|
www.ResMer.nu |
|
|
Fyra museer på Fredriksberg i Köpenhamn Trött på alla regniga dagar denna hösten, bestämde solen sig att titta ut och lovade en strålande höstdag till träd och buskar som fick äntligen stoltsera med sina guldgula löv och sprida glada solkatter överallt. Vad gör man då en sådan lördag i november?
Vi satt och drack vår morgonkaffe och pratade lite om våra resor och utflykter. Det skulle vara roligt att komma ut i den vida världen igen... Sagt och gjort - vi åker till Danmark och vår älskade staden Köpenhamn nu meddetsamma! Men vad skall vi göra där? Utforska något nytt för oss så klart, det som alla pratar om - den danska underjorden, Cisternerna på Fredriksberg. Snabbt kollar hemsidan och förstår att det finns hela fyra museer på Fredriksberg och två parker på varje sida om Frederiksbergs slott.
Malmö Centralstation möter oss med inställda tågavgångar och tåget som vi siktade på var proppfull. Som tur var är det bara ca 10 minuter till nästa tåg och vår resa till "utlandet" kan börja. Mobilen plingar med "Välkommen till Danmark" så fort tåget rullar in sina första hjul på Öresundsbron. Kanske är det en kvarleva från tiden då Skåne var dansk en gång i tiden. Sundet bländar och strömmar förbi i ilfart och vips är vi i Danmark! Vi passerar Kastrup med en smula nostalgiskt avundsjuka på alla avstigande passagerare med resväskor. De är säkert förväntansfulla inför nya upplevelser på sina resor. Efter en kort stund stiger vi av på Hovedbanegården. Biljetter till Danmark på Skånetrafiken
Google Map >>>
Gammel Kongevej leder oss från Hovedbanegården mot den lummiga bostadsområdet Frederiksberg. Frederiksberg är en stadsdel i Köpenhamn som samtidigt är en fristående kommun inom Region Hovedstaden - Frederiksbergs kommun. Vi möts av flera exklusiva kläd- och designbutiker vars julprydda skyltfönster med olika tillbud lockar mig in, men det får bli en annan dag - nu har vi ett annat mål att komma till toppen av Köpenhamn.
Google Map >>>
Roskildevej 28 A, Frederiksberg C Slott från tidigt 1700-tal i italiensk barockstil med guidade rundturer i de tidigare kungliga våningarna. År 1663 skänkte kung Frederik III en gård till sina döttrar. Den övergick 1680 till kronprins Frederik IV. Efter sin första utbildningsresa 1692-93 hade den unge kronprinsen inspirerats av den italienska byggnadsstilen. Under vistelsen i Italien hade han skissat och ritat sommarslott och lusthus och efter hemkomsten bad han sin pappa Christian V om ekonomiskt stöd för att bygga ett litet sommarslott. Han fick 14000 riksdaler och bygget kom igång 1699. När Christian V dog 1699, övertog Frederik IV tronen och statskassan på köpet. Det första slottet invigdes 1704 och kung Frederik IV och hans drottning Louise flyttade in. Med tiden behövdes det mer plats och slottet byggdes ut i flera omgångar. Det tillkom nya våningar med fasader i italiensk stil, två nya flyglar med valvgångar mot borggården förbands med ett porthus. 1799 putsades slottet gul och så har vi det idag. Interiörerna består av ännu bevarade barockstuckaturer och underbara takmålningar. Efter änkedrottning Maries död 1852 stod slottet tomt tills det togs över av krigsministeriet 1865. Under perioden 1853-63 lånades huvudborgen ut till Danska Frimurarorden. År 1864 användes slottet som sjukhus. Genom armélagen den 6 juli 1867 inrättades arméns officersskola och efter en mindre renovering började de första kadetterna sin utbildning på slottet 1869. Skolan har haft sin hemvist på slottet sedan dess. Det finns allmänna visningar sista lördagen i månaden kl 11 och kl 13, förutom i juli och december. Kolla gärna hemsidan: https://klartilkamp.dk/rundvisninger
Översiktskarta >>>
Buss: 7A från København Hovedbanegården Frederiksberg museer består av STORM, Bakkehuset, Møstings och Cisternerne. Alla fyra museerna ligger i Frederiksberg på gångavstånd från varandra och är sammanlänkade av Frederiksbergs två vackra parker - Søndermarken och Frederiksberg trädgård. Sammantaget får du på Frederiksbergs museer en vackert varierad konst-, kultur- och naturupplevelse för alla generationer, intressen och smaker. De stora, vackra parkerna erbjuder lugn som behövs för att smälta alla dessa intressanta museiupplevelser. Lägg sedan till lunchrestaurangen Orangeriet lyxiga smørrebrød som är omgiven av en romantisk trädgård och ni har stimulerat alla sinnena. https://frederiksbergmuseerne.dk/da/
Google Map >>>
Andebakkesti 5 Møstings hus byggdes 1800 och är uppkallat efter den mest kända ägaren Johan Sigismund Møsting som hade en framstående position som finansminister och chef för intressekammaren i landets regering under Frederik V. 2013 blev Møstings Hus en del av den fristående institutionen Frederiksbergmuseerne. I det lilla vackra konstgalleriet Møstings kan man uppleva utställningar av modern och samtida konst. I höst presenterar Møstings utställningen UTOPIA av den danska bildkonstnären och formgivaren Nikoline Liv Andersen. Utställningen förenar klassiska handarbetstekniker i ett universum, där människan och naturen flätas samman. Konstnärinnan tog examen som modedesigner från Det Kongelige Danske Akademi 2006. Under flera år arbetade hon som couturedesigner för det italienska modehuset Fendi under ledning av Karl Lagerfeld och var designer åt Björk under hennes Vulnicura-turné 2015. Hon har deltagit i ett flertal separat- och grupputställningar nationellt och internationellt
Google Map >>>
Roskildevej 25A På STORM kan man fördjupa dig i den danska traditionen av humor och satir från historiska konstnärer som Storm P., Liva Weel och Dirch Passer till dagens Roald Als, Casper Christensen och Lisbet Dahl. Storm P. Museet grundades 1977 av konstnären Storm Petersens Museistiftelse. Museifonden instiftades av Storm P:s änka, Ellen Jacobsen, före hennes död 1961. Textförfattarna Ida och Bent From grundade 1993 Morskabs-museet och Dansk Revyhistorisk Arkiv. Idag heter museet STORM och innehåller det bästa från båda museer. Robert Storm Petersen, född i Köpenhamn 1882-1949, var en dansk tecknare, serieskapare och skådespelare. Han är mest känd under signaturen Storm P. Bland hans många tecknade serier finns Peter og Ping och De tre små männen och Nummermannen.
1943 ombads en grupp kända danska konstnärer att illustrera när en Tuborg smakar som bäst. En av dem var serietecknaren Storm P. Hans teckning av luffaren Perikles är nu ikonisk för Tuborg. Texten säger: "Perikles kan du snälla berätta för mig när en Tuborg smakar som bäst" "Varje gång". År 1950 efter konstnärens död färgades och trycktes Perikles av Tuborgs reklamavdelning.
Du Perikles - ka´Du sige mig - hvornaar smager en Tuborg bedst? - Hvergang! Genom digitala montrar får besökarna tillgång till kompletta bildsamlingar.
På våningen en trappa upp kan man kliva rakt in i Storm P:s arbetsrum och utforska rummets vackra virrvarr av fantastiska saker i Storm P:s konstnärliga universum. Skrivbordet och staffliet står som de var, när han skapade sina sista teckningar och målningar.
Google Map >>>
Roskildevej 25A Cisternerna ligger i Søndermarken på Frederiksberg, en av huvudstadens vackraste parker. Här hittar du ett ledigt utrymme mitt i stan med vilda växter, kuperat landskap och mysiga lekplatser. Bästa möjliga utgångspunkt för en bra dag med bra varierande upplevelser för både barn och vuxna. Cisternerna är en viktig del av Köpenhamns historia. Den gamla vattenreservoaren byggdes 1856-1859 för att förbättra vattenförsörjningen till den växande staden och undvika smittfarorna, som koleraepidemin vilken några år tidigare kostade flera tusen köpenhamnsbor livet. Cisternerna ligger på Frederiksberg Bakke 31 meter över havet och är den högsta punkten i huvudstaden. Cisternerna kunde förse de nya höghusen i Köpenhamn med rent dricksvatten och blev avgörande för att Köpenhamn skulle utvecklas till en modern metropol. Från början var Köpenhamns historiska vattenreservoar en öppen bassäng som låg som en spektakulär vattenspegel framför Frederiksbergs slott. 1891 täcktes bassängen med en betongkonstruktion och täcktes av gräsmattan med den centrala fontänen som man idag kan se i Søndermarken. Därmed kom det 4320 m2 stora underjordiska utrymmet att se ut som det gör nu.
Cisternerna upphörde att fungera som dricksvattenreservoar 1933 och stod övergivna i decennier. I samband med att Köpenhamn blev europeisk kulturhuvudstad 1996 började lokala eldsjälar arbeta med kulturaktiviteter i första kammaren. 2001 öppnade Cisternerne som Museet för Modern Glaskonst under ledning av galleristen Max Seidenfaden och i det sammanhanget etablerades de två glaspyramiderna och trappan. 2013 tog Frederiksbergs museer över Cisternerne och i de underjordiska utrymmena sklapades Cisternerne konsthall, vars specifika konstutställningar kan besökas idag. Varje år finns här en ny konstutställning med en sensorisk totalupplevelse med konstinstallationer i världsklass.
Årets utställning heter "WEAVING THE LIGHT" av den sydkoreanska konstnären Kimsooja. Vi bjuds in i ett illusoriskt utrymme, där ljuset delar sig i regnbågens alla färger. Luftfuktigheten är nära 100 %, dagsljuset aldrig sänker sig hit, efterklangen ekar i 17 sekunder och temperaturen varierar mellan 4 och 16 grader. Vi vandrar försiktigt på de mörka gångarna och det är tur att jag har min stav med mig som jag använder här för att hålla balansen, men även för att känna var gränsen går mellan torrt och vått. Micke upptagen med att ta bilder och en oförsiktig steg åt sidan skapar vågor på de stora vattenytorna. Luften känns fuktig, inte så kall och förvånansvärt frisk. Våra förväntningar inför besöket till Cisternerna var mycket höga, stället är helt klart värt att besöka och utställningen var helt ok, men vi blev lite besvikna på att gångarna inte var mer markerade om man nu skall anmärka något. Samtidigt skall det vara lite extra adrenalin på ett sådant ställe.
Eftersom vi har besökt en del grottor i olika länder, föll våra blickar på några droppsten som växte på fuktiga valv och pelare. Droppsten är samlingsnamnet för de olika kalkstensformationer som bildas när kalciumkarbonat fälls ut ur hårt vatten. De finns ofta i grottor, men kan även förekomma i fuktiga källargångar. Droppsten som bildas i tak kallas stalaktiten. Cisternerna är en urban droppstensgrotta och dess stalaktiter har fått växa här i årtionden. De växer mycket snabbare än i naturen, men processen är samma som i naturliga stalaktitgrottor. Stalaktiterna påminner oss om hur naturen sakta men säkert tar tillbaka den konstgjorda konstruktionen skapad av människor.
Google Map >>>
Rahbeks Alle 23 På Bakkehuset kliver man in i den danska guldåldern som den såg ut i början av 1800-talet, då H.C. Andersen, Adam Oehlenschläger och många fler kom hit. Under 1800-talets första decennier surrade Bakkehuset av liv och samtal, då äkta paret Kamma och Knud Lyne Rahbek öppnade sitt hem för dåtidens författare, konstnärer och vetenskapsmän. Bakkehuset är ett autentiskt guldåldershem och tillsammans med den omgivande trädgården ger museet en stämningsfull inblick i 1800-talets levnadssätt och inredning. Ett besök på Bakkehuset är en sinnesupplevelse från en av de mest centrala perioderna i dansk kulturhistoria – guldåldern.
På ovanvåningen hittar vi en tidsbegränsad specialutställning "Fönster till vänskap - Friederike Bruns guldålder" som berättar om en märklig kvinna, som levde ett annat liv än vad många samtida kvinnor kunde drömma om. Friederike Brun var både författare, salongsvärdinna, mecenat och konstsamlare. Hon reste runt i Europa och omgav sig med 1800-talets största konstnärer. För första gången någonsin ställs en större samling ut av de unika verk Friederike samlat in från sina resor.
Det känns att jag borde lära mig mer om grannlandets guldåldern! Orangeriet
På innergården till Bakkehuset hittar vi sommarrestaurangen Orangeriet omgiven av en romantisk trädgård. Tyvärr är den stängd för säsongen, men jag kan lätt föreställa hur man kan njuta av en god lunch här en ljummen sommardag.Läs mer om Orrangeriet >>>
Nu är det skymningen och dags att återvända hem, men vi var så upptagna hela dagen och behöver något att äta. Vi hittar första bästa sushirestaurang som visar sig vara riktigt bra:
Iki Sushi Vi var så hungriga och tog inga bilder. Efter maten styrde Micke med säkra steg mot ett ställe han kan inte bara gå förbi: Mikkeller bar Det kändes att halva Köpenhamn var redan där. Vi hittade ett litet hörn vid disken och Micke njöt av Mikkellers goda öl medan jag tittade runt på det gemytliga stället fullt av glada människor och lyssnade på det dejliga danska språket. Det var slut på var dagsresa till utlandet Danmark. |