets sluttning finns en av Skånes största grottor. Gångar och salar har en total längd på 290 meter. De största rummen i dagens grotta är drygt 35 meter långa och upp till fem meter höga. En viss del av grottbildningarna är naturliga formationer som bildats genom att vatten löst ut lättvittrad kritkalkstenen som överlagrar urberget men de flesta hålor och gångar har bildats genom kalkstensbrytning.
Grottan är en viktig övervintringsplats för flera fladdermusarter och hålls därför stängd under vinterhalvåret. Perioden 16 april – 14 oktober går det att besöka grottan på egen risk. Nyckel lånas då på Råbelöfs godskontor vardagar kl 8.00- 16.15, tel 044 – 754 40. Vill du besöka grottan på helgen så tänk på att hämta nyckeln i förväg. Det går bra att lämna tillbaka nyckeln under helgen. Lägg den då i postlådan intill kontoret.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Fjälkestad, Kristianstad
1 46750 visningar
Hallands Väderö
Hallands Väderö är en liten ö som bjuder på de stora upplevelser. Från Torekov tar man ta turbåten ut till ön. Här kan man hitta sin egen badvik, vandra eller bara njuta av en fika. Har man tur kan man få se säl.
Det finns flera markerade vandringsleder genom växlande naturmiljöer. Toaletter av typ TC finns längs lederna. Karta finns att köpa ombord på turbåten och i kaféet.
Det går bra att övernatta i Fyrbostäderna eller på vandrahemmet Skogsvaktargården.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Hallands Väderö
6 272364 visningar
Edenryd Kustled
Edenryds kustled där havet, vinden, det öppna beteslandskapet skapar en härlig frihetskänsla. Edenryds kustled är en cirka 4,5 kilometer lång vandringsled enkel tur utmed havet. Utanför kusten finns Skånes enda skärgård. Gula markeringar leder dig genom strandängar, betade av kor, får och hästar.
Leden kan vandras från båda hållen. Parkering finns vid starten vid Tomsabo badplats, Edenryd. Dessutom går det utmärkt att koppla samman Edenryds kustled och Lilla Kungsleden för en längre vandring med härliga upplevelser.
Edenryd Kustled kan med lätthet bli en rundled på 6,0 km. Från Tomsabo badplats går ni tillbaka till Östersjövägen och fortsätter längst cykelbanan västerut mot Krogstorp. Här följer ni skyltarna söderut och snart är ni framme vid ledens informationstavla. Här går ni in i kohagen och fortsätter leden österut tillbaka till Tomsabo badplats.
Vill man besöka Gästgivarboden eller Smugglarboden se bild som vi kallar den får man improvisera och vika av från leden. Smugglarboden blir ett trevligt ställe att avnjuta en fika på om vädret är på er sida.
Rundledskarta



Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Edenryd Bromölla
2 53021 visningar
Cafe Drömmen
Café Drömmen, beläget i Degeberga hembygdspark, erbjuder en frestande meny med smarriga bakelser och matiga mackor. För den som föredrar något annat finns även våfflor, glass och småkakor att njuta av. Besökarna kan välja att sitta inne i den historiska byggnaden eller utomhus när vädret tillåter.
Hembygdsparken runt Café Drömmen är en idyllisk plats med ett tiotal historiska byggnader fyllda med gamla föremål. Här hittar man bland annat en liten kvarn där den ivrig lilla ån rinner förbi, en smedja, ett vagnmakeri och en stor prästgård från 1700-talet. Parken rymmer även museer med lantbruksredskap, hästdragna vagnar, en lanthandel och en skolsal från tidigt 1900-tal. Ivar Johnssons konstmuseum är också en sevärdhet värd att besöka.
Årliga evenemang i parken inkluderar Konstrundan, Trädgårdsmässan, Degeberga Marknad, Antik- och Samlarmarknad samt trivselkvällar, vilka alla kan kombineras med en god fika på caféet.
För de vandringssugna passera Skåneleden genom parken och leder er vidare upp till Forsakar vattenfall, bara 500 meter bort.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Trollemöllavägen 25, Degeberga
0 177070 visningar
Kaffestugan Alunbruket
Välkommen till en blomstrande kaffestuga som är Skånes äldsta.
Korsvirkeslängan är som hämtad ur en folksaga, med mossbevuxet tak, kullersten och blomsterfröjd kring fönstren. Vi hälsar på i en av Skånes mest anrika kaffestugor – Alunbruket.
Här kan man fika i en underbar trädgård eller stig i stugan och slå dig ner i drängarsoffan.
Bak kaffestugan hittar man Alundbrukets B&B och här passera Skåneleden och Backaleden.
Vandringspaket kan man köpa här.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Brösarp
2 312763 visningar
Kiviks Esperöd Arboretet
Kivik-Esperöds arboretet är ett gammalt arboretum med en samling av exotiska träd. Ströva över bron, förbi pagoden, vidare på mjuka stigar och äventyret kan börja. En sidostig leder oss fram till den 1000 åriga Skogseken med sitt imponerande stamomfång på hela 9 m.
Samlingen anlades av ryttmästare Albert Wallis på 1920-talet. Han planterade ett stort antal sällsynta träd på platsen, främst exotiska barrträd och städsegröna växter. Hustrun Elsa Wallis fortsatte tillsammans med sin bror att utveckla arboretet under närmare 25 år efter makens död.
Därefter har olika ideella krafter i olika tider bidragit till att det kunnat bevaras. Vid vårt besök var marken täckt av vitsippor, körsbärsträdets blommande grenar bildade en oas vid en liten damm.
Så vackert! Tack Albert och Elsa med flera för dagens stora upplevelse!!!

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Kivik
1 44761 visningar
Skanörs Norra Revel
Att bestiga Skanörs nordspets är verkligen ett lågvattenmärke, men plötsligt bytts ebb mot flod och vattnet strömmar in. Då gäller det att lägga benen på ryggen om man inte vill simma hem. *L*

Visa på Google Map
0 43685 visningar
Långasjönäs Pappersbruk
På väg upp till Långasjönäs camping och badplats passera man P för Långasjönäs pappersbruk. Här hittar ni den vackra platsen för ruinen efter Långasjönäs pappersbruk med anor från 1700-talet som var i drift fram till 1919 innan det brann ner. Fortfarande brusar åns vatten genom ruinen som skapar en idyll för en trevlig picknick.
Blekinge ledens etapp Långasjönäs - Järnavik passera här.
Ett smultronställe som är väl värt ett stopp.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Asarum
0 41769 visningar
Hanö
Hanö - denna sägenomspunna ö, fylld av myter och legender, där de historiska vingslagen är högst påtagliga! Allt detta slås endast av den spännande verkligenheten som besökarna möts av idag. Hanö når ni lätt med färjan från Nogesund och redan då får ni uppleva öns karaktäristiska silhuett torna upp sig utanför Listerlandet. Hanö varit välkänt landmärke för sjöfarare från hela världen. På toppen tronar Hanö fyren - en av Östersjöns ljusstarkaste fyrar vars lysvidd når hela 4 landmil ut över det okända havet.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Hanö, Blekinge skärgård
6 272090 visningar
Häckeberga Kvarn & naturreservat
Häckeberga Kvarn & naturreservat vid Ekevallen utanför Genarp bjuder på ett härligt smultronställe som borde passa de flesta. Från Ekevallens P behöver ni endast gå några hundra meter innan denna härlighet öppnar sig framför era fötter. Här förenas nämligen Höje ås ringlande framfart genom naturen med den grävda kvarnrännan till Häckeberga kvarn och allt detta är omgivet av vidsträckta hagar och mörkar skogar.
Häckeberga kvarn som kanske är en av Skånes vackraste kvarnruiner nämns första gången 1624 och var en del av en större gård. Själva kvarnen var byggd av tegel i tre våningsplan och drevs från början av ett vattenhjul som i sin tur drev tre kvarnar och två krossar. Vattnet till kvarnen dämdes upp i en damm några hundra meter uppströms och leddes sedan till kvarnen i en kanal till reglerdammen.
Den vackraste vandringen hittar ni om ni följer kvarnrännan uppströms (söder ut) till de fyra broarna där ni går över både rännan och ån. Nu kan ni gå med ån på er högra sida längst vackra stigar söder ut till Häckeberga sätteri där stigen gör en U-sväng och tar er tillbaka till de öppna fälten norr ut. Här hittar ni Häckeberga vindskydd. Sen kan ni fortsätta längst Unos slinga som tar er tillbaka till Häckeberga kvarn.



Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Genarp Ekevallens P
11 98409 visningar
Danska fall - Simlångsdalen
Danska fall naturreservat och vandringsled hittar ni strax söder om Simlångsdalen, men det är framförallt det dramatiska vattenfallet med samma namn som är den största publikdragaren. Vid fallet möttes vi av ett brusande skådespel när ån Assmans vattenmassor störta ner i trappstegsformationer i en djup ravin mellan stenar och klippor.
Vattnet i ån följer berggrundens spricklinjer och rinner i en smal dalgång med dramatiska bergssidor vilket bildar en brant kanjon. Fallhöjden från Danska Fall till åmynningen är sammanlagt 36 meter.
Vi utgick från Tallhöjdens hotell i Simlångsdalen och följde Hallands leden upp till Danska fallet. Sedan fortsatte vandringen på nötta stigar längst Gårdshultsleden som följer ån uppströms. Här är leden kantad av flertal vackra forsar och mindre vattenfall.
I Gårdshult kulturlandskap korsar vi ån och vänder tillbaka längst ån östra sida där leden tar oss tillbaka till Simlångsdalen.
Stenkyrkan bjuder på nästa intressanta stopp. Det är en ståtlig pelarformation i förkastningsbranten som sticker upp två-tre meter från bergväggen. Turen går vidare i ett stilla höstregn och nu hägra en välförtjänt paus i vindskyddet längst leden för en fika. Vindskyddet ligger vackert vid åns brusande vatten vilket förhöjer detta kulinariska inslag.

Mer info: Från angivna parkeringsplatsen till Danska fall går en grusväg som är framkomlig med barnvagn och även tillåten för handikapps fordon att köra upp för. Vill man bara gå till fallen är sträckan 1 km. För den som vill gå lite längre finns en väl markerad led som heter Danska Fall på 2,3 km som tar besökaren runt i reservatet. Det går även bra att följa Hallands leden och Gårdshult leden upp till Danska Fall från Simlångsdalen. Övernattningsmöjligheter finns i Simlångsdalen.



Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Simlångsdalen
2 49588 visningar
Näsumaviksleden
Näsumaviksleden - en tropisk känsla.
Leden ger en varm sommardag, genom sin täta och fuktiga vegetation och kunskapen om det klimat dinosaurierna levde i för 80 miljoner år sedan, en tropisk känsla.
Näsumaviksleden är en cirka 3,5 kilometer lång rundvandringsled. Du följer vita markeringar runt Näsumaviken – till stor del på spänger i vattenfyllt kärrområde. Runt Näsumaviken finns en mycket intressant flora och fauna.
På leden finns flera rastplatser (bland annat på trädäck mitt i kärrområdet), utsiktstorn, grillplatser, badmöjligheter, men också möjlighet att skåda fåglar.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Näsum
0 53141 visningar
Fågelsångsdalen
Framförallt förknippar man området med vårens blommor och fågelsång. En ravindal längs med Sularpsbäcken som bjuder på en liten men ack så mysig vandring längst den lilla bäckens vilda framfart.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: S Sandby
1 44378 visningar
Breanäs Hotell
Välkomna till Breanäs Hotell som ligger ”mitt i ingenstans”– en plats där lugnet och stillheten i skogen möter sjön Immelns lugna vatten. Här, mitt i ingenstans, hittar ni en fristad från vardagens stress. Oavsett om ni vill vandra, paddla kanot eller bara koppla av, erbjuder de en unik miljö för avkoppling och äventyr. Ert äventyr till Breanäs Hotell börjar redan när ni ser skylten "Breanäs 2" och svänger av från den stora vägen. Den lilla skogsvägen leder er in i en värld av nya förväntningar och upptäckter. Allt djupare in i skogen slingrar sig vägen in då plötsligt allt öppnar upp sig för er. På höger sida möts ni av sjön Immelns glittrande vatten och till vänster breder Breanäs hotellanläggning ut sig.

Sedan Lasse och Ina tog över hotellet 2019 har en inspirerande resa påbörjats. Rum för rum har renoverats med färg och värme, med sin egen unika karaktär. Förutom deras individuellt inredda rum erbjuder de också glamping och campingalternativ för dem som söker ett mer rustikt boende.

Deras restaurang fokuserar på vilt och vegetariskt, med ingredienser hämtade direkt från de omgivande skogarna. De strävar efter att erbjuda en smakupplevelse som speglar den naturliga skönheten i närområdet.

Breanäs Hotell har kapacitet att ta emot upp till 150 konferensgäster, oavsett om det är små eller stora grupper. Lasse och Ina är fulla av idéer och fortsätter att utveckla hotellet som en del av ett långsiktigt äventyr. De ser fram emot att välkomna er till en plats där varje vistelse blir ett minne för livet.




Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Breanäs, Immeln
0 186774 visningar
Söderåsens nationalpark
Skåne plats som en pannkaka, men här har någon verkligen skrynklat till det hela.
Naturen är omväxlande och bjuder på lummiga lövskogar, mäktiga rasbranter med höga klippor, strömmande vattendrag och vida utsikter. Särskilt välbesökt är den djupt nedskurna dalgången vid Skäralid. Dalen är en sprickdal med mäktiga dimensioner med lodräta klippor som omgärdar Skärån som rinner i botten. Odensjön i Nackarpsdalen samt utsiktspunkterna Kopparhatten, Hjortsprånget och Lierna utmed Skäralidsdalen är också platser som imponerar.

Hemsida: sverigesnationalparker.se

Visa på Google Map
Besöksadress: Skäralid
16 274514 visningar
Rövarekulan
Rövarekulan naturreservat sträcker sig 2,5 km längst Brååns dalgång.Den slingrande ån kantas nere i dalgången av betesmarker och slåtterängar På sluttningarna växer bokskog. På våren blommar mattor av Vitsippor, Gulsippor, Vårlök och Ramslök.
En skön tur som bjuder på en frisk och härlig vandring i ett naturskönt område.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Rolsberga
2 43948 visningar
Torups bokskog
Till Bokskogen i Torup kan man komma med bil eller buss 138 från Malmö Centralstation. Stora parkeringar och en busshållplats finns i närheten. Bokskogen är Malmös största och enda skog med adressen Bara i Svedala kommun. Här hittar Du flera motionsspår, utegym, lekplatser, stigar, vandringsleder, sjöar, rastplatser m.m. Alla stigar bär till Magasinet som inrymmer Friluftsgården med ett café, ett innegym, bastu samt information om olika aktiviteter, utställningar mm är öppen alla dagar i veckan i alla väder. En del av vandringsstigar passerar även genom parken runt Torup slott.

Vandingsleder >>>


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Bara, Svedala kommun
10 272560 visningar
Fornebodastugan
Forneboda stugan en säregen byggnad där man har blandat den fornnordisk stilen med en Högloftsstuga. Byggnaden består av tre olika hus-kroppar som sammanfogats till en enhet. I mitten en ligger en ryggåsstuga, med invändigt tak öppet upp till nock, flankerad på vardera gaveln av en hög bod.
Det har aldrig genom historien funnits en så stor och hög höglofts-stuga som Fornebodastugan och aldrig någonsin en med den typen av exteriör utsmyckning. Forneboda som Alma Gauffins högloftsstuga kallades, utvecklades snabbt till ett kulturellt centrum i bygden.Vackert belägen vid sjön utanför Kyrkhult ligger den.
Huset går att hyra för evenemang eller boende och här finns både grillplats och båt till förfogande.
Tag gärna med en picknick korg och besök stugan.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Kyrkhult
1 42077 visningar
Dalby stenbrott
Blommande åsar och kärr, lummig bokskog och ett mäktigt stenbrott – i naturreservatet Knivsås-Borelund finns mycket spännande att upptäcka. Från P vid Dalby stenbrott utgår en trevlig vandring på 3-4 km som bjuder på en härlig natur.
Dalby stenbrott är favoritbadplatsen för många som bor i krokarna kring Lund, och det är verkligen inte särskilt förvånande. Vattnet är mörkt och klart, men blir varmt snabbt. Brottet ligger otroligt vackert inbäddad mellan bokskogen och ängarna.
Vid flera tillfälle hålls konserter vid Dalby stenbrott.
Hemsida >>>

Visa på Google Map
Besöksadress: Torna-hällestad
10 44190 visningar
Frostavallen strövområde
Frostavallen strövområdet som ni hittar strax norr om Höör och Skånes djurpark består av reservaten Frostavallen-Ullstorp och Dagstorp. De förvaltas av Stiftelsen Skånska Landskap. Här finns flera vandringsleder, rastplatser, eldstäder och övernattningsmöjligheter.
De två populära badsjöarna Vaxsjön och Dagstorpsjön erbjuder inte bara svalkande bad utan även trevliga vandringar. Här möts Skåneledarna norr till syd och ås till ås och tillsammans med strövområdets fem egna vandringar ger det en mängd möjligheter att kombinera ihop en vandring som passar alla.

De tre första vandringarna når man från Frostavallens P och Ulltorpsslingans P
Buss 441 stannar vid busshållplatserna Frostavallen, Frostavallen-Ullstorp och Ullstorp Lundagård

Vaxsjöslingan: 2.9 km Röd markering. Under större delen av rundan och på flera av rastplatserna kan man njuta av Vaxsjöns underbara vattenspegel. Slingan går genom vacker bokskog och betesmark, passerar förbi badplats och fiskebryggor.

Ullstorpsslingan: 4.3 km Gul markering. Längs Ullstorpsslingan finns rastplatser på flera ställen, några med grill. Slingan passerar även ett vindskydd.

Långstorpsslingan 9.9 km Grön markering. Långstorpsslingan är den slinga som sammanbinder de två områden och kan även nås från Sjöhusets P.

De två sista vandringarna når man från Sjöhusets P vid Dagstorpssjön södra sida.

Dagstorpsslingan: 9.3 km Blå markering. Dagstorpsslingan följer sjökanten på flera ställen och passerar två badplatser.

Bjäretslingan: 3.3 km Vit markering. På slingans högsta punkt passerar man över Ulfsbjär och förbi
gården Bjäret. Ulfsbjär är resterna av en vulkan som var aktiv på dinosauriernas tid.

Pilgrimsleden som börjar vid Stiftelsegården Åkersberg i Höör passera Dagstorpssjön på sin väg till Hallaröds medeltida kyrka. Detta ger en utmärkt möjlighet att ta bussen upp till Frostavallens strövområde och sedan vandra tillbaka till Höör på Pilgrimsleden.

Ladda ner vandringskarta från hemsidan Karta Frostavallen



Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Frostavallen Höör
1 43792 visningar
Öströö Fårfarm
Öströö Fårfarm är ett idealiskt utflyktsmål som kombinerar lantligt lugn med en mängd aktiviteter och delikatesser. Här kan du njuta av närproducerade produkter, träffa gårdens djur eller bara utforska den vackra naturen i Åkulla bokskogar. Oavsett om du är intresserad av mat, hantverk eller naturupplevelser, har Öströö Fårfarm något att erbjuda för alla åldrar. Garden har en stor gårdsbutik med olika närproducerade delikatesser. Här tillverkas och säljs olika marmelader, chutney, geléer, inläggningar, fryst kött och charkvaror. Den stora ladan har försäljning av det som finns på gården som till exempel mjuka lammskinn, ullgarn, gosedjur, tvålar gjorda av fårfett och mycket mer. Gården har en brännvinskällare från 1700-talet där du kan äta under vintern. På sommaren kan du köpa en underbar fikakorg i restaurangen och njuta av fikat under träden i den natursköna omgivningen.
Åk på lammsafari och träffa djuren på gården. Det är en fantastisk upplevelse för både barn och vuxna. Bokskogarna runt omkring gården är en sevärdhet i sig. För den fiskeintresserade finns fiskekort att köpa och båt att hyra.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Öströö Gård, Tvååker
1 184912 visningar
Sträntemölla - Forsemölla naturreservat
Reservatet ligger på ömse sidor om vägen mellan Rörum och Östra Vemmerlöv. Från reservatets P följer vi den markerade vandringsleden över en solig äng och går in i bokskogen där marken är täckt av bedårande vitsippor. Mellan backarna har Rörums södra å skurit sig djupt ned i berggrunden. I norra delen av reservatet hittade vi resterna av en kvarn - Forsamölla. Här reser sig lodrätta bergväggar kring uppdämda vattenfall. Det finns en stor rastplats här vid sidan om vattenfallet där man kan fika och lyssna på fåglarnas sång i kapp med vattnets porlade ljud. Vill man ha mer adrenalin finns det en liten rastplats på andra sidan av vattenfallet där man sitter på kanten av ravinen. Hela vandringen var en underbar upplevelse - en kort men lustfylld vandring på 1,7 km.

Hemsidan >>>

Visa på Google Map
Besöksadress: Rörum, V. Simrishamn
2 45279 visningar
Näsums bokskogar
Näsums Bokskogar naturreservat
Idag får skogen leva sitt eget liv och utvecklas till en slags natururskog. Träden får ligga kvar där de faller och resultatet kommer bli en variationsrik skog. Den biologiska mångfalden i skogen är hög. Det beror delvis på att här har funnits skog under lång tid, men också på den variation i skogsmiljöer som uppstår bland skogsbranter, klippor och fuktiga stråk.
Mitt i denna spirande bokskog har tre nya vandringsleder anlags och ett nytt vindskydd. Vid det nya vindskyddet kan man grilla och övernatta i. De tre nya lederna bjuder på vandringar från 3-7 km i en underbar natur.
Näsums Bokskogar har blivet en perfekt anslutning till Skåneleden och Blekingeleden som passerar genom naturreservatet. Genom att ta buss 561 mellan Sölvesborg-Bromölla-Olofström kan man hoppa av i Näsum och ansluta till Näsums Bokskogar.
Nöjer man sig inte med Näsums Bokskogar kan man vandra vidare Norr ut till Östafors 7 km och ta buss 561 hem därifrån. Väljer man leden söder ut kommer man först till Grundsjön efter 8 km som bjuder på vindskydd och sedan går turen vidare med 14 km vandring innan man når fram till Sölvesborg med tåg anslutning.



Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Näsum
4 61451 visningar
Svaneholms slott
Svaneholms slottsområde är ett av Skurups kommuns mest välbesökta utflyktsmål har mer än 10.000 besökare varje år. Förutom slottet besöker du slottsträdgården, vandrar på lederna runt sjön eller besöker galleriet med visningsträdgården som ligger alldeles intill. Blir du hungrig erbjuder slottsrestaurangen dagens lunch och á la carte. Har du egen matsäck med dig är det bara att lägga ut filten i den vackra parken...
Friluftliv - Området kring Svaneholms slott bjuder på många möjligheter till naturupplevelser och rekreation. Promenera i Vassen naturreservats vackra bokskog, hyr en roddbåt och fiska i Svaneholmssjön eller följ den tillgänglighetsanpassade jaktslingan på ca 2,7 km runt sjön, som tar dig genom vacker ädellövskog och trolsk miljö i alsumpskog. Röda slingan på ca 4,2 km sammanfaller delvis med Jaktstigen, men sträcker sig även längre ut i Vassens naturreservat.
Svaneholms mest kände ägare är Rutger Macklean. Macklean var en radikal tänkare och reformerade jordbruket genom att introducera enskiftet på 1780-talet. Slottets rika samlingar av möbler, textiler och föremål visas i utställningar som levandegör Svaneholm och dess människors historia.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Skurup
1 274701 visningar
Kastagropens ravin med Predikstolen
Kastagropen - denna underbara men samtidigt lite spöklika dalgång sträcker sig ca 1 km genom naturen strax norr om Vånga. Nyfikna som vi är lockas vi att följa denna medeltida väg som idag knappast är farbar upp genom ravinen. Längst en del av denna rinner en bäck som i sin iver korsar vägen vid flera tillfälle och trots sitt blygsamma format skapar den ljuv musik med sitt porlande.
Ravinen är mellan 25 och 40 meter bred och har 10 till 20 meter höga bergssidor. På dess östra sida växer lummiga avenbokar medan den västra finns det rasbranter av sten och stora block. Ett av dessa största block kallas Predikstolen som är en utskjutande klippa på 6x7 meter.
Sprickdalens vilda skönhet står ingen annan efter och de väldiga urtidskrafter som här en gång urladdades för osökt tanken till jättar och andra kraftfulla väsen. Trots dessa myter och legender blir man harmonisk och lycklig av att vandra genom denna trolska ravin för här är vi alla välkomna.

Hitta hit - vi valde att parkera vid Sandbanen crossbana och vandra härifrån upp till Kastagropens ravin. Vi tog hållet om Dynebodavägen och passerade sjön Bäen på vår tur till Kastagropen. Ravinen hittar ni mellan punkterna som benämns Kastagropen där Predikstolen är utsatt på kartan. Från Kastagropen gick vi rakt söderut tillbaka till Sandbanen P. En trevlig runda på ca 10 km.


Visa på Google Map
Besöksadress: Vånga
4 65368 visningar
Ivö klack
Wow vilken uppryckning Ivö klack har fått med sitt nya utemuseum och de fyra nya vandringslederna. Lederna är breda och välmarkerade och går genom härlig bokskog. Landskapet är väldigt kuperat med högsta punkten på 133 m. Genom att kombinera de olika lederna kan man skapa en runda på 2-12 km.
På Klackens östra sida är dramatiken som störst. Här går man genom det värsta slagfältet av granitblock och här kan man bevittna kampen mellan inlandsisen och Ivö klack som bet ifrån sig rejält. Som en nagel i ögat för isen stack klacken upp som en upp och ner vänd plog och förorsakade isen enorma förluster. De kvarlämnade isbergen smälte och bildade sedermera Ivösjön som är Skånes största sjö medan granit blocken ligger kvar på Klackens sluttning än idag Eller…
Ivö Klack bjuder på upplevelser för både stora och små. Här kan du njuta av skogens stillhet, sjöns blåa blänk eller utsikten från toppen av Klacken. Ivö Klack har också en spännande industrihistoria med brytning av kalk och kaolinlera under stor del av 1900-talet början. I brottet kan du leta fossiler från havslevande varelser som kommit i dagen i samband med brytningen.
För att fördjupa din upplevelse av naturreservatet Ivö Klack finns idag ett utemuseum. Längs stigarna i naturreservatet kan man ta del av brottets historia, lära sig mer om växt- och djurlivet och göra en tidsresa till torparnas tid.
Kaolinrundan som är endast 2,1 km lång går runt brottet och är den slingan som bjuder på flest historiska inslag. Följ banvallen ner till sjön där idag rälsen används som skyddsräcke. I vattnet ser man pålverk sticka upp som nyfikna betraktare. Detta är resterna av kajplatserna där pråmarna la till. Fundamenten av linbanan syns i skogen och längre fram passera man slammeriet bassänger innan man når den västra kajplatsen.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Ivö
5 57146 visningar
Näsumaleden
Näsumaleden är en 24 km lång rundled för motor-, cykel- och vandring, främst på grusvägar. Följ de blå markeringarna och låt landskapet berätta om geologiska skådespel då Ryssberget och Västanåberget sköt i höjden och områdets märkliga mineraler bildades, för 1700 miljoner år sedan. Västanåberget bjuder på storskog med små insprängda åkerlyckor, kohagar och stengärdsgårdar.
I Sibbarpsdalen möts du av ett landskap som vuxit fram genom en lång tids åkerbruk och boskapsskötsel. Längs ån finns forsande vattenfall med ruiner efter kvarnar och vindlande åkrökar omgivna av igenvuxna ängsmarker med hamlade träd. En gång var området centrum för humle- och fruktodling. Här finns Sveriges enda humletork bevarad. I Klagstorps by finns frukt- och körsbärsodling och en liten vinodling.
Besöksmål längs vägen: Naturreservatet Ljungryda – Östafors bruk – Blistorps by och gravkapell – Västanå järngruva – Näsums kyrka – Gudahagen – Humletorkan - Pensionat Strömbacken.
Både Näsum och Östafors når man med Buss 561
Näsumaleden som är en rundled gör det möjligt för dig själv att välja var du vill starta. Här kan man dela upp sträcken med en övernattning på Humletorkan, Pensionat Strömbacken eller vindskyddet i Östafors.
Hemsida >>>


Visa på Google Map
Besöksadress: Näsum
1 53416 visningar
Gunnarps tegelbruk
Teglet blev den skånska byggboomens favoritmaterial i mitten av 1800-talet när trästäderna stod i brand och i brist på stora skogar. I Tjörnarp växte det fram ett tegelbruk som ett litet gårdsföretag, men det expanderade stort när järnvägen drogs fram precis vid tomtgränsen. Som mest tillverkades 2,5 miljoner tegelstenar per år av Gunnarps, som blev ortens stora arbetsgivare. 1958 brann ugnen upp, produktionen lades ner och skorstenen revs.
Idag möts man av en så kallad gråstensugn, typ ringugn med 18 brännkammare och tegelklädda valvgångar. Varje brännkammare hade en port mot utsidan av ugnen. Det innebär en oval byggnad med 18 välvda ingångar jämnt fördelade på utsidan. I taket kan man se 300 brännluckor som försedde eldarna med nytt bränsle. Ta trappan upp på ugnens ovansida och bevittna alla dessa brännluckor som de skickliga eldarna skulle mata eldarna med bränsle för teglet skulle bränna i en jämn temperatur.
Lergravarna som ligger 500 m från tegelbruket är idag ett naturreservat som försedde bruket med råmaterial. Spåren efter lertäkt är fortfarande tydliga, med täkthål och jordvallar av matjord som schaktats bort för att komma åt leran. Nu ser man självföryngrad fuktlövskog och sumpskog som aldrig har röjts eller gallrats. I den öppna dammen häckar sångsvan. Vandringen genom Lergravarna bjuder både på en vacker och intressant miljö.
Från Tjörnarps station hittar man de tre vandringslederna Tegelbruksrundan 4,7 km, Tjörnarpssjön runt 5,7 km, Bokskogsrundan 3,0 km och leden som anknyter er till Skåneleden.
Tegelbruksrundan passera Tegelbrukets restaurerade brännugnar, Naturreservatet lergravarna och Himlaberget en rest av en vulkantopp. De tre lederna går enkelt att kombinera med varandra.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Tjörnarp
0 47390 visningar
Yngsjö strand
Älskar du sol och bad på en milslånga vita stranden kantad av tallskogen eller vandring i naturen så finns hela kustremsan i Yngsjö, en liten tätort vid Hanöbukten 27km sydost om Kristianstad.

Visa på Google Map
Besöksadress: Yngsjö, Skåne
0 39976 visningar
Stenshuvuds nationalpark
En bit magi på Österlen. Kustberg, lummiga ädellövsskogar, pastorala hedar och vackra stränder förenas i ett storslaget landskap på Österlen. Nationalparken har ett sydligt exotiskt karaktär och en stor biologisk mångfald värd att bevara och besöka.
Vid huvudentrén hittar man informationstavlor och Naturum som är parkens besökscentrum.
De flesta väljer att vandra upp till Stenshuvud Norra och Östra toppen som bjuder på en härlig utsikt längst kusten. Härifrån kan man ta leden ner till Hälleviks arbortet och leden tillbaka förbi Stenshuvud fyr innan man kommer fram vid Stenshuvud strand.
Det går även leder söderöver.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Kivik
4 46732 visningar
HalenKanot Olofström
Välkommen till Kanotcentralen i Olofström som ligger i Olofströms Fritidsområde vid Halens Naturreservat. Här hyr ni Kanot/Kajak för en härlig tur på Blekinges största insjö Halen. Eller kan ni utnyttja de naturliga förbindelserna mellan sjöarna Halen, Raslången, Gillesjön, Filkesjön och Immeln. Här kan vi erbjuda många möjligheter till olika turer i dessa natursköna vatten som ligger i Halens Naturreservat, Pieboda naturreservat och Ekopark Raslången. Området är lämpligt för såväl nybörjare som barnfamiljer och det finns möjlighet att paddla alltifrån någon enstaka timme upp till en vecka.
Vill ni ta er mellan sjöarna med kanot innebär det överbärningar av varierande längd och vi rekommenderar kanotvagn för detta ändamål.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Olofström
1 41749 visningar
Ållebergs Platåberg, Segelflygmuseum & Café
Häng med upp på Ållebergs platåberg som med sina 335 m.ö.h är Västergötlands högsta platåberg. På en serpentin liknande väg går färden upp mot himlen där vi redan nu kan se några skärmflygare glida fram i uppvindarna. Berget erbjuder trevliga vandringar som tar er förbi den kända Loka källan sprungen ur bergets sluttning, men vårt mål är Ållebergs segelflygmuseet och café.
På Ålleberg segelflygmuseum, det enda i Sverige får ni chansen att uppleva segelflygets fascinerande värld. Ta steget in i museet och ni förflyttas tillbaka i tiden till segelflygets gyllene era. Här får historians vingslag luften att dallra av vördnad och plötsligt står ni framför världens äldsta flygande Tiger Moth.
Ålleberg segelflygmuseum blev redan på 40-talet centrum för Svensk segelflyg.
Vi följer vår guide ett gammalt flyga ess som stolt visar upp segelflygets utveckling från dess begynnelse till den moderna tidsåldern. Hans enorma passion för segelflyget historia smittar av sig och vi dras med i showen som vi njuter av till fullo när ett 20-tal graciösa flygplan presenteras.
Ålleberg café bjöd på nästa höjdare besök. Med terrassen hängande över platåns kant erbjuds här en vidunderlig utsikt över Falköping slätten 100 m nedanför. Inne i café drog några smarriga bärpajer till sig blickarna, men vi nöjde oss med varsin glass som var väl tilltagen. Här serveras även lättare luncher.
Mycket nöjda återvände vi nerför berget sida på dess vackra väg för att redan nu längta tillbaka.



Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Vartofta, Falköping
1 290922 visningar
Torsebro krutbruk
Torsebro krutbruk - en naturskön bruksmiljö utmed Helge Å.
Nere på kontinenten låg krutröken tät. Stormakten Sverige hade flyttat fram sina positioner och gjort Skåne, Blekinge och Halland Svenskt och krigsmakten skrek efter mer krut. På 1680-talet grundas Torsebro krutbruk strategiskt placerat utmed Helge Å som drivkälla och för att förse fästning städerna Kristianstad och Karlskrona med krut. En epok som varade i 250 år.
Den äldsta bevarade byggnaden är det mäktiga krutmagasinet i sten från år 1692. Bruksområdet, som är vidsträckt med både park och ädellövskog är till stor del omgivet av en skyddsmur i sten. I nära anslutning till ån ligger Krutgatan där kraftiga skyddsvallar vittnar om de många verkstäder som en gång låg här och som utgjorde kärnan i kruttillverkningen.
Idag erbjuder området förutom de kulturella inslagen en väldigt vacker vandring utmed Helge Å. Följ stigen norr ut genom skyddsvallen, över små broar och spänger till Gummastorpssjön fågeltorn där man kan med fördel avnjuta medhavande picknick medan man tittar ut över sjön.

Hemsida >>>


Visa på Google Map
Besöksadress: Torsebro, Kristianstad
3 46718 visningar
Skogskatedralen i Stensjöäng
Ett härligt ställe mitt i en sagoskog som ligger i närheten av Ryd i Småland. På Stensjöängsgård finns ett litet galleri med lånekartor över området. I närheten finns bilkyrkogården i Ryd, också ett speciellt ställe.
Text & bild: Sonja Lisse

Skogskatedralen i Stensjöäng är ännu ett av de där märkliga besöksmålen som kittla fantasin på ett smakfullt sätt. Här har man blandat härliga naturupplevelser med dekorativa konstinstallation som smälter samman i en intressant upplevelse.
Vi svänger av mot Stensjöäng som verkligen gör själ för namnet. Här är vägen kantad av ett landskap som påminner om Islands lava landskap, fast grått då varningsskyltar dyker upp om vilda elefanter. Plötsligt står det en elefant i vänstra dikeskanten, men den är stendöd och färden kan lugnt gå vidare.
Vid gården på Stensjöäng kan man parkera bilen och besöka deras galleri som är öppet för besökare. Här kan man låna en karta över området.
Vi följde stigen ner mot sjön som var kantad av olika installationer. Vissa blygsamma medan andra svävade ut.
Skogskatedralen står det på en skylt och nyfiket styr vi stegen in mellan tallarna. Snart infinner sig en känsla av inre frid i denna trolska boning, men ni som förväntar er något gudomligt har nog kommit fel. Här är det moder natur som står för skönsången med hjälp av några konstnärer skapat denna trevliga plats.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Ryd
1 42475 visningar
Backaleden-Skåneleden
Vandra längs gulmarkerade Backaleden som är en ”systerled” till Skåneleden. De slingrar sig parallellt med varandra längs Verkeån, Skåneleden norr om och Backaleden söder om, hela vägen från Alunbruket i Andrarum via Brösarp till Skepparpsgården på Haväng vid kusten. Backaleden passerar Hallamölla, Skånes högsta sammanhängande vattenfall, och är även hoplänkad med övernattningsstugan Vantalängan.
Fördelen med dessa leder är att man kan med lätthet dela upp sträckorna i olika etapper.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Brösarp
5 59006 visningar
Fulltofta Naturcentrum
Fulltofta Naturcentrum ligger som en entré ut i naturen med utställning, servering och olika aktiviteter.
Landskapet är omväxlande med djupa skogar, öppna gläntor och hagmarker, vida fälader med mäktiga ekar, små och stora dammar och flera små bäckar.
Från centret utgår åtta olika vandringsleder och från andra parkeringar i området hittar man ytterliga sex leder allt för att passa oss alla. Här ringlar även Skåneleden sig förbi på sin mäktiga färd genom Skåne.
Vilken led man än väljer så missa inte den korta men spännande Ravinslingan. Ravinslingan är en anpassad slinga för barnvagn och rullstol på spänger som slingrar sig mjuk fram emellan trädens grenverk åtta meter över marken. En tur som uppskattas av både barn och vuxna.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Fulltofta Hörby
1 274223 visningar
Eriksberg Hotell & Safaripark
Eriksberg är ett ca 925 hektar stort inhägnat naturreservat i Blekinge skärgård. Här vandrar vilda visenter, kron- och dovvilt, davidshjortar, vildsvin och mufflon fritt omkring tillsammans. Under sommaren finns det möjlighet att köra en safaritur med egen bil och se djuren i vårt unika kustlandskap med lummiga ädellövskogar. Safarituren, som är cirka tio kilometer lång, körs antingen med egen bil eller som förbokad tur med någon av våra kunniga guider. På Eriksberg finns även ett rikt fågelliv samt ett av världens största bestånd av den fridlysta röda näckrosen. Om du har tur får du se havsörnen!
Vi erbjuder boende av mycket hög standard. Gemensamt för samtliga hotellrum är att de vilda djuren går som en röd tråd genom inredningen. Från vår relaxavdelning med bastu och utomhusjacuzzis, har ni utsikt över Savannen där de vilda djuren brukar gå och beta.
Här hittar man även en restaurang av högsta class

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Trensum
1 272433 visningar