|
Jaguarklubbens "Vårmönstring" 2024
SAMMANFATTNING
Denna tredagars turen i Svenska Jaguarklubbens regi som Micke arrangerade i egenskap av klubbrepresentant blev ett dundersuccé. Det var 24 blanka och fina Jaguar-bilar som deltog i turen. Sundsgården Hotell utanför Helsingborg tog emot oss med bubblade välkomstdrink i solnedgången på dess terrass med ett vidunderlig utsikt över vårängar, Öresund, Ven och den danska kusten. I programmet ingick det en guidad tur på Traktor - Flyg, fika på Flinckmans café, besök på Sireköpings Stengods och Wallåkra Stenkärlsfabrik och nästa dag gästade vi Rosenlunds Gård med butikerna Kvinnligt Under, Ljusglädjen i Skåne och Annas Blomsterdesign.
Sundsgården Hotell
En fantastisk vistelse på Sundsgården Hotell! Hotellet blev vår bas för två övernattningar med två trerätters middagar i restaurangen som serverades i bästa Michelin-klass. Servicen och maten var otroligt god, och rummen var rena och fina. Vi uppskattade också läget, inbäddat i grönska och omgivet av fält, samtidigt som det var på promenadavstånd till pittoreska Råå hamn.
Ett stort tack till all personal på Sundsgården Hotell för en underbar upplevelse! Vi var mycket nöjda och rekommenderar varmt stället till andra.
Medan Micke mötte upp alla nyinkomna deltagare på parkeringen, passade jag på att undersöka omgivningarna. Jag tog stigen ner mot havet och njöt av den friska luften och det vackra landskapet.
Stranden nedanför hotellet.
Man kunde se Råå hamn från Sundsgården Hotell, och i fjärran på andra sidan kunde man gissa silhuetten av Kronborgs Slott i Helsingör.
Ägare till Jaguar-bilar brukar kalla sina fordon för "katter". Här på hotellets parkering har några "katter" ställt sig till ro. Ser de inte lite sömniga ut? Alla är så olika, men lika tjusiga och eleganta.
Förrätten första dagen var så god att jag inte hann ta fler bilder – den smakade alldeles för bra!
Simmelsberga Gård - Den flygande bonden
Simmelsberga Gård med en rik historia som sträcker sig tillbaka till 1500-talet, drivs idag av Christer Esbjörnsson och hans familj. Gården blev rundans mest udda och intressanta inslag, tack vare den flygande bonden Christer, som stolt visade upp två veteranflygplan i flygande skick: en Piper Cub från 1943 och en Miles Gemini från 1947. Dessutom fick vi se Sveriges största samling av Dutra-traktorer, med bl a en ungersk veterantraktor som tillverkades mellan 1960 och 1972 med sloganen "Noslängden före". Christer, fullt paradklädd inför ett barndop samma förmiddag, berättade inspirerande och sakligt om gårdens drift, historia och samlingar. Hans engagemang lämnade ingen oberörd. Höjdpunkten var när Christer, trots sin fina kostym och blanka skor, visade hur en av traktorerna lät. Alla män blev som små pojkar igen, medan damerna i sällskapet oroade sig för hans klädsel och den förestående doptiden.
Simmelsberga Gård blev definitivt rundans mest omtalade inslag, ett ämne som alla pratade om på kvällen. Tack Christer för en mycket inspirerande och intressant visning samt ett mycket trevligt bemötande!

Flinckmans café
Flinckmans café är dagens utflyktsmål nummer två och färden dit går genom en allé.
Plötsligt dyker en ädel springare upp i ögonvrån, men oroa er inte - denna järnhäst, byggd av skrot, pryder caféets utsida.
Vi kliver in och inser att detta är en oas utöver det vanliga. Vackra uppläggningsfat lockar med de godaste bärpajerna och smarriga mackorna, men först ska resdammet sköljas bort. På toaletten möts man av nästa överraskning - en ljuskrona i taket, blomsterbuketter och hyllor fyllda med aftershave-flaskor. Valet föll på en äpple Tosca rikligt dekorerad med vaniljsås.
Skaparen av detta café var mest känd för "After Dark", den svenska sensationen som Lars Flinckman och Christer Lindarw var banbrytande med. År 2012 lämnade Lars Flinckman över stafettpinnen till Patrik "Putte" Myren som fortsatt driva caféet i samma anda.
Vi går vidare rakt in i någon annans vardagsrum där det antika möblemanget ger en känsla av att ta ett rejält kliv bak i tiden. Väggarna är prydda med ett bildcollage av ljuvliga och positiva minnesbilder från dragshow-stjärnans glittriga dagar.
Många passade på att fika i kaféets fina trädgård i vårsolen. Det var en perfekt plats att njuta av både gott sällskap och härligt väder. Det är något speciellt när människor som känner varandra och delar samma intressen är på utflykt tillsammans. De nya deltagarna i sällskapet kände sig välkomna, vilket deltagare från Norge berättade för oss. Jag tycker att det är oerhört viktigt att ingen känner sig utanför och att alla trivs.
Sireköpings Stengods
Katarina Gustafssons verkstad och butik i Sireköping ligger granne med Flinckmans Café, vilket var perfekt för oss att besöka efter fikat. När vi steg in möttes vi av vackra lampor och lyktor i keramik som lyste upp lokalen som stjärnorna på himlavalvet. Katarina Gustafsson själv är en keramiker som specialiserar sig på att tillverka eleganta handdrejade och skulpterade föremål i stengods. Hennes verk kännetecknas av genombruten dekor, vilket ger hennes lampor och lyktor en unik charm. Den genombrutna dekoren skärs ut för hand i olika mönster, vilket gör hennes äggformade lampor särskilt populära. På fat och skålar använder Katarina kristallglasyr, en teknik som kräver skicklighet och gedigen kunskap. Det är en lynnig metod som ger varje föremål en personlig touch och unik karaktär.
Tävling
Rallyt fortsätter och vi har nu nått ett planerat stopp för en bildfråga, en del av rallyts tävling. Här får deltagarna ett antal landskapsbilder, varav en är tagen på den aktuella platsen. Uppgiften är att identifiera vilken bild som stämmer överens med omgivningen. Alla deltagare kliver av sina bilar och börjar leta efter motivet från bilden i den omgivande geografin. Det är en utmärkt chans att sträcka på benen och diskutera möjliga svar med sina rallykamrater.
Wallåkra Stenkärlsfabrik
Här på Wallåkra Stenkärlsfabrik fick vi som besökare möjlighet att följa hela produktionskedjan från lerfyndighet till färdig produkt. Wallåkra Stenkärlsfabrik är en kvarleva från en industri- och hantverksepok i nordvästra Skåne. Här tillverkas fortfarande stenkärl, brunglänsande krukor och krus av traktens unika lera. Allt drejas för hand och bränns till slut i den stora koleldade rundugnen.
Fabriken är naturskönt inbäddad i Rååns dalgång. Efter den guidade rundvisningen på fabriken åt vi en god lunch i restaurangen, belägen i ett magasinshus från förra sekelskiftet med en porlande bäck rakt under.
En lugn pratstund i Sundsgårdens bibliotek med våra vänner från Norge som deltar i Vårmönstringen. Det var ett perfekt tillfälle att dela erfarenheter och njuta av den gemytliga atmosfären.
Vi passade även på att ta en kort promenad i hotellets omgivningar innan middagen. Det var en trevlig stund att utforska den vackra miljön och njuta av den friska luften.
Rosenlunds gård
Söndag och Mors Dag. Efter en god frukost på hotellet beger vi oss mot Rosenlunds gård. "Underklädesbutik - Ljusstöperi - Florist" står det på skyltarna längs vägen en bit utanför Mörarp, och vår nyfikenhet är väckt med råge. Vi styr upp i allén som snart kantas av rosenbuskar och en stor damm vars glittrande vatten är fyllt av näckrosor och glada änder. Rosenlunds gård, med dess lummiga park, har en förtjusande och närmast drömlik slottsmiljö – en perfekt plats för bröllop och andra festligheter! Vi besöker de tre gårdsbutikerna: Kvinnligt Under, Ljusglädjen i Skåne och Annas Blomsterdesign, som är inhysta i de ståtliga längorna. När man går mellan butikerna kan man inte låta bli att njuta av den vackra mangårdsbyggnaden med sina trappstensgavlar. En plan framför huset är kantad av välklippta pyramidala buskar av buxbom, vilket förstärker den idylliska atmosfären på gården. Rosenlunds Gård drivs idag av Joachim & Marie Axelson. Sedan 2012 är åkermarken utarrenderad.
Ljusglädjen i Skåne
Vi välkomnas in av Elisabeth som driver stället och anordnar kurser i ljusstöpning. Från taket hänger vackra hållare fyllda av handgjorda ljus i alla dess former som pockar på vår uppmärksamhet. Ståtliga trearmade högtidsljus till mer hjärtformade ljus som alla kan köpas. På bänkar ser man ljusstakar i både trä, glas och järnsmide bära upp dessa vackra ljus så tjusigt. Elisabeth berättar att förr var ljuset en lyxvara även hos de rika och användes bara vid högtider och mycket sparsamt, men idag förbrukar svenska folket i genomsnitt 1.8kg ljus per person om året för njutningens skull.
Vi fick en föreläsning om hur ljusstöpningen går till och vad som kan skilja olika tillverkare åt. Ett tips fick vi på köpet: man kan använda ett vackert kärl som finns i hemmet som ljusstake genom att fylla det med grovsalt. Saltet håller fast ljuset och fungerar samtidigt som brandsäkerhet.
Kvinnligt Under
Inuti butiken blev vi väl bemötta av personalen och kunde titta runt i den mysiga och välfyllda butiken på hela 140 kvm. Sortimentet bestod av fina underkläder, badkläder och loungeplagg i olika storlekar och från olika varumärken. Överallt såg vi vackra bikinis i tjusiga mönster, vilket fick tankarna att vandra till havet och fina stränder.
Annas Blomsterdesign
Annas Blomsterdesign drivs Anna Andersson Renner som har gedigen erfarenhet av floristyrket. Det fanns så mycket att titta på i den fina butiken och utanför på gårdsplanen. Förutom snittblommor och krukväxter fanns det massa andra prydnadssaker som man kunde använda till inredning. Butiken har en gemensam stor parkering tillsammans med underklädesbutiken Kvinnligt Under och Ljusstöperi Ljusglädjen. Alla tre verksamheter finner man på den vackra Rosenlunds Gård i Mörarp, öster om Helsingborg i Skåne.
Vår soliga tur avslutades med en lunch bestående av välsmakande och färska räkmackor som serverades på uteserveringen på Rosenlunds Gård. Joachim Axelson, gårdsägaren, hade speciellt fixat både lunchen och uteserveringen för oss. Vi vill tacka alla på Rosenlunds Gård för den fantastiska upplevelsen. Nu är det dags att köra hem, då Vårmönstringen är över och molnen börjar hopa sig!
UPP ▲ INFO OM BESÖKSTÄLLEN
Rosenlunds Gård
Rosenlunds gård – Underklädesbutik – Ljusstöperi – Florist står det på skyltarna längst vägen en bit utanför Mörarp och vår nyfikenhet är väckt med råge. Vi styr upp i allén som snart kantas av rosenbuskar och en stor damm vars glittrande vatten är fylld av näckrosor och glada änder.
Rosenlunds gård erbjuder i denna förtjusande och närmast drömlika slottsmiljö festlokaler för bröllop, dagskonferenser och konstutställningar med mera i häststallet.
Önskar ni boende kan man hyra Schwerins Villan och Lillhuset i ett mysigt läge i utkanten av den lummiga parken.
De tre butikerna Kvinnligt Under, Ljusglädjen i Skåne och Annas Blomsterdesign som kanske är de som lockar till sig flest besökare till Rosenlunds gård är inhysta i de ståtliga längorna och väl värda ett besök.
När man går mellan butikerna kan man inte låta bli och njuta av den vackra mangårdsbyggnaden med sina trappstens gavlar. En plan framför huset är kantad av välklippta buxbom buskar i pyramidform.
Besöksadress: Mörarp
Kvinnligt Under

Vid frukosten på Lydinge Resort föreslog Micke att vi skulle besöka Rosenlunds Gård i Mörarp som låg i närheten av vårt hotell. Vi körde dit genom ett vintrigt skånsk landskap och kom fram till ett fantastiskt vacker gård där vi parkerade intill ingången till en butik som heter Kvinnligt Under. Inuti butiken blev vi väl bemötta av personalen och kunde titta rund i den mysiga välfyllda butiken på hela 140 kvm. Sortimentet bestod av fina underkläder, badkläder, lounge plagg i diverse storlekar och varumärken. Jag föll för ett linne i en blandning av ylle och siden - den kommer bli en bästa kompis på resor. Sådana plagg väger nästan ingenting, torkar snabbt, kan vara båda värmande och svala, oftast behöver dem bara vädras och jag har en hel uppsättning av tröjor och linnen i olika färger. Mike kollar också på ett gäng herrplagg och pratar lite med butiksägaren. Man såg alla fina bikinis i tjusiga mönster och tänkte på alla varma hav och fina stränder vi har besökt. Det lär bli fler besök på gården närmare sommaren! På Rosenlunds Gård bredvid Kvinnligt Under fanns en annan trevlig butik - Annas Blomsterdesign och rakt över gårdsplanen fann vi Ljusglädjen i Skåne där några glada personer deltog i en kurs i ljusstöpning. Tre trevliga besöksställen på en och samma plats.
Besöksadress: ROSENLUNDS GÅRD 136, Mörarp
Flinckmans Café

Flinckmans café hägra som dagens utflyktsmål och färden går genom en ung allé när plötsligt en ädel springare dyker upp i ögonvrån, men det är lugnt för denna järnhäst som pryder café utsida är väl förankrad och byggd av skrot.
Kliv in och ni inser snabbt att det här är en oas utöver det vanliga. Vackra uppläggningsfat lockar med de godaste bärpajer och smarriga mackor, men först skall resdammet sköljas bort. Väl på toaletten möts man av nästa upplevelse för vem hade räknat med en ljuskrona i taket, blomsterbuketter och hyllor välfyllda av aftershave flaskor.
Valet föll på en äpple Tosca rikligt dekorerad med vaniljsås och vi går vidare rakt in i någons annans vardagsrum där de antika möblemanget ger en känsla av att ta ett rejält kliv bak i tiden.
Väggarna bjuder på ett bild collage av ljuvliga och positiva minnesbilder på en dragshow-stjärnas glittriga dager för det var ju så skaparen av detta café var mest känd för. En nostalgisk återblick av den Svenska sensationen ”After Dark” som Lars Flinckman och Christer Lindarw var banbrytande med. 2012 lämna Lars Flinckman över stafettpinnen till Patrik ”Putte” Myren som fortsatt att driva café i samma anda.
Här finns 35 sittplatser inne och plats för omkring 60 gäster utomhus. Sedan har de undantaget för ytterliga 18 platser.
Något man inte får missa är den gigantiska antikaffären i trädgården. Helt klart ett eldorado för alla sakletare eller ni som bara vill stilla er nyfikenhet. Kluriga grejor har fått nya användningsområde med lite fantasi av gamla saker. Här kan alla hitta något de aldrig trott de behöver från förr till er framtid.
Tips: Sireköpinge Stengods ligger närmast som granne och väl värt ett besök.
Besöksadress: Sireköpinge, Tågarp
Sireköpinge Stengods
Sireköpings Stengods – stig in i den gamla kvarnen och ni möts av ett hav av lampor och lyktor som lyser upp lokalen likt stjärnorna på himlavalvet.
Här möter ni den skickliga keramikern Katarina Gustafsson med 50 års erfarenhet av stengods. Hon tillverkar eleganta handdrejade och skulpterade föremål i stengods och har ett mycket brett sortiment. Hennes specialitet är föremål med genombruten dekor som blir så vackra till lampor och lyktor.
Den genombrutna dekoren skär hon ut för hand i olika mönster vilket gör hennes äggformade lampor så populära.
På fat och skålar använder hon kristallglasyr som är en lynnig metod som ger föremålen en personlig touche.
Katarina Gustafsson verkstad och butik i Sireköping ligger granne med Flinckmans Café vilket gör det hela till ett utmärkt utflyktsmål.
Besöksadress: Sireköping, Tågarp
Annas Blomsterdesign

Annas Blomsterdesign drivs Anna Andersson Renner som har gedigen erfarenhet av floristyrket sedan 1998. Här skapas det personliga blomsterarrangemang av hög kvalitet efter önskemål. Det finns så mycket att titta på i den fina butiken. När vi besökte butiken i slutet av november började det nalkas Juletider. Jag har aldrig sett så många olika julstjärnor någonstans! Anna stod och jobbade med en underbar krans som en kund har beställt. Förutom snittblommor och krukväxter fanns det massa andra prydnadssaker som man kunde använda till inredning. Det fanns även en hylla med närproducerade produkter och godis. Min blick föll på en liten tjusig kanna som skulle passa till mjölk eller kaffe och även till såser. Mönstret på kannan påminde mig om Stig Lindbergs ikoniska Berså-dekoren. Det visade sig att kannan var formgiven av den kända skånska kocken Tina Nordström. Givetvis fick en kanna hoppa in i shoppingpåse och åka med hem. Kanske blir det en julklapp, men troligare får den en plats i mitt kök. Butiken har en gemensam stor parkering tillsammans med underklädesbutiken Kvinnligt Under och Ljusstöperi Ljusglädjen. Alla tre verksamheter finner man på den vackra Rosenlunds Gård i Mörarp, öster om Helsingborg i Skåne.
Besöksadress: Rosenlunds Gård, Mörarp
Ljusglädjen i Skåne

Ljusglädjen i Skåne hittar ni på Rosenlunds gård utanför Mörarp i en helt underbar pittoresk miljö. Här kan ni handla handgjorda kvalitetsljus eller varför inte gå en kurs i ljusstöpning.
Dagens till ära faller snön tungt och klär in idyllen i vitt puder. Ljusglädjen i Skåne lockar med ett värmande sken och vi kliver nyfiket in i lokalen. Här välkomnas vi av ägaren Elisabeth som med varsam hand leder ett glatt gäng som stöper ljus tillsammans för femte året i rad. Det är helt klart en beroendeframkallande höst- eller jultradition där kreativiteten flödar fritt i ljusskapandets harmoni.
Från taket hänger vackra hållare fyllda av handgjorda ljus i alla dess former som pockar på vår uppmärksamhet. Ståtliga trearmade högtidsljus till mer hjärtformade ljus som alla kan köpas. På bänkar ser man ljusstakar i både trä, glas och järnsmide bära upp dessa vackra ljus så tjusigt.
Till Ljusglädjen i Skåne är ni alla välkomna, kompisgäng, företag eller komma på egen hand och prova på detta Skånska hantverk. Här får ni chansen att stöpa era alldeles egna ljus under glada skratt och uppleva den glädjen när ljusen sakta växer fram efter doppen i stearingrytorna.
Ljusstöpning är något för dig som vill ta en paus i vardagen och få skapa något som både kommer skänka dig och dina vänner värme och ljus.
Besöksadress: Mörarp
Sundsgården hotell & konferens
Sundsgården Hotell blev vår bas för Jaguarklubbens traditionsenliga Vårmönstring. Sundsgårdens restaurang med dess uteservering har en fantastisk utsikt över Öresund, Ven och Danmark. Vi bodde två nätter på hotellet och blev serverade två trerätters middagar i bästa Michelin klass. Servisen var otroligt god dessutom, rummen var rena och fina och allting fungerade jättebra på detta hotellet, som ligger inbäddat i grönska, omgivet av fält och ändå på promenadavstånd till pittoreska Råå hamn. Vi tackar så mycket alla personal och kan varmt rekommendera stället!
info@sundsgarden.se
Besöksadress: Örbyvägen 10, Rydebäck, Skåne
Sundsgården hotell & konferens
Wallåkra Stenkärlsfabrik
Välkomna till denna unika kulturhistoriska miljö. Som besökare har man möjlighet att följa hela produktionskedjan från lerfyndighet till färdig produkt. Man kan också äta god mat & njuta av den vackra naturen som omger fabriken. Titta, prova, delta... viktigaste är att du trivs och har en upplevelse med dig härifrån.
Wallåkra Stenkärlsfabrik är en kvarleva från en Nordväst Skånsk industri/hantverks epok. Här tillverkas fortfarande stenkärl, brunglänsande krukor & krus, av traktens lera. Allt drejas för hand och bränns tillslut i den stora koleldade rundugnen. Fabriken ligger naturskönt inbäddad i Råånsdalgång. Vår krog är belägen i ett magasinshus från förra sekelskiftet med en porlande bäck rakt under.
Välkomna till Wallåkra!
Besöksadress: Vallåkra
Wallåkra Stenkärlsfabrik
Simmelsberga Gård - Den flygande bonden

Simmelsberga Gård med anor från 1500-talet drivs idag av Christer Esbjörnsson och hans familj. Ni kan besöka gården och se Dutrasamlingen - en stor samling unika ungerska veterantraktorer, två gamla veteranflygplan och ett levande lantbruk med 500 ha mark. Gården har ägts av Knutstorps slott fram till 1946. Sonson till den ryske författaren Leo Tolstoy bodde på gården på 1940-talet. Christers pappa, Gunnar Esbjörnsson, som köpte Simmelsberga 1946, är känd som "Den flygande bonden". Han tog flygcertifikat redan på 1940-talet. I gårdens hangar står Gunnars två flygplan i flygande skick - en Miles Gemini -47, som Christers bror, Björn, nu äger och en Piper Cub -43, som Christer flyger.
Man kan bo på Bed and Breakfast på gården, prisvärt boende i lantlig miljö endast 6 km från Ring Knutstorp och Knutstorps borg. Vissa dagar arrangeras här Sommarcafé och då är du "välkommen med din veteranbil, veterantraktor eller med ditt flygplan!", se gårdens hemsida och ring för överenskommelse om tid, pris och ev fika.
Vi besökte gården i samband med Svenska Jaguarklubbens utflykt i maj 2024. Simmelsberga Gård blev kanske rundans mest udda och spännande inslag som alla pratade om på kvällen.
Tack så mycket Christer för en mycket inspirerande och intressant visning samt mycket trevligt bemötande!
Mobil: 070-3476069
Besöksadress: Simmelsberga Gård, Kågeröd, Skåne
Simmelsberga Gård - Den flygande bonden
|
|