www.ResMer.nu - Våra resor i världen
www.ResMer.nu - Våra resor i världen

 

www.ResMer.nu

 
Tyskland, augusti 2023

Vi blev inbjudna till våra vänner i nordöstra Tyskland och det blev en trevlig resa med privata guider och besök på fantastiska platser. Vi besökte Tanja och Udos liten gemytlig hemstad Grabow, hamnstaden och semesterparadiset Rostock, Schwerin med dess pampiga slott och pulserande storstadsliv, Neustadt-Glewe med medeltida borg och det kungliga kärleksnästet Ludwigslust.

▼ Rostock ▼ Neustadt-Glewe ▼ Ludwigslust ▼ Grabow ▼ Schwerin ▼ Bonusdag i Grabow ▼ Road Maps


På morgonen tog vi tåget från Malmö till Trelleborg och checkade in i automaten i terminalen. En shuttlebuss tog oss till färjan, där vi placerade oss vi ett bord i lounge. Färjan var inte så stor med en restaurang och en liten butik. Vill man inte trängas vid lunchen, då är det bäst att ta något att äta med sig. Överfarten tar ca sex timmar.


UPP ▲
ROSTOCK
Rostock är den största staden i förbundslandet Mecklenburg-Vorpommern i nordöstra Tyskland. Staden är belägen nära floden Warnows mynning i Östersjön. Namnet Rostock kommer från slaviska språk och betyder mynning, utflöde. Den 24 juni 1218 erkändes Rostocks stadsprivilegier. De ursprungliga slaviska bosättningarna och hantverksbyarna konsoliderade och bildade en stor stad. Rostock blev en av de viktigaste städerna i Hansan - en medeltida storhetstid vid Östersjön! Vi kom till Rostock en solig eftermiddag som sig bör med båt.

Google Map

https://www.rostock.de/en/


Vi ankomsten mötes vi av våra vänner Tanja och Udo som körde oss till stadsdelen Warnemünde i norra Rostock. Längs med kanalen i Warnemünde går ett mysigt promenadstråk med restauranger, kaféer, pubar och butiker. Det var vackert väder och vi tillbringade en eftermiddag i staden flanerade längs med de vackra gatorna bland andra glada semesterfirare. Tanja berättade om en stor event som brukar äga rum i hamnen - Hanse Sail Rostock. Det är en av världens största sammankomster av traditionella segelfartyg och museifartyg. Varje år sedan år 1991 hålls den maritima folkfesten under andra helgen i augusti och drar till sig mängder av besökare.
Bilder från Hanse Sail >>>


Efter en välkomstdrink på en uteservering vid floden Warnow tittade vi på de vackra pittoreska byggnader på strandpromenaden, den mäktige fyren, den breda vita sandstranden och åt glass på en strandrestaurang. Ett riktigt semesterparadis!




Det blev en riktigt varm dag och det var fullt med folk på den ca hundrameters breda och ca 15km långa stranden. Restaurangen, där vi åt glass, hade en avdelning till med parasoller och lyxiga himmelsängar eller soffgrupper som kunde hyras mot en avgift.



UPP ▲
NEUSTADT-GLEWE
Nästa morgon gick bilfärden till Neustadt-Glewe. Staden omnämns för första gången i dokument från 1248. Stadskärnan har en ålderdomlig prägel med låga korsvirkeshus. Känslan av medeltiden förstärks av den gamla borgen. Borgen inrymmer idag ett museum och en restaurang. Varje år under första veckoslutet i juni anordnas här en borgfest, BURGFEST, med medeltidsmarknad och riddarspel. Den senaste borgfesten hade över 20000 besökare.

Google Map

Bilder från BURGFEST >>>







UPP ▲
LUDWIGSLUST
Vår nästa stopp är staden med ett talande namn - Ludwigslust. Ludwigslust är en stad med över 12 tusen invånare i det tyska förbundslandet Mecklenburg-Vorpommern. En liten stad som erbjuder sina besökare en mängd av sevärdheter! Slott, park, museer, monument - listan över saker som är värda att se här är lång. Vi gick på Slottsgatan genom centrum mot slottet. På Alexandrinenplatz rider "Alexandrine" graciöst mot palatset. Storhertiginna Alexandrine av Mecklenburg-Schwerin tillbringade 15 år i Ludwigslust tillsammans med sin man, storhertig Paul Friedrich. Alexandrine grundade en av de äldsta dagisarna i Tyskland här 1829.

Google Map

https://ludwigslust.de/


Mellan 1731 och 1735 uppfördes ett jaktslott i korsvirkesstil för hertig Christian Ludvig II av Mecklenburg-Schwerin, född 1683 i Grabow och död 1756 i Schwerin. Senare beslöt dåvarande hertigen Fredrik II att uppföra en ny slottsbyggnad och en ny residensort. Slottet var färdig 1776. Under 1800-falet flyttades residenset tillbaka till Schwerin och Ludwigslust blev ett sommarresidens för de mecklenburgska hertigarna.
https://www.mv-schloesser.de/


Kaskaden
Staden Ludwigslust präglas av ett nät av kanaler som är 26 km långt. Kanalerna sammanstrålar i den magnifika Kaskaden framför slottet.




Ludwigslust Palace Park
Vid entrén till parken hade vi lite otur - slottet var stängt och det skulle starta en event i slottsparken och vi fick endast en halv timme på oss. Vi fick ganska kort stund på oss att njuta av parken, men det var kul att se förberädelsenna till kvällsaktiviteterna med. Det sattes upp tält och scener överallt och det började samlas en kö av besökare vid ingången. Vi hann se en liten del av den underbara barockparken som annars täcker en yta på cirka 120 hektar. Parken skapades vid byggandet av det lilla jakthuset under Christian Ludwig II tid. Alla vattendrag i slottsparken får det nödvändiga trycket av kanalens naturliga sluttning och var tänkta även som bevattningssystem för den enorma parken.


Katolska kyrkan "St. Helena / St. Andreas"
Kyrkan stod färdig 1809. Idag är den den näst äldsta katolska kyrkan i Mecklenburg. Sankta Helena, mor till kejsar Konstantin den store, blev skyddshelgon, som också var skyddshelgon för arvprinsessan Helena Paulowna.


Alte Wache - kafé & restarang
I gamla vakthuset "Alte Wache" som ligger några steg från slottet fick vi en välbehövlig fika med var sin hemmagjord mumsig tårtbit och kaffe. Natürlich, beställde Udo som en tvättäkta tysk en öl.
http://www.altewache-ludwigslust.de/


Schloßstraße - Slottsgatan
Huvudgatan i Ludwigslust är 35 meter bred och överraskar med en tydlig symmetrisk struktur. Många av de röda tegelhusen har balkonger mot gatan och dess fasader är vackert prydda med klätterrosor och blåregn. Den enhetliga indelningen av gatan i olika zoner - körfält, ridväg, strandpromenad och gångbana, liksom plantering med lindar gör Schloßstraße till en sann boulevard.



UPP ▲
GRABOW
Eftermiddags guidad visning av staden Grabow. Grabow är en stad i Landkreis Ludwigslust-Parchim i förbundslandet Mecklenburg-Vorpommern. Staden ligger vid floden Elde och omkring 7 kilometer söder om Ludwigslust. Vår guide Tanja berättar om hennes fina stad och visar oss runt. Den första dokumenterade omnämnandet av Grabow borg finns i en skrivelse från påven Urban III 1186. 1252 fick staden Grabow sina stadsrättigheter av grevarna av Dannenberg. Från 1320 tillhörde Grabow furstendömet Mecklenburg. I början av 1600-talet byggdes borgen ut till ett slott. Från 1669 var slottet residens för Prins Fredrik av Mecklenburg-Schwerin. Den 3 juni 1725 härjades staden och slottet av en stor brand. Slottet uppfördes inte igen. 1846 anslöts Grabow till järnvägslinjen Hamburg-Berlin. Därefter växte staden och några fabriker grundades, bland andra en läderfabrik och ett bryggeri. Byggnader i dagens stad är en salig blandning av gammalt, nyrenoverat och nytt. Korsvirkeshus i alla möjliga kulörer och med fönster prydda av virkade gardiner, smala gränder, kyrkan i gotisk stil, torg med det vackra rådhuset, båthamnen vid floden Elde, gammal kvarn som håller på att förfalla, tallskog i stadens utkant - mycket pittoresk, stillsam och vacker idyll.

Google Map

https://www.grabow.de/






Det finns fem bronsskulpturer i Grabow som man inte kan låta bli att lägga märke till. Skulpturerna speglar några kända personligheter från Grabows historia. GusteTrahn, en "äkta" entreprenör i DDR:s socialistiska era som försörjde sig framgångsrikt på att samla och sälja hästgödsel. Franz Floerke, som satt kvar som borgmästare i 50 år och var nära vän till den berömda lokala poeten Fritz Reuter. Reinhard och Dietrich Rose, som drev ett av de första porterbryggerierna i Tyskland. Theodor Heinsius, som lade grunden till tillverkningen av guldlist i Grabow. Och mjölnarmästaren Hartwig Bolbrügge, som en gång arrenderade en liten majskvarn av hertigen och vars barn, barnbarn och barnbarnsbarn byggde ut denna kvarn till ett stort företag för produktion av mjöl, djurfoder och konstgödsel. Alla dessa scener från det förflutna är nu perfekt återskapade i bronsskulpturer av Bernd Streiter och finns nu på sina ursprungsplatser. Bernd Streiter är en av de mest kända samtida skulptörerna i nordöstra Tyskland. Vi såg andra turister som gick runt i staden och letade efter dessa populära konstverk. Bra och lekfullt sätt att lära sig om ortens historia, tyckte vi.




Båthamnen vid floden Elde
Det finns en populär uppställningsplats för husbilar på torget vid hamnen.





UPP ▲
SCHWERIN
Nästa dag begav vi oss till storstaden Schwerin. Vi parkerade i ett stort varuhus och gick mot slottet genom stadens centrum. Vädermakterna har ändrat sig och det började blåsa kalla vindar, så jag fick hålla i halmhatten och var lite avundsjuk på Udos dunjacka.

Google Map


SCHWERIN SLOTT
Omgiven av ett underbart landskap bestående av sjöar och skogar ser Schwerin slott ut som ett riktigt sagoslott. Slottet utgör landmärket för staden Schwerin och för hela Mecklenburg-Vorpommern. För cirka 100 år sedan har det varit storhertigen av Mecklenburg-Schwerins hertigresidens. Idag är det fortfarande maktcentrum i Mecklenburg-Vorpommern, eftersom slottet är parlamentets säte. Man kan besöka museet som finns på slottet och den vackra slottsparken. Museet var stängt, man kunde bara gå in genom porten och titta in i foajén.


Vi går runt slottet i parken och slutar inte beundra arkitekturen av de magnifika slottsbyggnaderna. Det känns att de storslagna byggnaderna är byggda i olika stilar, men tillsammans skapar de i känsla av harmoni, prakt och makt. Man glömmer bort blåsten och bara njuter tillsammans med hundratals andra turister.


Orangeriet
Orangeriet fungerar som vinterträdgård för omtåliga växter från parken. Så fort solen kommer fram slår orangericaféet upp portarna för allmänheten. Med sin fridfulla atmosfär och sittplatser utomhus är det en av de mest populära platserna i stan. Det tyckte vi med och njöt av en god fika i Orangeriet.






Vi lämnar ön med sagoslottet och hamnar på en liten stenbro, där den tilltagande vinden gör det är svårt för mig att gå. På andra sidan bron ser vi en nyligen kluven trädstam. Vi hamnar i en annan stor park kantad av gröna tunnlar, där man kan gömma sig för vinden. På en piedestal i början av parken ser vi Riddarmonumentet till Friedrich Franz II. Vi vet inte än att det är stormen "Hans" som ställer till det hemma i Sverige och att färjorna är inställda på grund av oväder, vi går i stället och promenerar i parken och vidare i Schwerins soliga centrum.

















UPP ▲
BONUSDAG I GRABOW
I bilen på väg tillbaka till Grabow från en fantastisk dagstur i Schwerin tar jag fram mobilen och läser ett sms från TT-lines att vår färja är inställt på grund av stormen i Sverige. Hela kvällen försöker vi ringa till TT-lines utan resultat. På morgonen dagen därpå var telefonlinjen öppen, men det var enorm kö. Till sist lyckade vi komma fram och boka om våra biljetter till nattfärja. På så sätt fick vi en extra dag i Grabow.








Hotell Stadt Hamburg - Restaurant & Biergarten
Dagen avslutades med en deliciös middag i bästa Michelin-stilen på stadshotellets restaurang som Udo och Tanja bjöd på. På den soliga innergården "Biergarten" (sv Ölträdgård) finns en uteservering, hotellrummen har var sin terrass mot en blomstrande trädgård. Man kan till och med anlända till hotellet med båt, eftersom tomten har en naturlig avslut vid en bäck med en liten båtbrygga.

Google Map

Hotel & Restaurang Stadt Hamburg >>>








Auf wiederseen!
Vi tackar Tanja och Udo för ett varm och omtänksamt bemötande och säger på återseende i Sverige!