www.ResMer.nu
www.ResMer.nu

 

www.ResMer.nu

Sök i Småland-Blekinge-Halland

Vi börjar nu att samla på fina besöksmål utanför vårt hemmaplan - Skåne. Det kommer fler län, men vi skall besöka dem först och det tar lite tid.

Smålands bil- musik- och leksaksmuseum
Välkommen till ett fantastiskt museum med vackra bilar och andra fordon i tidstrogna miljöer. 1000-tals leksaker i alla former och musikavdelning med självspelande instrument.
Här finns även en gammal lanthandel, radioaffär, cykel- och mopedaffär, traktorsamling, skomakeri och antikshop. Missa inte vår fantastiska Londongata.
I 50 år har Ingemar Ahlqvist bedrivit museiverksamhet i Rydaholm. Från början i en gammal kvarn.
1985 byggde han det som numera är Rydaholms bil- musik- och leksaksmuseum. Eftersom Ingemar även samlade på kyrkoprylar tyckte han det var bäst att bygga en hel kyrka också.
Inne i museet finns också en stor mängd gamla mopeder och motorcyklar. Ett exempel är en moped som en gång i tiden tillverkades i Rydaholm.
En annan moped, från 1952 är fortfarande inslaget i originalemballaget och har inte körts en meter sedan den tillverkades.
För de musikintresserade så är museet en riktig guldgruva. Mängder av olika positiv och självspelande instrument, som alla är fullt fungerande.
Vi fick bland annat lyssna när ett enormt självspelande positiv satte i gång att spela.
– Positivet är tillverkat i Holland 1889 och består till 99 procent av bara trämaterial, förklarar Ahlqvist. En stund senare står han och spelar dragspel för besökarna.
– Det är ett självspelande dragspel. det finns 40 olika låtar som det kan spela, fortsätter han. Självklart finns det också ett självspelande piano som också underhåller besökarna.

Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Rydaholm
0 489 visningar

Vissefjärda Café & Konditori
Ta en fika i gammaldags miljö. Varje morgon bakas det färskt bröd, goda kakor och fint bakverk.
I köksträdgården och växthuset odlar man bär och grönsaker som används i bageriet och till lättlunchrätter. Vi tog en fika i goda vänners sällskap i ett av caféets fina rum inredda med antika möbler med levande ljus och små blombuketter på borden, fotografier från forna tider och konstverk på väggarna, spetsgardiner i fönstren. Ett flertal vackra kakelugnar förhöjde det estetiska upplevelsen. Kan varmt rekommenderas att besöka platsen!
Hemsida
Tel: 0471-45050
Visa på Google Map
Besöksadress: Järnvägsgatan 11, Vissefjärda
0 1288 visningar

Målerås Glasbruk
Målerås Glasbruk använder en exklusivt framtagen kristallmassa som tar upp ljusets speglingar och ger glaset extra klarhet och skönhet. När den första glasugnen tändes i Målerås år 1890 inleddes en epok där kunnandet och yrkesstoltheten förts vidare i generationer.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Mackamålavägen 7, Målerås
0 1248 visningar

Brändaholm
Ett av Karlskronas mest kända och besökta turistmål är tveklöst den lilla holmen Brändaholm som ligger cirka tre kilometer från Karlskrona centrum om man tar landvägen via Saltöbron och Dragsöbron, fast vattenvägen är sträckan betydligt kortare. Brändaholm är en vykortsidyll med 45 små röda stugor som troligen är Sveriges vackraste koloniområde och bilder från Brändaholm används vid vykortsproduktioner, inte bara från Karlskrona, utan ofta ser man vykort med bara texten Sverige/Sweden/Schweden/Suede med en bild på Brändaholm eller med bild från någon stuga på holmen. Brändaholm är ingen riktig ö utan en liten del av Dragsö.
Alla stugorna på Brändaholm är röda med vita knutar. Så är faktiskt lagen på Brändaholm, alla byggnader måste ovillkorligen vara uppförda i samma stil när det gäller storlek, form och färg. Ingen stuga är heller större än 32 kvadratmeter och har även en liten trädgårdstäppa som hör till huset. Stugor och tomter är exemplariskt skötta och de flesta har även flaggstång med en svensk vimpel vajande i vinden.
Turbåten Axel från Nättraby och några andra båtar gör stopp Dragsö eller här, men det går bra att komma hit landvägen också.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Dragsö Karlskrona
0 692 visningar

Bilsport Bil- & Porslinsmuseum
Här bjuds ni på en guidad tur bland bilmuseumets klenoder från dåtid till nutid. Bilar och mc som tillhört såväl gemene man som legendariska tävlingsförare eller bilbyggare. Ett besök som bjuder på en nostalgisk resa tillbaka i tiden.
Ni får även chansen att uppleva Porslinsmuseum vackra fältspatporslin som står framdukat i tidsenliga miljöer i de gamla fabrikslokalerna.
Hemsida
Visa på Google Map
Besöksadress: Karlskrona
0 610 visningar

Samtliga sökresultat: 45
Aspö
Bilkyrkogården Kyrkö mosse
Bilsport Bil- & Porslinsmuseum
Brändaholm
Demånes Värld
Drottningskärs kastell
Ebbamåla bruk
Eriksberg Hotell & Safaripark
Fornebodastugan
Frickabron Halens Naturreservat
Glastornet
Gräddhyllan Lantcafé
Gränums Bränneri
HalenKanot Olofström
Hoby Kulle Herrgård
James Bond 007 Museum
Jät gamla kyrka
Kastellet
Konsthallen Hishult
Kungsholms Fort
Kvarnen i Knällsberg
Lessebo handpappersbruk
Listershuvud Naturreservat
Ljushuset
Långasjönäs Pappersbruk
M/F Axel i Nättraby ån
Marinmuseum
Mickejohans Konstglas
Mormors Bakeri
Museum för Rörligt Kustartilleri
Målerås Glasbruk
Orrefors Museum
Rastplats Viggen
Röshults Vedugnsbageri
Siggamåla skvaltkvarn
Skogskatedralen i Stensjöäng
Smålands bil- musik- och leksaksmuseum
Snittingfallet
The Glass Factory
Tjärö
Transjö hytta
Tulseboda Brunn
Tärnö
Vissefjärda Café & Konditori
Äggaboden