|
2023 Konstkväll i Lund lördag den 14/10
Nu var det dags för en ny konst- & matupplevelse i Lund. Vi skapade vår egen översiktskarta som vi kunde navigera oss genom Lund och hitta rätt till ställen vi planerade besöka, sen satte vi oss på pågatåget i Malmö och vår konstrunda utgick från Lunds station och inkluderade även ett restaurangbesök.
Några "pop up" utställningar
Det är trevligt med oväntade ställen, där man kan uppleva annorlunda konst, möta konstnärer och även besöka annars privata gårdar och ateljéer. På en mysig innegård bakom Tegnérs museum hittade vi flera trevliga utställningar och mötte flera kreativa konstnärer. Här fanns det många besökare och det kändes trivsamt med riktig vernissagestämning.
Tegnérs museum
Tegnérmuseet hade denna dag öppet och gästades av konstnären Ingeborg Blom Andersskog utbildad inom keramik och fri konst vid konsthögskolan i Bergen. Hon bor sedan 2015 i Malmö och arbetar med installation, performance och text. I Tegnérmuseet visades skulpturer i kombination med egenskrivna texter av konstnären. Det var intressant att besöka ett hem med gamla anor av en känd lundaprofil som professor Esaias Tegnér var en gång.
Krognoshuset
Innan middagen gick vi till Mårtestorget och klev in i Krognoshuset med separatutställningen All by Myself av Dana Sederowsky. I den underliga byggnaden kunde man gå upp och ner på de branta stegen och det gröna ljuset skapade en känsla av mystik. Jag tillbringade flera år av mina studier i Lund, men aldrig besökt Krognoshuset av någon anledning. Därför var det lite spännande att ta reda nu på husets historia.
Lunds Konsthall
Helgens utställning hette ”Ways of Unseeing”, film, video, skulptur, foto. Namnet var ganska talande, tyvärr. Kanske är vi inga riktiga kulturnördar och hade andra förväntningar av stadens konsthall.
Restaurang Stäket & Valvino
Nu var det dags för middag, men vi kom lite för tidigt till vår bokning. Vid sidan av den gamla byggnaden som inrymmer restaurangen hittade vi en lockande gång som påminde mig om gator i Neapel och där fanns ingång till den nyöppnade vinbaren Valvino - en unik vinbar i hjärtat av Stäket. Vi tittade in och blev välkomna av trevlig personal som berättade lite om baren och dess utbud. Ett glas bubbel före maten - varför inte!
Från baren fanns en ingång till restaurang Stäket, där vi kunde njuta av en god middag.
Lunds Domkyrka
Mäta och belåtna spankulerade vi vidare genom centrala Lund mot vårt nästa stopp - Lunds Domkyrka. Skymningen skapade en känsla av mystik runt den gigantiska byggnaden. En liten sidodörr stod vidöppen och vi klev in i den nästan tomma kyrkan. Framme vid läktaren hördes det vackra toner av en kör. Vi var i tid till den annonserade musikuppträdandet som skulle äga rum i kryptan. Så vi gick ner dit och möttes endast av Jätten Finn och har var upptagen med att krama sin stenpelare och kunde inte spela. Sen kom det en ensam flicka bärandes på en cello, men hon gick upp igen och det gjorde vi med - satt en stund och lyssnade på kören, tittade på uret och så gick vi vidare.
Kulturen i Lund
Nästa stop är Kulturen i Lund. När vi kom fram var det mörkt och tomt ute. Sist vi var på Kulturen missade vi en utställning av textilformgivaren Sven Fristedt så vi bestämde oss för att gå dit. Utställningen överraskade positivt. Även Micke som är föga intresserad av tyger tyckte att utställningen var bra. Sedan hittade han en sal med rusning en trappa ner, medan jag tog en titt på klänningar från olika epoker och glas som är mitt stora intresse.
Skissernas Museum
Det var inte så lätt att hitta ingången till Skissernas museum i mörker. Även med hjälp av Google Map blev vi lite förvirrade, men det var ju mina "hemtrakter" sen min tid på Rehab i Lund, då mitt fönster vette mot UB1 så vi fick gå på känslan och kom rätt trots allt. Våra förväntningar var ganska låga efter besöket på konsthallen, men det blev en riktig spännande upplevelse. I den nyöppnade utställning "Kom som du är! …och andra nyförvärv" presenterades ett urval av de många förvärv som museet har gjort under de senaste åren.
Nu var vi nöjda och begav oss till stationen för hemfärd till Malmö.
Skissernas Museum
Skissernas Museum – Museum of Artistic Process and Public Art är ett unikt konstmuseum med fokus på den kreativa processen. Skisserna ger spännande inblickar i konstnärernas arbetsprocesser och hur idéer växer fram och tar form. Museibutiken erbjuder ett spännande och noga utvalt sortiment av böcker, vykort, affischer, skissböcker, konstnärsmaterial och designföremål för alla åldrar. I Skulpturparken framför muséet kan man se svensk och internationell konst dygnet runt. I Museets internationella sal presenteras ett urval av permanenta och tillfälliga projekt från slutet av 1800-talet fram till idag. Museet har en av Europas främsta samlingar av skisser av mexikanska monumentalmålare som Diego Rivera och David Alfaro Siqueiros. I svenska salen kan tar besökarna del av skisser för offentliga konstverk i Sverige från 1900-talets första år fram till idag.
Besöksadress: Finngatan 2, Lund
Lunds konsthall
Lunds konsthall invigdes 1957 och ritades av arkitekten Klas Anshelm. Konsthallen har fri entré och en central placering vid ett av stadens största torg, Mårtenstorget. Och alla är välkomna! Den första utställningen i Lunds konsthall hette ”Svensk nutidskonst” och sedan starten har verksamheten varit vigd åt samtida konst.
Besöksadress: Mårtenstorget 3, Lund
Tegnérmuseet, Kulturen i Lund
Esaias Tegnér, 1782-1846, var en av sin tids mest betydande svenska författare och skalder. Under sin tid som professor i Lund bodde han med sin familj i en korsvirkesgård på Stora Gråbrödersgatan. I museet t återskapas Tegnérs hem med originalinventarier och olika minnen. Esaias Tegnér kom till Lund 1799 för att studera och lämnade staden 1826 när han fick tjänsten som biskop i Växjö stift. Sedan grundandet har museet tillförts cirka 500 föremål med anknytning till Esaias Tegnérs liv och verk. Det är möbler som varit i hans ägo, böcker, manuskript, hårlockar, autografer, servisdelar, stearinljus – ja till och med Tegnérs ”sista snus” finns utställt.
Besöksadress: Stora Gråbrödersgatan 11, Lund
Tegnérmuseet, Kulturen i Lund
Krognoshuset i Lund
Krognoshuset är en av de få byggnader som finns kvar från Lunds medeltid. De äldsta delarna anses vara från 1300-talet. Huset har byggts till och byggts om i olika faser liksom dess användning har växlat genom tiderna. När huset kom till fungerade det som huvudbyggnad i en större gårdsanläggning som för övrigt bestod av flera sedan länge försvunna hus. Det är inte känt vem som ägde tomten under 1200-talet och först lät bebygga den. 1390 omnämns en släkt som senare blev känd under namnet Krognos som innehavare av gården, och den förblev i släktens ägo åtminstone till 1619. Namnet lär anspela på ett markant släktdrag - familjens krokiga näsor. Släkten var en av det danska rikets – och Skånes – största jordägare. Adelsgodsen Bollerup och Krapperup ingick i ägorna.
Besöksadress: Mårtenstorget 3, Lund
Restaurang Stäket & Valvino

Den historiska byggnaden som rymmer restaurangen Stäket idag, även känd som "Fru Görvels gård", ligger mitt i centrala Lund. Gården ägdes vid medeltidens slut av domkyrkan. I mitten av 1500-talet förvärvade riksrådet Lave Brahe tomten och gården, denna övergick vid hans död till hans änka fru Görvel Fadersdotter Sparre. Hennes gravsten kan beskådas i Domkyrkan. Fru Görvel var en av Nordens rikaste kvinnor under sin tid. Under början av 1800-talet ägdes huset av köpmannen J. M. Stäck, vars efternamn det nuvarande namnet Stäket tros komma ifrån. Huset sägs ha använts som studentkasern under 1800-talet. På första våningen umgicks man med sina vänner, andra våningen användes som bostad och längst upp i byggnaden låg privata rum för ägarna. I samband med restaureringen 1955-1957 inreddes huset till restaurang. Huset sägs ha använts som studentkasern under 1800-talet – dessförinnan sägs det ha använts till fordonsmagasinering, på första våningen umgicks man med sina vänner, andra våningen användes som bostad och längst upp i byggnaden låg sovgemak och andra privata rum för ägarna. I samband med restaureringen 1955-1957 inreddes huset till restaurang. Sedan juni 2015 drivs restaurang Stäket med Italien som grundpelare. Valvino är en unik vinbar i hjärtat av Stäket. Här kan du uppleva en atmosfär som tar dig tillbaka i tiden till ett 500 år gammalt valv och en exklusiv vinupplevelse.
Besöksadress: Stora Södergatan 6, Lund
Restaurang Stäket & Valvino
Lunds Domkyrka
Lunds domkyrka är Sveriges mest besökta kyrka. Den 900 år gamla Domkyrkan erbjuder sina besökare en unik vandring i tid och rum. Se det fantastiska astronomiska uret som byggdes för 600 år sen eller hälsa på jätten Finn i kryptan. Kyrkan är öppen dagligen och har guidade visningar.
Besöksadress: Kyrkogatan 6, Lund
Kulturen i Lund
Kulturen i Lund är ett museum som sträcker sig över två kvarter i centrala Lund. Området är fyllt med kulturhistoriska hus och trädgårdsmiljöer. Stig in i husen och upplev livet i staden och på landet, från medeltiden och fram till 1930-talet. Här kan du få en uppfattning om hur människor med olika social status levt i södra Sverige under olika tider. Förutom husen och dess interiörer finns det flera andra byggnader. De fungerar som utställningslokaler och arbetsplatser för Kulturens personal. En del av byggnaderna ligger på sin ursprungsplats, medan andra har flyttats hit sedan museet öppnade 1892.
Besöksadress: Tegnérsplatsen 6, Lund
|
|