www.ResMer.nu
www.ResMer.nu

 

www.ResMer.nu

Sök i Småland-Blekinge-Halland

Vi börjar nu att samla på fina besöksmål utanför vårt hemmaplan - Skåne. Det kommer fler län, men vi skall besöka dem först och det tar lite tid.

Aspö
Det var med stor spänning och förväntan vi närmar oss Aspö som var för de flesta ett nytt resmål i det Svenska kustbandet. Med sina 535 bofasta invånare bjuder ön på en ny och annorlunda upplevelse. De vackra vägarna kantades stumtals av höga stengärden och syrenbuskar för att i nästa stund bjuda på pittoreska samlingar av hus och vackra vyer ut över havet.
Besök gärna de charmiga gallerierna och ateljeerna som finns på ön. Det finns också lanthandel, kiosk samt möjlighet att rida islandshästar. Drottningskärs Kastell från 1600-talet med sina vallgravar, tjocka murar, kanoner och utsikt över vida vatten eggar fantasin. Här kan man äta på restaurang och njuta av musik-underhållning under sommaren.
Militärmuseum för Rörligt Kustartilleri är ett annat spännande besöksmål, bredvid det ligger Drottningskärs vandrarhem. Skärgårdshotellet och vandrarhemmet Aspö Lotstorn erbjuder ett annorlunda boendealternativ i det gamla lotstornet.
Vägfärjan från Handelshamnen ger året runt en gratismöjlighet att komma till ön.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Aspö Karlskrona
0 836 visningar

Bilsport Bil- & Porslinsmuseum
Här bjuds ni på en guidad tur bland bilmuseumets klenoder från dåtid till nutid. Bilar och mc som tillhört såväl gemene man som legendariska tävlingsförare eller bilbyggare. Ett besök som bjuder på en nostalgisk resa tillbaka i tiden.
Ni får även chansen att uppleva Porslinsmuseum vackra fältspatporslin som står framdukat i tidsenliga miljöer i de gamla fabrikslokalerna.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Karlskrona
0 760 visningar

Kvarnen i Knällsberg
Vackert beläget utmed Bräkneån söder om Tingsryd ligger den gamla kvarnen från 1800-talet och har tills den stängde 1963, länge fungerat som en naturlig mötesplats för bönder i omgivningen, där många historier sett dagens ljus.
Idag fungerar kvarnen åter igen som mötesplats; som café-, och konferenslokal, samt öppen trädgård för alla de som vill uppleva den småländska naturen och kulturen på ett lättillgängligt och genuint sätt.
På plats finns även ett B&B och en butik med gamla ting.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Knällsberg, Tingsryd
0 761 visningar

Tjärö
Mitt i den Blekingska skärgården finner man Tjärö, en av de större öarna.
Här är naturen fantastisk en skärgårdsidyll när den är som bäst. På Tjärö finns allt från solvarma klippor till avgrundsdjupa bergsbranter varvat med bokskog, ängar och betesmark. Hela ön är ett naturreservat med ett rikt växt- och fågelliv.
Med utsikt över Blekinge skärgård tar vi vara på den goda maten. I stort fokuserar vi på rena och enkla smaker – som verkligen smakar något. Oavsett om du besöker oss för frukost, lunch, buffé eller a la carte, möts du av en smakupplevelse att minnas.
På Tjärö äter du med både gom, öga och kropp! Att mat smakar bra och presenteras på ett tilltalande sätt tycker vi är självklart. Men mat ska även ge energi och välmående. Meningen är att den mat vi serverar, ska hålla dig pigg och energisk – hela dagen.
Välkommen till en restaurang som bryr sig!
Tjärö erbjuder boende i härliga små hus från 1800-talet. Vi har 137 bäddar fördelat på 52 rum i 13 olika hus.
Till Tjärö kommer ni med vår egen färja M/S Tjärö med utgångspunkt från Järnavik. Ni kan även resa till Tjärö med länstrafiken från Karlshamn och Matvik.
Se färjtider. https://tjaro.com/farjeavgangar/
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Järnavik, Tjärö
0 725 visningar

Jät gamla kyrka
På vår väg från Solvikens Pensionat i Ingelstad till Urshult passera vi en gullig liten medeltida kyrka som ligger vackert på en höjd längst landvägen.
Det är Jäts gamla kyrka som fångat vår nyfikenhet till ett trevlig stopp. Kyrkan är byggd i romansk stil redan år 1226 där murverket och takkonstruktionen är bevarat i originalskick. Det är en vacker och gedigen byggnad, representativ för medeltidens bykyrkor.
När man kliver över tröskeln till vapenhuset slåss man av de vackra vägg och takmålningarna från 1600 och 1700-talet. In i långhuset går turen och nu börja huvudet gå runt på en av nyfikenhet. Som altartavla har man målat en orange gobeläng runt fönstret som ger en känsla av värme som strålar ut på väggarna bak prästen. En balkong löper lite ovanligt längst hela långsidan och även den är vackert målad. Det knarra under fötterna för den här kyrkan har trägolv.
Även sakristian bjuder på ovanliga målningar.
Ute bland gravstenarna står det gamla klockstapeln från 1600-talet och bara längta efter lite uppmärksamhet.
När den nya kyrkan stod färdig 1910 övergavs den gamla kyrkan i Jät, men begravningsverksamheten har dock aldrig upphört här så än idag klämtar klockstapeln så hedrande för de döda i Södra Jät.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Jät
0 669 visningar

Samtliga sökresultat: 47
Aspö
Bilkyrkogården Kyrkö mosse
Bilsport Bil- & Porslinsmuseum
Brändaholm
Danska fall - Simlångsdalen
Demånes Värld
Drottningskärs kastell
Ebbamåla bruk
Eriksberg Hotell & Safaripark
Fornebodastugan
Frickabron Halens Naturreservat
Glastornet
Gräddhyllan Lantcafé
Gränums Bränneri
HalenKanot Olofström
Hanö
Hoby Kulle Herrgård
James Bond 007 Museum
Jät gamla kyrka
Kastellet
Konsthallen Hishult
Kungsholms Fort
Kvarnen i Knällsberg
Lessebo handpappersbruk
Listershuvud Naturreservat
Ljushuset
Långasjönäs Pappersbruk
M/F Axel i Nättraby ån
Marinmuseum
Mickejohans Konstglas
Mormors Bakeri
Museum för Rörligt Kustartilleri
Målerås Glasbruk
Orrefors Museum
Rastplats Viggen
Röshults Vedugnsbageri
Siggamåla skvaltkvarn
Skogskatedralen i Stensjöäng
Smålands bil- musik- och leksaksmuseum
Snittingfallet
The Glass Factory
Tjärö
Transjö hytta
Tulseboda Brunn
Tärnö
Vissefjärda Café & Konditori
Äggaboden