www.ResMer.nu
www.ResMer.nu

 

www.ResMer.nu

 
Nytt på resmer.nu


Vi publicerar information om ställen som vi själv besöker och tycker om i form av "vykort" med namn, en kort beskrivning av upplevelsen, en länk, en bild och position på kartan. Samtliga besöksmål finns under rubriken Hitta dina besöksmål. Eftersom Skåne är vår hemmaplan har vi hunnit samla flest skånska besöksmål. Det finns även "vykort" som vi har fått av några vänner, då finns det namn på textförfattare och fotografer. Om du gillar vår webbplats - publicera gärna ett inlägg i vår Gästbok. Vi som arbetar med resmer.nu helt ideellt blir jätteglada!


Reformfurniture
Är Reformfurniture Skånes coolaste retrobutik?
Strax utanför Lund på Trollebergs herrgård hittar ni denna fantastiska butik. Kliv in genom dörren och ni möts av ett eldorado av unika, vackra och roliga inredningsdetaljer. Här kan ni njuta av det bästa från 50-60-70 och 80-talet uppbyggda i snygga inspirerade miljöer. Vad sägs om ABBA stöveln som en gång i tiden stoltserade på NK i Stockholm!
Inredningsdetaljerna är snyggt renoverade till näst intill nyskick och alla lampor har fått ny el.
Bakom denna härlighet av exklusiva retro möbler skapades när Sandy som florist och stylist mötte Jim en multihantverkare och uppfödd med antikvitets träffades. Marinera dessa talanger med bådas intresse för svunna tider och en stor portion kärlek och ni har Reformfurniture.
Idag har man en liten stab av utbildade möbelrenoverare som hjälper till att skapa nytt liv i alla gamla ting.Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Värpinge, Lund
4 11390 visningar
Sireköpinge Stengods
Sireköpings Stengods – stig in i den gamla kvarnen och ni möts av ett hav av lampor och lyktor som lyser upp lokalen likt stjärnorna på himlavalvet.
Här möter ni den skickliga keramikern Katarina Gustafsson med 50 års erfarenhet av stengods. Hon tillverkar eleganta handdrejade och skulpterade föremål i stengods och har ett mycket brett sortiment. Hennes specialitet är föremål med genombruten dekor som blir så vackra till lampor och lyktor.
Den genombrutna dekoren skär hon ut för hand i olika mönster vilket gör hennes äggformade lampor så populära.
På fat och skålar använder hon kristallglasyr som är en lynnig metod som ger föremålen en personlig touche.
Katarina Gustafsson verkstad och butik i Sireköping ligger granne med Flinckmans Café vilket gör det hela till ett utmärkt utflyktsmål.


Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Sireköping, Tågarp
0 723 visningar
Gyllebo slott
Gyllebo slott historiska anläggning är vackert beläget på en holme i den lilla Gyllebosjön. Redan när man passera in genom de mäktiga grindarna och kör upp genom lindallén får man ta del av den välskötta slottsparken. Allt för dramatiken skull har man sparat lite sly längst strandkanten för att man skall endast skymta slottet ute på holmen. I en rondell skapad av buxbom häckar vänder vi blickarna upp mot slottet och hela härligheten öppnar upp sig för besökarna. Över en träbro går färden som kanske en gång i tiden har ersatt en vindbrygga för att hålla fiende borta.
Till dagens ära är vi inbjudna och kan ställa upp de eleganta vagnarna framför slottets pampiga entré. På trappan står förvaltaren Johan Karlzen och tar emot oss för att berätta om slottets och den gamla borgens brokiga historia.
Under 1400-talet bygger man en borg på holmen som ni idag kan beskådas bredvid slottet. Ruinen är murgrönsbevuxen och kantad av rosenrabatter. Spännande prång och valv lockar även vuxna till upptäcktsfärd. Borgen som brann vid flera tillfälle övergavs på 1700-talet.
1818 står det nuvarande pampiga corps de logi färdigt och livet på Gyllebo slott blomstrar, men redan 100 år senare börjar förfallet.
1927 köps anläggningen av Kristianstad landsting som bedriver sjukhem här under 50 år och slottsparken utnyttjas flitigt.
Under slutet av 1900-talet är ägarbyten många och förfallet får en allt brantare bana.
2001 köper Håkan och Åsa Björkman Gyllebo slott som då var rivningsfärdigt. Under tidigare ägares försök till restaurering har slottet besökts flitigt av tjuvar och vandaler som länsat allt av värde.
Idag efter omfattande renoveringar står slottet än en gång ståtligt på sin holme i en vacker omgivning.
Parken är öppen för allmänheten söndagar 10-12


Visa på Google Map
Besöksadress: Gyllebo Borgväg Gärsnäs
3 2653 visningar
Kastagropens ravin med Predikstolen
Kastagropen - denna underbara men samtidigt lite spöklika dalgång sträcker sig ca 1 km genom naturen strax norr om Vånga. Nyfikna som vi är lockas vi att följa denna medeltida väg som idag knappast är farbar upp genom ravinen. Längst en del av denna rinner en bäck som i sin iver korsar vägen vid flera tillfälle och trots sitt blygsamma format skapar den ljuv musik med sitt porlande.
Ravinen är mellan 25 och 40 meter bred och har 10 till 20 meter höga bergssidor. På dess östra sida växer lummiga avenbokar medan den västra finns det rasbranter av sten och stora block. Ett av dessa största block kallas Predikstolen som är en utskjutande klippa på 6x7 meter.
Sprickdalens vilda skönhet står ingen annan efter och de väldiga urtidskrafter som här en gång urladdades för osökt tanken till jättar och andra kraftfulla väsen. Trots dessa myter och legender blir man harmonisk och lycklig av att vandra genom denna trolska ravin för här är vi alla välkomna.

Hitta hit - vi valde att parkera vid Sandbanen crossbana och vandra härifrån upp till Kastagropens ravin. Vi tog hållet om Dynebodavägen och passerade sjön Bäen på vår tur till Kastagropen. Ravinen hittar ni mellan punkterna som benämns Kastagropen där Predikstolen är utsatt på kartan. Från Kastagropen gick vi rakt söderut tillbaka till Sandbanen P. En trevlig runda på ca 10 km.


Visa på Google Map
Besöksadress: Vånga
4 5958 visningar
Sinlapa Thai Fusion Bowls & Gallery
SINLAPA - konst på thailändska.
En gemytlig restaurang med stor passion för mat och konst. Jag träffar några vänner för lunch på en liten trevlig restaurang på Amiralsgatan i Malmö. Det visar sig att restaurangen fungerar även som ett konstgalleri med färgsprakande konstverk av ägarinnan själv och några andra konstnärer. Vi beställer sushi och blir behagligt överraskade av konstnärliga upplägget och mycket färska och goda sushi. Hos Sinlapa erbjuds man även thai fusion bowls av olika slag. En härlig mix av västerländska ingredienser tillsammans med äkta thailändska smaker. Hela menyn och konstgalleri finns att beskåda på deras hemsida. Älskar du thaimat, så missa inte detta stället. Tack för ett trevligt bemötande!
Publicerat 2023-01-16

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Amiralsgatan 8, 211 55 Malmö
2 14338 visningar