www.ResMer.nu
www.ResMer.nu

 

www.ResMer.nu

Västergötland-Östergötland


Wadstena Fogelsta Järnväg
Visste ni att Wadstena Fågelsta Järnväg är Sveriges äldsta bevarade smalspåriga järnväg?
Ta er en tur bakåt i tiden med deras rälsbuss från 1954. Det är kanske inte den längsta tågresan ni gör i ert liv men en av de mysigaste. Här får man köpa gammaldags biljetter i det välrenoverade stationshuset som är som ett levande museum. I rätt tid står den lilla, men ack så fina rälsbussen där och väntar på oss iklädd i sina traditionella orange-gula färger.
Tag plats hörs det längst perrongen från stinsens myndiga stämma. Det är med stor entusiast folk kliver ombord på rälsbussen som bjuder på en liten åktur till Vadstenas ytterkant för att sedan återvända till stationen. Konduktören klipper våra biljetter och tågets flaggman kliver av vid varje vägkorsning där bilisterna med glädje låter denna trevliga rälsbuss passera. Det är med barns tindrande ögon passagerarna följer denna trevliga tur som väcker många minnen från en svunnen tid.
Efter åkturen bjuds vi på en guidad tur i järnvägsstallarna med tillhörande smedja och får höra mer om järnvägen och dess spännande historia från en kunnig guide.
I lokstallarna möts vi av ångloket som blev känt som Harry Potter tåget efter att ha medverkat i premiären av filmen i Stockholm.
Museiföreningen Wadstena Fogelsta Järnväg erbjuder även dressin körning som också är en härlig upplevelse.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Vadstena, Östergötland
0 3941 visningar

Motala Motormuseum
Motala Motormuseum vackert belägget i Motala hamn tillsammans med Nostalgi hotellet och Rönnerdahls Café & Matsalar. Här kan hela familjen uppleva en nostalgiresa genom en svunnen tid. Här bjuds det på en unik samling med bilar, MC, mopeder och mycket mer.
Det som skiljer detta museum från många andra är de fint uppbyggda miljöerna. På vår resa genom museet hitta vi allt från den elegantaste pick nick väskan tillhörande en Rolls Royse till unika miljö som som en Esso mack. Här fick vi uppleva campingplatsen glada dagar med eleganta tjejer till cykelverkstaden med killar i blåställ.
En trappa upp står ett gäng mc iklädda i glänsande krom och från balkongen ser man luften fylld av de märkligaste flygande föremålen.
Bor man som vi på Nostalgi hotellet har man grattis inträde till museet.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Motala, Östergötland
0 4053 visningar

Ållebergs Platåberg, Segelflygmuseum & Café
Häng med upp på Ållebergs platåberg som med sina 335 m.ö.h är Västergötlands högsta platåberg. På en serpentin liknande väg går färden upp mot himlen där vi redan nu kan se några skärmflygare glida fram i uppvindarna. Berget erbjuder trevliga vandringar som tar er förbi den kända Loka källan sprungen ur bergets sluttning, men vårt mål är Ållebergs segelflygmuseet och café.
På Ålleberg segelflygmuseum, det enda i Sverige får ni chansen att uppleva segelflygets fascinerande värld. Ta steget in i museet och ni förflyttas tillbaka i tiden till segelflygets gyllene era. Här får historians vingslag luften att dallra av vördnad och plötsligt står ni framför världens äldsta flygande Tiger Moth.
Ålleberg segelflygmuseum blev redan på 40-talet centrum för Svensk segelflyg.
Vi följer vår guide ett gammalt flyga ess som stolt visar upp segelflygets utveckling från dess begynnelse till den moderna tidsåldern. Hans enorma passion för segelflyget historia smittar av sig och vi dras med i showen som vi njuter av till fullo när ett 20-tal graciösa flygplan presenteras.
Ålleberg café bjöd på nästa höjdare besök. Med terrassen hängande över platåns kant erbjuds här en vidunderlig utsikt över Falköping slätten 100 m nedanför. Inne i café drog några smarriga bärpajer till sig blickarna, men vi nöjde oss med varsin glass som var väl tilltagen. Här serveras även lättare luncher.
Mycket nöjda återvände vi nerför berget sida på dess vackra väg för att redan nu längta tillbaka.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Vartofta, Falköping
1 19178 visningar

Habo kyrka
Katedralen från Vättern som denna rödmålade mäktiga kyrkobyggnad kallas är bara ett måste att besöka om ni befinner i er Västergötland norr om Jönköping. Habo kyrka som en gång var ett centrum dit sju vackra vägar ledde ligger idag lite försynt på landsbygden fem km från samhället Habo.
Kyrkan fick sitt nuvarande utseende 1723. Den är byggd nästan som en katedral med läktare runt hela kyrkan. Kyrkan avspeglar den gamla tiden genom att man har kvar logerna för det finare folket, bänkar för bönderna och läktare för torpare, drängar och pigor, men det är de färgstarka målningarna som täcker väggar och tak som är själva grejen.
Pigor och drängar som hukade under prästens lismande predikan skulle begrunda de kärva läror som var illustrerade på väggar och tak.
Bland 1700-tals målningarna som fyller hela kyrkan kan man hitta fan själv målad på flera ställen. Legenden säger att en av konstnärerna från Jönköping blev misshandlad av Djävulen själv som var missnöjd för han såg så ful ut på en av bilderna.
Bäst utbyte av ett besök i Habo kyrka får ni tillsammans med en av de kunniga guiderna.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Habo kyrkby, Habo, Västergötland
0 2564 visningar

Samtliga sökresultat: 9
Björkenäs Moped och Motorcykelmuseum
Bynanders Motormuseum
Habo kyrka
Motala Motormuseum
Nostalgi museet
Opelmuseet
Vaholms Brohus
Wadstena Fogelsta Järnväg
Ållebergs Platåberg, Segelflygmuseum & Café