www.ResMer.nu
www.ResMer.nu

 

 
En promenad genom Kockumsområdet


Februari 2025
Kockumsområdet "Varvsstaden" i Malmö håller på att omvandlas till en dynamisk stadsdel, där industribyggnader integreras med moderna bostäder och arbetsplatser. De historiska byggnaderna, såsom Gjuteriet, Maskinverkstaden, Snickeriet och administrationsbyggnaden, har genomgått omfattande renoveringar och anpassningar för att hysa nya verksamheter. Infrastrukturen förbättras också. Först invigs Beijers bro den 23 augusti 2024. Bron förbinder Universitetsholmen med Varvsstaden och är en gång- och cykelbro. Styrmansbron invigs den 8 februari 2025, en bro för bussar, gång- och cykeltrafik, förbinder Västra Hamnen med centrala Malmö. Dessa två broar har nu skapat ett nytt kapitel i Malmös historia.

Bilden ovan är tagen den 12 februari 2025 på Styrmansbron och man kan även se Bejers bro och lite av den gamla, trogna Klaffbron.

Länken under visar kartan med promenaden och markeringar på ställen var man kan stanna en stund.

Promenaden på Google Maps >>>

BILDBERÄTTELSEN

Promenaden utgår från Centralstationen i Malmö Om du kommer långväga till Malmö hamnar du i den här byggnaden. Du skall nu till glashallen som du ser i slutet av perrongen på bilden. Med Öresundståg eller Pågatåg kommer du in i Citytunneln och skall då ta en rulltrappa eller hiss uppåt till glashallen. Från glasgången tar du utgången mot utomhusparkeringen och taxin (utgången efter rulltrappan till spår 3a/4a).

Rälsplatsen Från parkeringen går du norrut och över Lokgatan för att hamna på Rälsplatsen.

St. Jacobs Stenungsbageri Här på Rälsplatsen finner du St. Jacobs Stenungsbageri, kanske en lämplig mötesplats. Här startar vår promenad.

Suellshamnen Vi avrundar den gröna glasbyggnaden med St. Jacobs Stenungsbageri och förflyttar oss mot kanalen i Suellshamnen. Ta den vackra gången norrut längs kanalen mot Universitetsbron. En blick tillbaka och du får en fin utsikt över Gamla Staden, Anna Lindhs plats och Malmö Live tvärs över kanalen.

Isbrytaren Bore Nu går vi fram mot Universitetsbron och stannar lite innan bron vid isbrytaren Bore.
S/S Bore är världens äldsta ångisbrytare, byggd vid Kockums Mekaniska Verkstad och sjösatt i november 1894. I första hand är hon tänkt som isbrytare på Öresund, men även som ersättare för den reguljära färjetrafiken vid svåra förhållanden. Hon försågs därför med passagerarsalonger och utrymme för post och frakt. På en av de första resorna till Köpenhamn fanns 88 passagerare ombord och resan tog 11 timmar. Passa på och ta en bild på det fina skeppet innan hon har sussat iväg någon annanstans!

Universitetsbron och Malmö Inre Fur Vi passerar Universitetsbron och stannar en stund vid furen för att njuta av magnifika utsikten över hamnområdet.

Restaurangen Kasai in the Sky Fotot är taget sommaren 2024 från den asiatiska restaurangen Kasai in the Sky som ligger på taket av Story Hotel Studio. Härifrån såg vi hela kajen och på andra sidan - bygget av Beijers bro och Styrmansbron.

Klaffbron Klaffbron i Malmö öppnades 1953 och förbinder Västra Hamnen med Universitetsholmen. Den ersatte en äldre bro från 1930-talet och har varit en viktig passage för både biltrafik, cyklister och fotgängare. Bron kan fällas upp för att släppa igenom fartyg. När vi går över Klaffbron nu, ser vi "den röda bron" vid sidan om "den gröna". Direkt efter Klaffbron svänger vi vänster och nu är vi i Varvsstaden.

Vi fortsätter förbi SVT-huset, Gamla dockan och Spetsbunkern mot Bejers bro.

Gamla dockan Kockums Mekaniska Verkstad grundades år 1840 av Frans Henrik Kockum, som genom en satsning på tobaksfabrikation byggde upp familjeförmögenheten. Inledningsvis tillverkades här lantbruksredskap, bränneriapparater, spisar, ugnar och från 1850 även järnvägsvagnar. År 1870 anlades även ett skeppsvarv. Varvsrörelsen och tillverkningen av broar expanderade efter första världskriget. Under 1950- och 60-talen var Kockums varv ett av de största i världen med en inriktning på stora lastfartyg.

Varvshistoriska föreningen i Malmö har en mycket informativ webbplats för dig som är historieintresserad.
Läs mer: varvshistoria.com >>>

Gamla Dockan utvecklas! Malmö stad gör området mer tillgängligt med grönska, sittplatser och en ny gångbro. Klart våren 2025.
Läs mer: malmo.se >>>

Spetsbunkern En av de mer bisarra inslagen av människans krigsfantasier och önskan att skydda sig mot fiender är definitivt Spetsbunkern. Den stora betongspetsen likt en rymdskepp står där och pekar trotsigt mot skyn. Hättan på spetsen är av järn eller stål, kanske gjord av Kockums själv. Tanken var att under kriget skulle bomberna studsa ut från spetsen och explodera på ett avstånd säkert nog för att inte ta död på människor som satt inne.

Bejers bro Beijers bro är en röd gång- och cykelbro som kopplar ihop Beijerskajen med Varvsstaden. Bron är 40 meter lång, väger 104 ton och öppnades 2024. Dess design är inspirerad av japanska shinto-portar och påminner om Malmös industriella historia. Bron gör det enklare för fotgängare och cyklister att ta sig över vattnet och avlastar den närliggande Klaffbron.

La Fonderie Vid Ångfärjekajen 10 hittar vi en populär restaurang - La Fonderie.

La Fonderie är Malmös egen lilla bit av Paris, där franska klassiker och noggrant utvalda viner möter skånsk charm. Beläget i ett gammalt gjuteri vid hamnen bjuder restaurangen på en avslappnad men elegant atmosfär, perfekt för allt från en romantisk middag till en långlunch med vänner. Här serveras allt från moules frites till steak au poivre, alltid med fokus på kvalitet och tradition. Med en vinlista som lutar åt Bourgogne och en känsla av parisiskt brasserie är La Fonderie en plats där tiden saktar ner.

Restaurang Aster Vi går nu en bit vidare på Ångfärjakajen och sticker näsan mellan gamla Kockumsbyggnader. Där finns ännu en trevlig restaurang - Aster. Här serveras luncher på fredagar, annars är det kvällsöppet. En stor uteserverings med bord och bänkar finns utanför.
https://www.astermalmo.se/

Bogserbåtsgatan och Styrmansbron Vi fortsätter längs Ångfärjekajen fram till en T-korsning, där vi svänger in på den nya Bogserbåtsgatan. Den leder oss vidare till Styrmansbron och sedan in på Stora Varvsgatan.

Styrmansbron har varit öppen för cyklister och fotgängare sedan den 8 februari 2025 och kommer även att trafikeras av bussar, men inte av bilar. Tack vare Styrmansbron, som smidigt genar över vattnet i Södra Varvsbassängen, blir avståndet mellan centrala Malmö och Västra Hamnen kortare. Bilisterna slipper dessutom dela Klaffbron med busstrafiken.

Vi svänger vänster efter bron och fortsätter vår promenad på Bassängkajen förbi byggnader av Malmö Universitet i riktning till Centralstationen.

Malmös Niagara Vid korsningen med Nordenskiöldsgatan finner vi en fascinerande byggnad - Niagara. Den inrymmer några av Malmö Universitets institutioner. Designad av det danska arkitektkontoret Lundgaard & Tranberg, består Niagara av tre sammanlänkade huskroppar på fem, sju och elva våningar.

Folkets Smör & Bröd På andra sidan Bassänggatan ligger en liten charmigt café - Folkets Smör & Bröd. Testa gärna deras smörebröd eller räkmackor! Om ni har ätit redan, kan ni köpa hem lite nybakat bröd.

Anna Lindhs plats Efter kaféet fortsätter vi rakt fram mot Anna Lindhs plats. Det är en offentlig torg- och parkmiljö i Malmö, uppkallad efter den svenska utrikesministern Anna Lindh som tragiskt mördades 2003. Platsen är känd för sin moderna och öppna design, med vyer över Suellshamnen, grönområden med konstinstallationer och plats för både fotgängare och cyklister. Här fungerar platsen även som en viktig knutpunkt i Malmö. Från Anna Lindhs plats ser vi Malmö Centralstation och kan antingen ta gång- och cykelbana längs med Neptunigatan eller gå direkt in i stationen.

Nu är vår promenad slut, trevligt att ni hängde med!

BESÖK I NÄRHETEN

Folkets Smör & Bröd Café
Restaurang Aster, Malmö
Kasai in the Sky
Malmö Saluhall
St. Jacobs Stenungsbageri
La Fonderie

Skanna koden med mobilen för att spara den här sidan i telefonen och ha med på promenaden.