www.ResMer.nu - Utflykter
www.ResMer.nu - Utflykter

 

www.ResMer.nu

 
Konstrundan på Österlen, Påsk 25

18 APRIL
Min väninna Jasenka blev inbjuden till en vernissage på Österlen och undrade om jag ville följa med. Klart jag ville! Så tidigt en fredag morgon styrde vi bilen söderut från Malmö, först mot Ystad och sedan vidare mot Simrishamn och Brantevik. Vägarna kantas av skyltar till gallerier och ateljéer, frestelser i varje kurva för alla konstälskare under konstrundan. Men vi blundar och kör vidare tills vi når KABUSA ART GALLERY som helt enkelt ligger för perfekt till för att vi ska kunna motstå ett spontanstopp.

Det imponerande galleriet huserar i en gammal fabriksbyggnad, inbäddad bland ståtliga popplar. Det är Jasenkas hemtrakter, och medan vi kliver ur bilen pekar hon upp mot träden och berättar att det var hon själv som hjälpte till att plantera dem, medan hennes man höll på med takrenoveringen.

Jag minns hur min pappa en gång sa till mig, när jag var liten: "Varje människa måste plantera ett träd någonstans på jorden under sin livstid."
Jasenka har gjort det med råge!

Nu kommer solen försiktigt fram och lyser upp det underbara öppna landskapet på Österlen. Vår konstäventyr kan starta här!



Kabusa Art Gallery, Köppingebro
https://www.kabusaartgallery.se/

Först möts vi av galleriets COWPARADE. Kabusa Art Gallery är en av Sveriges största återförsäljare av dessa världsberömda kossor. Jag har varit på Kabusa tidigare, men tycker att deras kollektion av dessa målade kossor, skapade av olika konstnärer, utökas hela tiden med mer och mer lekfulla exemplar som triggar fantasin och välkomnar oss in i galleriet.
https://cowparade.com/





Andreas Englund är en svensk konstnär som gjort sig känd för sina fotorealistiska oljemålningar, där han skildrar påhittade karaktärer i komiska och ibland lite absurda vardagssituationer. Med erfarenhet från reklamvärlden använder han humor och satir för att berätta historier, ofta med syftet att ifrågasätta stereotyper och visa hur lika vi människor faktiskt är oavsett tid eller plats.

Här poserar Jasenka framför ett storslaget verk av Andreas Englund.
https://www.kabusaartgallery.se/konstnarer-z/andreas-englund/


Hästen hör till permanenta utställningen, men har fått en bättre plats, så det kan fånga solkatter från fönstret. I bakgrunder ser man fler verk av Andreas Englund.


Jonas Lundh är svensk musikkonstnär från Karlshamn i Bleking, vars verk präglas av ett abstrakt och filosofiskt bildspråk. Med sin bakgrund som jazzmusiker, en levande del av hans konstnärliga identitet, har Jonas skapat en unik plattform, där ljud möter färg, rytm flätas samman med form. Det är en dialog mellan konstformer som inte bara berikar hans uttryck, utan också väver samman musik och måleri i själva skapandeprocessen.
Mycket fina, sinnrika bilder, tycker jag.
https://www.kabusaartgallery.se/konstnarer-z/jonas-lundh/


Robert Oldergaarden är en glaskonstnär verksam på Öland med över 30 års erfarenhet av glasets magiska värld. Med både djup kunskap och konstnärlig känsla behärskar han alla de välkända glasteknikerna – från det heta, formbara glaset till det kalla, skarpa och slipade. Här bjuder Robert på en visuell fest där han visar upp sina vackra glas, en samling verk, där hantverk möter konst i varje detalj.
https://oldergaard.se/


Annette Landins konstnärliga uttryck bottnar i en djup och mångbottnad relation till naturen – hennes ständiga källa till inspiration. Det märks tydligt i både hennes abstrakta och figurativa verk, där hon med känslig hand och medvetna val av färg och form försöker fånga naturens själ.

De intensiva färgerna, de mjuka och organiska linjerna – allt samspelar för att dra in betraktaren i en värld fylld av naturlig skönhet och stilla harmoni. Det är konst som berör, och som stannar kvar långt efter att man lämnat rummet.
https://www.konst.se/gottsundalivet/



Ur permanenta utställningen.


Fika på landet
Vårt besök på Kabusa blev lite längre än planerat, och nu måste vi fika! Vi tar första bästa pop-up kafé på vägen och njuter av nyttigheter som serveras där.


Efter fika kör vi direkt till vår destination - Branteviksvägen 52 och hamnar i en privat ateljé med flera glada människor. Värdinnan hälsar oss välkomna, och vi hälsar på konstnärerna som bjudit in oss - Agneta Neroth och Björn Neroth och kliver in i en liten ateljé. Agneta och Björn samarbetar här, nämligen skapar Björn designade föremål för heminredning med tryck från Agnetas vackra och färgglada målningar. Speciellt tjusig är den svarta lampan med bladguld på bilden i mitten.


Tingshuset 1881 i Hammenhög
Nu vänder vi och tar den vackra kustvägen hemåt. Ganska snart hamnar vi i Hammenhög och får syn på en slottsliknande byggnad. Jasenka förklarar att detta är Tingshuset och så klart måste vi in och undersöka en fin historisk byggnad. Läs mer om verksamheten, öppettider mm på Tingshusets hemsida. Värt ett besök!
https://tingshuset1881.se/


Väl inne möts vi av ännu en utställning och en servering i otroligt fina lokaler! Fotografen Lennart Durehed arbetade som assistent åt Irving Penn i New York i mitten av 1970-talet. Bilderna i utställningen New York 1974 är tagna under helger på södra delen av Manhattan samt på Coney Island. Jättefina bilder gör sig mycket väl i salar som väntar på renovering. Stämningen påminde mig lite om Tommarps Kungsgård, så jag tycker mycket om dessa putsade väggar med tidens skrapsår.



Vi var inte speciellt hungriga, men blev lockade av smaskiga smörgåsar som serverades i den fina matsalen av ägarparet Christian och Lotta Svanfeldt.



Vi fick ett tips om ännu ett fint ställe att besöka i närheten av Tingshuset - Träbildhuggare Carsten Nilsson. Och det var verkligen ett annorlunda och mycket fint ställe!


Carsten har en möbel- och inredningsnickarutbildning i grunden och sen har han vidareutbildat sig till träsnidare inom det klassiska 1700-tals bildhuggeriet. Alla ting i hans verkstad hade sin egen plats. Min farfar hade en liten båtverkstad och jag kände igen den behagliga doften av virke. Sen det som skapas av virket här är helt unikt och passar bäst i slottsmiljö, enligt min simpla mening!




Hemma hos konstnären PER-OLOF NILSSON
Nu är vi på väg hemåt igen, plötsligt kör Jasenka på en liten gårdsplan och säger att vi bara måste hälsa på några vänner. Vi blev varmt välkomna och blev bjudna på nybakade bullar med hemlagad sylt och efter ett trevligt samtal går vi över gårdsplanen och kliver in i en rymlig, ljus och varm ateljé. Det ligger otroligt arbete bakom alla Per-Olofs bilder som faller mig i smaken direkt. Här är det så långt från AI-genererade bilder man kan komma, säger jag som är datanörd - här är det konst av högsta graden!
https://www.perolofnilsson.se/


Per-Olof är målare och grafiker, utbildad vid Konstfackskolan i måleri och Stockholm Konsthögskolan i grafik. Senaste fem åren har han mestadels tecknat i tusch.
Per-Olofs finns representerad med grafiska blad och målningar på Moderna Museét, Nationalmuseum, British Museum, Malmö Konstmuseum, Göteborgs Konstmuseum, Hallands Museum, Halmstad, Västerås Konstmuseum, Statens Konstråd, Laholms Teckningsmuseum, flera landsting och kommuner.
Han är medlem i KRO, Grafiska Sällskapet, Grafik i Väst och ÖSKG.




Vilken lyckad Påskrunda det blev!
Stort tack till Jasenka Mazer-Åkerkund - min vän sen många år tillbaka, dagens chaufför och guide på Österlen!

Valentina Jönnson