www.ResMer.nu
www.ResMer.nu

 

www.ResMer.nu

Sök i Småland-Blekinge-Halland

Vi börjar nu att samla på fina besöksmål utanför vårt hemmaplan - Skåne. Det kommer fler län, men vi skall besöka dem först och det tar lite tid.

Hoby Kulle Herrgård
Oerhört vacker herrgård som upplever en renässans bland ekar och ängar. Synnerligen trevligt värdpar med stora ambitioner, som kommit långt på kort tid sedan de tog över.
Underbart orangeri med café och helg luncher fre-söndag. Med en hög ambition i råvaror och egenbakat, samt vin och ölrättigheter. Känns mer som man är på ett sydfranskt slott faktiskt.
Här finns gårdsbutik och på sommaren kan man gå en rundvandring i herrgården och höra om de nya ägarnas brinnande intresse att bevara gamla miljöer.
En riktig Blekingepärla. Väl värt en omväg.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Bräkne-hoby
0 780 visningar

Lessebo handpappersbruk
På Lessebo handpappersbruket – ett av Sveriges sista – har man tillverkat handgjort papper sedan 1693. Det handgjorda papperet används bland annat i exklusiva dokument som vigselbevis, dopattester, certifikat och diplom.
Vi valde att ta en guidad tur som skulle visa sig vara ett mycket bra val. Vi började med att se en film som visade tillverkningen. Sen blev vi lotsade runt i dessa historiska lokaler och kunde bara njuta av allt som vår kunniga guide hade att berätta om papprets tillkomst och historia. Det var mäktigt att se alla dessa gamla maskiner som fungerar och fortfarande tillverkar papper i en blygsam upplaga.
Brukets café bjöd sedan på nybryggt kaffe med nygräddade bullar som kunde avnjutas i dessa vackra industrilokalerna.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Lessebo
0 1964 visningar

Aspö
Det var med stor spänning och förväntan vi närmar oss Aspö som var för de flesta ett nytt resmål i det Svenska kustbandet. Med sina 535 bofasta invånare bjuder ön på en ny och annorlunda upplevelse. De vackra vägarna kantades stumtals av höga stengärden och syrenbuskar för att i nästa stund bjuda på pittoreska samlingar av hus och vackra vyer ut över havet.
Besök gärna de charmiga gallerierna och ateljeerna som finns på ön. Det finns också lanthandel, kiosk samt möjlighet att rida islandshästar. Drottningskärs Kastell från 1600-talet med sina vallgravar, tjocka murar, kanoner och utsikt över vida vatten eggar fantasin. Här kan man äta på restaurang och njuta av musik-underhållning under sommaren.
Militärmuseum för Rörligt Kustartilleri är ett annat spännande besöksmål, bredvid det ligger Drottningskärs vandrarhem. Skärgårdshotellet och vandrarhemmet Aspö Lotstorn erbjuder ett annorlunda boendealternativ i det gamla lotstornet.
Vägfärjan från Handelshamnen ger året runt en gratismöjlighet att komma till ön.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Aspö Karlskrona
0 837 visningar

Tärnö
Tärnö stod för dagens stora äventyr och det var med stor förväntan vi klev på färjan i den lilla hamnen i Matvik. Tärnö är den största och ytterst belägna ön i Karlshamn kommuns kustband, men trots detta gick färden mest inomskärs och under dagens ljuvliga väder var det en ren fröjd att tuffa fram mellan öarna.
Väl framme vid denna skärgårds idyll möts man av ett 40-tal små fiskarstugor jämnt utspridda runt hela viken. Från bryggorna hörs glada plask av badande barn och överallt ser man båtar ligga lugnt vid sina förtöjningar. Tanken slår en att här finns ingen hamn med vågbrytare utan endast en enkel pir omgiven av en mängd bryggor. Här fungerar hela viken som en stor skyddad hamn.
Med ryggsäcken fylld av badkläder och några kulinariska läckerheter att inta på picknickfilten startar vår lilla expedition med målet att upptäcka denna öns sevärdheter. En markerad vandringsled vägleder oss först till Sandviks badplats som bjuder på svalkande bad, men med ack så mycket tång. Här ligger öppna havet på.
Vidare upp på hällarna där vi besöker den åttasidiga träfyren som uppfördes 1910. Den är en av Sveriges äldsta träfyrar.
Näst i tur står Drakaberget som är Tärnös högsta punkt och lämnar ingen oberörd. Härifrån har man en vidunderlig utsikt över halva Blekinges skärgård och redan på 1600-talet tändes vårdkase här för att leda sjömännen rätt.
Tillbaka i viken slingrar sig leden fram mellan små gemytliga stugor med dess punkande trädgårdar. Vid vikens pir hittar man Laxboden med sin butik. Här serveras enkla rätter och till detta ett glas vin eller en svalkande öl som kommer väl till pass efter dagen expedition. I denna idyll blir de enklaste måltiderna uppskattade.
Vill ni övernatta på Tärnö finns två lägenheter i den före detta lärarbostaden och vid vattnet fyra sjöbodar att hyra. Kontakta Karlshamns Turistinformation för bokning.
Det går även att ta båten från Karlshamn till Tärnö, men den turen tar längre tid så båten från Matvik är att föredra.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Tärnö
0 523 visningar

Kungsholms Fort
Tillsammans med Drottningskär på Aspö har Kungsholms fort bevakat inloppet till Karlskrona i mer än 300 år.
Kungsholms fort är fortfarande i bruk som en del av det svenska försvaret. Den märkliga rundhamnen har blivit något av en symbol för Karlskronas status som världsarv. Vid fortets skyddande murar frodas exotiska växter från jordens alla hörn. De har i långa tider förts hit av marinens långresefartyg. På ön finns också ett museum som speglar fortets historia.
I den guidade turen ingår båtresa från Fisktorget i Karlskrona som är en härlig upplevelse. Här passera man Drottningskärs kastell och Brändaholm också där det är möjlig att stiga av.
OBS! Biljetter köps endast på Karlskrona Turistbyrå 0455-30 34 90

http://b2.boka-blekinge.se/sv/se-gora/469339/guidad-tur-kungsholms-fort/detaljer?page=9
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Tjurkö
0 769 visningar

Samtliga sökresultat: 47
Aspö
Bilkyrkogården Kyrkö mosse
Bilsport Bil- & Porslinsmuseum
Brändaholm
Danska fall - Simlångsdalen
Demånes Värld
Drottningskärs kastell
Ebbamåla bruk
Eriksberg Hotell & Safaripark
Fornebodastugan
Frickabron Halens Naturreservat
Glastornet
Gräddhyllan Lantcafé
Gränums Bränneri
HalenKanot Olofström
Hanö
Hoby Kulle Herrgård
James Bond 007 Museum
Jät gamla kyrka
Kastellet
Konsthallen Hishult
Kungsholms Fort
Kvarnen i Knällsberg
Lessebo handpappersbruk
Listershuvud Naturreservat
Ljushuset
Långasjönäs Pappersbruk
M/F Axel i Nättraby ån
Marinmuseum
Mickejohans Konstglas
Mormors Bakeri
Museum för Rörligt Kustartilleri
Målerås Glasbruk
Orrefors Museum
Rastplats Viggen
Röshults Vedugnsbageri
Siggamåla skvaltkvarn
Skogskatedralen i Stensjöäng
Smålands bil- musik- och leksaksmuseum
Snittingfallet
The Glass Factory
Tjärö
Transjö hytta
Tulseboda Brunn
Tärnö
Vissefjärda Café & Konditori
Äggaboden