www.ResMer.nu - Utflykter
www.ResMer.nu - Utflykter

 

www.ResMer.nu

 
Minisemester Varberg, Halland



UPP ▲
25–27 juni 2024
Efter en underbar maj månad hemma i Skåne och en regnig och kall början på juni var det äntligen dags att packa inför några dagars semester. Osäkra på vilket väder som väntade oss, packade vi både badkläder och regnrockar. Ett par dagar innan vår resa fick jag besked om ny bröstcancer och en operation efter semestern. Dagen innan vår resa råkade Micke ut för en olycka med sin cykel. Han fick tillbringa hela kvällen och halva natten på akuten med brutet nyckelben och brutna revben. Trots detta "Byssan lull", med ett plåster på axeln och armen i en mitella, efter att ha sovit några få timmar satte vi oss i bilen och körde iväg mot Varberg. Tur med vädret hade vi i alla fall! De kommande dagarna lovade sol och värme och vi såg fram emot att utforska Varberg och ta del av allt det som denna charmiga stad och dess omgivningar har att erbjuda.


UPP ▲
Solhaga Stenugnsbageri
Det blev fika på vägen på Solhaga Stenugnsbageris fina, blomstrande uteservering med nygräddade bullar och nyrostat kaffe.


Älskar dessa lantliga ställen med pittoreska miljöer och god mat!



UPP ▲
Monarkmuseum i Falkenberg
Ännu ett planerat stopp på vägen. Besöket erbjöd oss en fascinerande inblick i Monarks rika historia och utveckling genom åren, vilket också gav en förståelse för traktens historia.


Under vårt besök på museet blev vi guidade av museets entusiastiska ägare Roger Arneson, som delade med sig av berättelser om hur Monark växte till att bli ett av Sveriges mest framstående företag genom smarta affärer, samarbeten och innovativ marknadsföring.


Företaget tillverkade inte bara fordon utan även skidor, tv-och radioapparater, hockeygrejor, campingbord, utombordare och mycket mer.


Museet visar även gamla originalaffischer och tidningsannonser från Monark och Crescent som illustrerade Monarks fenomenala förmåga att förstå och anpassa sig till marknadens behov, vilket bidrog till företagets framgång.


Mycket intressant och lärorikt besök som passar alla, för vem har inte ägt en cykel!


Vi tackar Rolf för ett superintressant besök och vill gärna rekommendera museum till alla!



UPP ▲
Hotell Gästis i Varberg
Varberg möter oss med sol och värme. Jag får genast för mig att döpa staden till "rondellstaden", för så många rondeller har jag inte sett någon annanstans. Det är lite svårt att vara kartläsare här – man hinner knappt igenom en rondell förrän man är i en annan. Det är sen eftermiddag och fullt med trafik, men trots allt "rondellande" kommer vi till sist fram till vårt hotell. Vi hade bokat hotellet tidigt och hade hört så många berättelser om dess charm och bekvämligheter. Vi har hört om hotellets fina restaurang och det unika Leninbadet. Dessa aspekter gjorde att vi såg fram emot vår vistelse extra mycket. Det var skönt att äntligen komma fram efter en lång resa och mötas av hotellets inbjudande atmosfär.


Micke inspekterar matsalen och ser nöjd ut.


Jag får en känsla av "retro", som om man befinner sig i en filminspelning - mycket tjusigt ställe!




Gästis Kafé & Matsalar - en plats där du alltid hittar något som passar för stunden, vare sig det är en fika, en middag eller en trivsam afterwork. Restaurangen är känd för sin mysiga inredning och fina service.


Efter middagen kunde vi promenera genom den trevliga innergården med uteservering. Denna innergård är en liten oas med trevlig belysning och riktiga målningar på fasaderna, vilket gör den till ett annorlunda och inspirerande utomhusgalleri.





UPP ▲
Varberg
Vår första kväll i Varberg bjöd på en ljuvlig sommarväder. Vi bodde centralt och vandrade genom Engelska parken mot hamnområdet och strandpromenaden.






På piren i hamnen fanns det flera utsiktsplatser, där man kunde ta bilder över den soliga staden eller bara njuta över den fantastiska utsikten.




Varbergs kallbadhus är en historisk och vacker plats som blev min ögonsten under vår promenad. Jag älskar svenska kallbadhus och tycker att de utgör en hel del av Sveriges kulturarv. Tyvärr har vi bara promenerat runt och tagit bilder, kanske någon gång i framtiden får vi tillfälle att besöka kallbadhuset med.


Under vår promenad såg vi Varbergs fästning på avstånd, men vi hade planerar besöka den senare under vår vistelse.


Promenaden avrundades på strandterrassen av Rolands Kök & Bar, där vi kunde njuta av den underbara solnedgången över Kattegatt.





UPP ▲
Tjolöholm slott
Andra dagens stora attraktion blev utflykt norrut till Tjolöholm slott.




Tjolöholms slott, byggt 1898-1904, är ett storslaget exempel på en Arts & Crafts-anläggning av det slag som främst annars kan ses i England. Arts and Crafts rörelsen var en konstriktning och social rörelse i Storbritannien som lät sig inspireras av John Ruskins skrifter, i synnerhet The Stones of Venice och kapitlet The Nature of Gothic och var supermodernt under tiden då slottet byggdes. Där lärde jag något helt nytt för mig!




Innan visningen av slottet hann vi promenera i slottsparken i engelsk stil. Förutom parken finns det vidsträckta naturområden runt omkring med milsvid utsikt över den halländska skärgården.






Uppdragsgivare till slottsbygget var Blanche Dickson, bördig från England och nybliven änka efter James Fredrik Dickson. Blanche Dickson, inspirerad av den inflytelserika konsttidskriften The Studio, använde moderna och innovativa designidéer för att skapa ett både representativt och komfortabelt hem. The Studio var en av de mest respekterade konsttidskrifterna som publicerades i Storbritannien. Tidskriften bevakade konstnärliga rörelser över hela världen, vilket gjorde den till en viktig källa för nyheter och inspiration inom konst och design. Artiklarna var välillustrerade och behandlade ämnen som dekorativ konst, arkitektur, inredningsdesign och brukskonst. Blanche Dickson strävade efter att allt på slottet skulle vara absolut enligt de senaste trenderna.




Det ståtliga palatset fylldes med dåtidens alla moderniteter. Elektriciteten till de nyinköpta lamporna kom från ett ångdrivet kraftverk på egendomen. Uppvärmningen skedde med hjälp av ett snillrikt system av varmluftskanaler, kompletterat med element och öppna spisar. Telefon installerades för att enklare hålla kontakten med familj och vänner i Göteborg. Duschkabiner t ex hade dusch från alla håll, har ni sett detta någon annanstans?


Guiden demonstrerar det självspelande piano. Informationen om hur pianot ska spela finns på pianorullen i form av hål. Materialet i rullen är vaxat papper och pianot spelar när det är hål på pianorullen. Om det inte finns hål, så är pianot tyst. Det självspelande pianot arbetar med hjälp av en fläkt som skapar ett undertryck i systemet. När det inte är hål i pianorullen, nås inte mekanismen av sugkraften och inga toner slås an. Pianorullar är föregångare till hålkort - världens första analoga program.


Andra tekniska finesser var till exempel grevinnans hårtork - ett meterhögt maskinellt vidunder som drevs med hjälp av fotogen. Hårtorken ser man till vänster om guiden. Vart såg brandinspektionen på den tiden?!


Vi stod en stund och beundrade biblioteket med en fin grön heltäckningsmatta, vackra golvlampor och välpolerade paneler med snirkliga snideridetaljer. Plötsligt såg vi att någonting rörde sig ovanför kaminen. Det visade sig vara en tecknad film som projicerades på det gröna fältet.








Det var en underbar dag och vi gick en runda runt slottet. Av någon anledning gick mina tankar till Antoni Gaudí och hans livsverk Sagrada Família i Barcelona. Det var kanske samma behållning jag fick här på Tjolöholm av ett typiskt brittiskt slott i Sverige som i likhet den storslagna spanska katedralen utgår från naturalismen, där varje detalj är tagen från vår natur - träd, blommor, fåglar och djur. Superfint!


Nedan för slotten ligger en fin badstrand, men vi skall äta lunch nu och på kvällen blir det spa på hotellet istället för havsbad.


TRÄDGÅRDSKAFÉET MANEGEN på Tjolöholm


Så handikappade som vi var, valde vi att sitta inne på det fina kaféet, det fanns gått om platser både inomhus och utomhus och vi fick vår mat ganska snabbt. God, vackert upplagd mat och bra service.




VAGNSMUSEET
Efter lunchen gick vi till Vagnmuseet och där hittade vi förutom vagnarna ännu en storslagen uppfinning - slottsdammsugare!


Till sin hjälp att inreda slottet hade Blanche Dickson ett antal firmor, bland annat Liberty & Co från London. De skickade 1903 en broschyr till Blanche om hästdragna dammsugare som hade gjort succé i Storbritannien. De fanns då ännu inte på marknaden i Sverige. Två år senare beställdes en dammsugare från företaget Göteborg Vacum Cleaner AB. Maskinen var monterad på en stor vagn som man förflyttade med hjälp av hästar. Dammsugaren parkerade man på gårdsplanen framför slottet varefter två st 40 meter länga sugslangar försedda med munstycken drogs in genom dörren. På vagnen fanns en motor och en stor dammbehållare. Dammsugaren köptes in 1905, kostade 5500 kr. Som sig bör på ett slott, var dammsugaren en riktig tungviktare. Det är inte vare dag man städade ett slott!


Slottets Allmogeby
Slottsguiden berättade att ägarna till godset var mycket måna om att arbetarna skulle ha det bra. För att få de bästa arbetarna att stanna kvar på godset, byggdes rediga bostäder i slottets Allmogeby. Idag har dessa hus blivit en liten sommarparadis som går att boka för boende, vilket erbjuder en unik möjlighet att uppleva historisk miljö med moderna bekvämligheter.


MUSEISTUGAN "HEMTREFNADEN"
Ett av husen i allmogebyn är restaurerat till det ursprungliga skicket och visas upp som museum. Så bra att vi besökte arbetarbyn, det skapades en fullständig bild om livet på Tjolöholm!






Tjolöholm Slottskyrkan
Vi gick en bit på vägen genom Allmogebyn, tittade in i en stuga och gick vidare mot kyrkan. Kyrkan byggdes som gudstjänstlokal för slottets anställda, vilka bodde i arbetarbyn. Till skillnad från övriga byggnader på Tjolöholm, som ritades av Lars Israel Wahlman, är kyrkan ritad av Hans Hedlund i Göteborg. Kyrkan är en blandning av nygotik och tudorstil, den har ingen vanlig kyrktorn utan avslutas med en krenelering. Krenelering är den övre delen av en försvarsmur utformad med tinnar och mellanrum. Mycket man lär sig genom att skriva om olika ovanliga platser.


RESTAURANG STORSTUGAN
Sist med inte minst besökte vi Storstugan och tog en god fika på uteserveringen. Storstugan är både en restaurang och ett kafé som erbjuder en autentisk matupplevelse med fokus på hemlagad husmanskost tillagad på traktens råvaror. Uteserveringen erbjuder en idyllisk plats för fika, där man kan njuta av den vackra omgivningen och prata om dagens upplevelser på Tjolöholm. Hejdå "Tjol-ö-holm"!





UPP ▲
Spa på Leninbadet
Vi kör tillbaka till hotellet, fullmatade av nya upplevelser. Det är 27 plusgrader och man borde kanske ta ett dopp i havet eftersom hela Varbergs centrum ligger vid en sandstrand, krönt av det ikoniska Kallbadhuset. Men vi har bokat in oss på en ny upplevelse från ett annat land och en annan tid - Leninbadet som ligger i källaren på vårt hotell. Leninbadet är ett spa som rymmer en kopia av en bastu från St. Petersburg i Ryssland. Detta bad besöktes av pamparna i det revolutionära Ryssland och har återskapats med stor noggrannhet. Eftersom St. Petersburg är min födelsestad, ville jag gärna se detta omtalade bad.



För den som tycker om gamla vackra saker och kuriosa är Leninbadet ett eldorado. Leninbadet erbjuder en fascinerande blandning av historia och lyx. Med 200 år gamla speglar, jugendkronor, skulpturer och konstföremål skapas en unik atmosfär. Leninbyster och andra samlarobjekt bidrar till den historiska känslan. Micke som har brutna ben vill placera sig i ett relaxrum och ta lite förfriskningar.


Här har vi den blåkaklade kopian! Badet ser inbjudande ut, återstår att se... Men vänta lite, nu sitter jag och skriver om Leninbadet från St. Petersburg, men jag har aldrig hört talas om det. Det är intressant att tänka på hur vissa historiska detaljer, som var en ledare som Lenin badade, kan gå obemärkta förbi medan andra aspekter av deras liv och arbete blir välkända. Det är möjligt att sådana personliga detaljer inte var lika viktiga eller intressanta för människor under sovjettiden, när fokus låg på större politiska, kulturella och teknologiska framsteg. Jag Googlar alla bad i Sankt Petersburg på ryska webbplatser... Ett enda badhus som nämner Lenin är "Yamskie bani" som började arbeta 1859. Det nya badhuset hade inbygga vattenrör och vattenfilter. På den tiden var det mycket innovativt, det fanns inga grävmaskiner och fyra km rör grävdes ner med spadar. Jag läser på sajten att många berömda personer som Dostojevskij, Block, Mussorgskij hade besökt "Yamskie". Under oktober 1893 besökte även Lenin badhuset. Lenin var ung och fattig på den tiden och han bodde i närheten. Det var allt om det autentiska "Leninbad" som jag kunde fiska ut. Badhuset var stängt under några år, men nu finns den igen i mer modern version! Vissa detaljer kan man känna igen från Leninbadet i Varberg.


Jag kliver ner i det varma badet som efter en stund böjar bubbla och då gäller det att hålla sig i någonting för mig som är handikappad. Efter en dag full av aktiviteter, är det en avkopplande upplevelse att sjunka ner i ett varmt bad och tänka på den historia som rummet representerar. Det är inte bara en fysisk utan även en mental resa tillbaka i tiden. Efter all bubblande vill jag gärna komma upp, men jag klarar inte att kliva över den höga, hala kanten. Som tur är kommer Micke in och försöker dra upp mig med sin friska arm. Det känns som om jag är fången i Leninbadet! Jag tar tag i en stång och det blir lite "pole dance" innan jag lyckas dra mig upp. Vi skrattar åt den komiska situationen, och jag är tacksam för Mickes hjälp. Leninbadet har visat sig vara en både avkopplande och minnesvärd upplevelse, med en liten extra twist av äventyr.





UPP ▲
Hotell Havanna
Efter spa och middag på Gästis kände vi oss lite nostalgiska och ville återuppliva våra minnen från resan till Kuba. Hotell Havanna är känt för sin kubanska atmosfär, så det var det perfekta stället för en kvällspromenad. En av de saker vi längtade efter var att smaka på deras mojito, en drink som påminner oss om de varma nätterna och den levande kulturen på Kuba.





UPP ▲
Stigs MC- och motormuseum
Stigs MC & Motormuseum hittade vi 20 km öster om Varberg på den vackra vägen mellan Rolfstorp och Åkulla. Museet är välorganiserat och välstädat, där alla föremål är namngivna med små skyltar. Mopederna och motorcyklarna är vackert renoverade och skiner som nya, vilket gör det till en ren fröjd att besöka och uppleva alla de attraktiva föremålen.




Hyllorna är fyllda av nostalgiska föremål. Mazetti ögonkakao, gamla kaffeburkar, köttkvarnar, klockor, radioapparater, telefoner, olika gamla förpackningar och många andra samlarobjekt på hyllorna skapar en känsla av nostalgi och tidlös charm. Dessa föremål tar oss tillbaka till en annan tid och väcker minnen av svunna dagar.






Vår guide Mio är Stigs barnbarn. Han berättar för oss intressanta fakta ur Stigs liv och hur museet kom till. Stig Karlsson var en man som inte slängde något i onödan, om det gick att renoveras. Med åren fylldes ladan och ryktet spred sig om vilka guldklimpar Stig kunde visa upp. 1999 tar Stig, uppbackad av familjen, beslutet att öppna upp museet permanent. Mio's entusiasm och engagemang för museet är smittande. Hans berättelser ger liv åt de gamla föremålen och gör besöket både lärorikt och underhållande.


Varje föremål på museet bär på en historia. Stigs noggranna restaureringsarbete innebär att besökarna kan se objekten i sitt bästa skick, ofta så som de en gång användes.



UPP ▲
Öströö Fårfarm
Nästa stop på vår utflykt söder om Varberg är Öströö Fårfarm - ett idealiskt utflyktsmål som kombinerar lantligt lugn med en mängd aktiviteter och delikatesser. Här kan man njuta av närproducerade produkter, träffa gårdens djur eller bara utforska den vackra naturen i Åkulla bokskogar. Vi tittade in i Ladugården först.


Här hittar man ett brett sortiment av mjuka lammskinn och ullgarn som passar både för dekoration och handarbete. Min uppmärksamhet föll på den prickiga kaninen och påminde om en underbar bok jag läste för mina barn när de var små - "Pricken" av Margret Rey i översättning av Astrid Lindgren. Boken handlade om en kaninfamilj, där ett av syskonen var avvikande - den hade prickar medan alla andra var vita.


Sådana fina vita små stövlar hade jag som barn. Min farmor gjorde dem själv. Varje år fick jag ett nytt par stövlar i ett paket från landet. Man använde stövlarna ute på vintern tillsammans med gummigaloscher. Kombinationen höll mina fötter varma och torra, oavsett hur kallt det blev ute. Medan andra barn bar svarta eller gråa ullstövlar köpta från affären, var mina stövlar vita och handgjorda av min farmor med kärlek och omsorg.








Våra inköp i Ladugården i väntan på att hoppa in i en shoppingspåse.


Man skall ju tvätta händer innan lunchen och då erbjuder Öströö Fårfarm ett sånt trevligt ställe!


Vi går vidare från Ladugården mot ett trevligt litet hus. Micke sade att vi skall äta lunch. När vi närmar oss huset, ser det ut som ett vanligt boningshus snarare än en restaurang. Micke har planerat hela minisemestern som en födelsedagspresent till mig. Han är känd för att hitta unika och minnesvärda platser, så jag är förväntansfull trots att jag inte vet mycket om stället.


När vi kommer fram ser jag att huset rymmer ännu en gårdsbutik, fast nu är det livsmedel som säljs i butiken som är fylld av olika närproducerade delikatesser. Här tillverkas och säljs olika marmelader, chutney, geléer, inläggningar, fryst kött och charkvaror.




På baksidan av huset upptäcker vi en underbar restaurang med servering ute i det gröna. Det är en härlig och inbjudande plats att äta lunch på.Vid beställningen får vi en korg med bestick, servetter och en rödrutig duk. Denna detalj ger en hemtrevlig och rustik känsla som gör upplevelsen ännu mer speciell. Vi väljer ett bord, lägger fram duken och inväntar vår mat. Snart kommer våra "Delikatesstallrikar" fyllda med en mängd läckerheter som rökt lammfiol, paté, sallad, bröd, chutney, en liten paj och bakad potatis. Varje komponent är noggrant utvald och tillagad för att erbjuda en kulinarisk upplevelse utöver det vanliga. Maten överträffar våra förväntningar med sina utsökta och varierade smaker. Verkligen för god för att missa!!



UPP ▲
Varbergs fästning
Varbergs fästning är ett av Nordens största försvarsverk från 1600-talet, med höga vallar och svindlande underjordiska gångar. Fästningen har en lång historia som sträcker sig över flera hundra år. På Varbergs fästning ligger Hallands kulturhistoriska museum, som inrymmer flera fascinerande utställningar. Tyvärr, hann vi inte se någon utställning. Våra planer för en extra dag i Varberg fick abrupt avbrytas, när Micke fick ett samtal om en operationstid på sjukhuset. Vi ser fram emot att utforska Varbergs fästning och dess utställningar mer i framtiden, och vi är särskilt intresserade av att fördjupa oss i historien om Bockstensmannen.


Vi hann med en kort promenad till fästningen och tog en snabbfika på kaféet innan vi var tvungna att checka ut från hotellet och bege oss hemåt. Trots den oväntade och stressiga avslutningen, hade vi en minnesvärd tid i Varberg och många trevliga upplevelser att tänka tillbaka på.




UPP ▲
INFO OM BESÖKSTÄLLEN
Monarkmuseum
På vår resa till Varberg i Halland gjorde vi ett planerat stopp i Falkenberg för att besöka Monarkmuseet, som är dedikerat till Monark, ett välkänt svenskt cykelmärke. Besöket erbjöd oss en fascinerande inblick i Monarks rika historia och utveckling genom åren, vilket också gav en förståelse för traktens historia. Monarks cykelhistoria började i Varberg 1908 när Birger Svensson (1883-1944) registrerade företaget "Svenska Cykeldepoten".
Under vårt besök på museet blev vi guidade av museets entusiastiska ägare Roger Arneson, som delade med sig av berättelser om hur Monark växte till att bli ett av Sveriges mest framstående företag genom smarta affärer, samarbeten och innovativ marknadsföring. Företaget tillverkade inte bara fordon utan även skidor, tv-och radioapparater, hockeygrejor, campingbord, utombordare och mycket mer.
Museet visar även gamla originalaffischer och tidningsannonser från Monark och Crescent. Vi blev imponerade av hur Monark lyckades skapa en specifik och tidsenlig nisch på marknaden, och hur företagets marknadsstrategier var lika imponerande som de man idag ofta hör om i samband med IKEA. Museets ägare illustrerade hur Monark hade en fenomenal förmåga att förstå och anpassa sig till marknadens behov, vilket bidrog till företagets framgång. Mycket intressant och lärorikt besök som passar alla för vem har inte ägt en cykel!

Hemsida
Visa på Google Map
Mobil: 0723817303
Besöksadress: Falkenberg
1 4757 visningar